Γεννημένος στις 5 Ιανουαρίου 1932 ο Ιταλός Ουμπέρτο Έκο κατάφερε να ξεχωρίσει για το συγγραφικό του ταλέντο και τη φιλοσοφημένη σκέψη του. Έζησε έντονα παιδικά χρόνια με τον Β’ παγκόσμιο να τον σημαδεύει σε νεαρή ηλικία. Παρά την βαθιά πολιτικοποίηση του κατά την ενηλικίωσή του ομολογούσε πως ήταν ευγνώμων που η σαθρή πολιτική κατάσταση της εποχής τον βρήκε σε μικρή ηλικία.
Ανεξάρτητα από τις πιέσεις του πατέρα του γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική και ακολούθησε εκείνες της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, όπου έλαβε τελικά και τον τίτλο του διδάκτορα. Έπειτα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από την οποία γρήγορα απομακρύνθηκε εξαιτίας την πολιτικής κατάστασης της εποχής. Η απόλυση αυτή του έδωσε την ευκαιρία να διαπρέψει για το υπόλοιπο της ζωής του στο χώρο της λογοτεχνίας, αφού αφιερώθηκε πιστά στο συγγραφικό του έργο. Τα χρόνια αυτά έγραψε βιβλία και πολλά δοκίμια που ξεχώρισαν χαρίζοντάς του το προσωνύμιο του παντογράφου ενώ ανέπτυξε και δική του θεωρία στη σημειολογία.
Λίγο αργότερα αφοσιώθηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων , τα οποία σημείωσαν αξιόλογες πωλήσεις για τα δεδομένα της εποχής. Επίσης , δημιούργησε τη δική του οικογένεια, την οποία και λάτρευε. Υπήρξε πολυγραφότατος, έλαβε εκατοντάδες διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του και προσπάθησε με τα έργα του να συσχετίσει άμεσα την πολιτική και την κοινωνία με τη λογοτεχνία. Αν και υποστήριζε θερμά την αριστερή του ιδεολογία ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποιο κόμμα διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία του. Γνώριζε άπταιστα αρχαία ελληνικά και λατινικά καθώς και τρεις ακόμη γλώσσες. Το πρώτο του έργο τιτλοφορείται ‘’ Ζητήματα αισθητικής στο Θωμά Ακινάτη’’.
Ο Έκο θεωρούσε τον κόσμο αινιγματικό και άκακο, ο οποίος εξαιτίας της ανθρώπινης περιέργειας και ανάγκης να τον ερμηνεύσει αποκτά τελικά τρομερές διαστάσεις. Έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2016 έχοντας αφήσει πλούσια παρακαταθήκη τόσο σε εμάς όσο και στις επερχόμενες γενιές.
Ανδριάνα Δημητρίου