Πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού, η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό, αντιμετωπίζεται σήμερα επιτυχώς σε μεγάλο ποσοστό λόγω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Αναγνωρίζοντας τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου και εντοπίζοντας στο γενικό πληθυσμό γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εξασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό η πρώιμη διάγνωση σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα, η εξασφάλιση καλής πρόγνωσης οφείλεται και στις ταχέως εξελισσόμενες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε και αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας.

Ο καρκίνος του μαστού χωρίζεται σε διηθητικός που προκαλεί μεταστάσεις και σε μη διηθητικός αλλά και οι δύο ευθύνονται για τον θάνατο 500 χιλιάδων γυναικών κάθε χρόνο παγκοσμίως ενώ σύμφωνα με ιατρικές έρευνες στην Ευρώπη 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την ασθένεια, κυρίως μετά τα 30.

Στη χώρα μας εμφανίζεται αυξημένος αριθμός νέων περιστατικών κάτι που αποδεικνύει την αναγκαιότητα ανάπτυξης και δημιουργίας μηχανισμών για έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της ασθένειας καθώς ο καρκίνος του μαστού στα πρώιμα στάδια είναι ιάσιμος με την κατάλληλη θεραπεία. Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από την τυπική ψηλάφηση του γυναικολόγου ανάλογα με την ηλικία, εξετάσεις και παρακλινικό έλεγχο έτσι όπως ακριβώς κατευθύνεται η πορεία τους από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αναγνώριση των αλλαγών για έγκαιρη διάγνωση

-Όγκος ή σκληρία στην γύρω περιοχή των αδένων
-Αλλαγή σε μέγεθος και όγκο μαστού
-Κοκκινίλες και πρήξιμο
-Έκκριμα ή εισολκή στην θηλή

Με την βοήθεια αυτών των λίγων οδηγιών και διατηρώντας ένα φυσιολογικό βάρος με σωστή διατροφή που συνδυάζεται με άσκηση και αποχή από αλκοόλ και κάπνισμα οι γιατροί υπόσχονται πως η ασθένεια του καρκίνου του μαστού μπορεί να νικηθεί με σιγουριά από όλες τις γυναίκες.

Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, η ενημέρωση όλων των μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης και η κάθε είδους προσφορά από τα άτομα που είναι γνώστες ή πάσχοντες που θα δείξουν εμπράκτως την αγάπη και την φροντίδα πρώτα απέναντι στον εαυτό τους κι έπειτα στο όμορφο αυτό φύλο που λέγεται γυναίκα, μάνα, αδελφή, φίλη που αντιμετωπίζει χιλιάδες βάρη της καθημερινότητας και ειδικά όταν σε αυτό προστίθεται η μάχη του καρκίνου.

Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, ο καρκίνος δεν θα είναι επάρατη νόσος. Θα είναι απλώς μια “άσχημη” παρένθεση στη ζωή μας 


Αλεξάνδρα