Φαγητό που έχει λατρευτεί από μικρούς και μεγάλους!
Από τους αρχάριους στη μαγειρική μέχρι τους πιο διάσημους σεφ τα ζυμαρικά είναι απο τα εύκολα και γρήγορα τρόφιμα για μαγειρική. Με πρωτοβουλία της ένωσης των ευρωπαίων βιομηχάνων ζυμαρικών καθιερώνεται το 1998 η παγκόσμια μέρα ζυμαρικών για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών και γιορτάζεται κάθε 25 Οκτωβρίου. Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες,ασβέστιο,σίδηρο καθώς και βιταμίνες της ομάδας β όπως νιασίνη και θειαμίνη. Εύπεπτα και υγιεινά καθώς είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και χοληστερόλη. Αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
Εμφανίζονται για πρώτη φορά στο εμπόριο το 15 αίωνα και γρήγορα γίνονται ένα απο τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή τρόφιμα. Η ιστορία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Ιταλία και συγκεκριμένα τη Νάπολη όπου το κλίμα της ήταν ιδανικό για τη αποξήρανση τους. Για να τη πετύχουν απλώναν τα μακαρόνια σε ξύλινες βέργες για να στεγνώσουν στο ήλιο. Στην Ελλάδα η ιστορία για το εμπόριο των ζυμαρικών ξεκινά στη Τεγέα το 1987 με τη δημιουργία οικοτεχνίας του Β.Χαλαραμπόπουλου που παράγει μακαρόνια. Αργότερα θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο και θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια.
Απο το αφιέρωμα μας δε θα μπορούσε να λείπει η εγκυκλοπαίδεια των ζυμαρικών. Η Ορετα ζα νινι ντε βιτα τη δημιουργεί μετά από 4 χρόνια που γύρισε όλη τη Ιταλία ψάχνοντας αρχεία και παλιά χειρόγραφα και ρωτώντας εκατοντάδες ανθρώπους για τη ιστορία των ζυμαρικών. Το βιβλίο της δε είναι απλά ενα βιβλίο μαγειρικής αλλά περιγράφει όλη τη ιστορία των ζυμαρικών καθώς και τη πορεία και θέση τους στη χώρα προέλευσης τους τη Ιταλία
Τα ζυμαρικά μπορούν να συνδυαστούν με κάθε είδος σάλτσας και να αποτελέσουν ένα πολύ γευστικό πιάτο. Με θαλασσινά, κοτόπουλο ή και τη πιο απλή από όλες κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή και ορεκτικά.
Το freeminds σας προτείνει την ιδιαίτερη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας ο Τάκης
Αλλά και μια πιο κλασική συνταγή Μακαρόνια/Πένες με σάλτσα μουστάρδας και κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα
1 στήθος κοτόπουλο κομμένο
1 πιπεριά φλωρίνης ή 1 κολοκυθάκι
1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι κρασιού τσίπουρο
4 κ.σ μουστάρδα
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ κάρυ
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε την πιπεριά ή το κολοκυθάκι για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα, προσθέτουμε τα μανιτάρια (αφού τα έχουμε τεμαχίσει και στραγγίξει καλά ) και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε και τις μπουκίτσες κοτόπουλου. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και τα μπαχαρικά μας. Αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και σβήνουμε με το τσίπουρο. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ από το τσίπουρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ρίχνουμε τόσο νερό στο τηγάνι μας όσο να καλυφθούν οι μπουκίτσες του κοτόπουλου. Προσθέτουμε και τη μουστάρδα μας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Τέλος, το αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Κωνσταντίνα Γ.