Open House

Το 9ο OPEN HOUSE Athens θα διεξαχθεί με δια ζώσης ξεναγήσεις στις 9 & 10 Απριλίου και θα πλαισιωθεί από διάφορες παράλληλες δράσεις! Πολλοί θαυμαστές της πόλης, του design και της αρχιτεκτονικής που το περιμένουν πως και πως κάθε χρόνο, ώστε να εξερευνήσουν εμβληματικά κτίρια και να μάθουν τη βαθύτερη αρχιτεκτονική τους αξία και ιστορία. Και εμείς ανυπομονούμε..Το Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Φέτος θα πραγματοποιηθεί 9 & 10 Απριλίου. Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη 7 συνεχόμενες χρονιές στην πόλη των Αθηνών (5-6 Απριλίου 2014, 16-17 Μαϊου 2015, 16-17 Απριλίου 2016, 1-2 Απριλίου 2017, 1-2 Απριλίου 2018, 6-7 Απριλίου 2019, 19 Σεπτεμβρίου 2020) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Το 2019 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 550 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 119 χώρους, όπου σημειώθηκαν συνολικά περίπου 37.000 επισκέψεις. Το 2020 η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά, με μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 57.000 προβολές.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Δράσεις 

  1. Στο πλαίσιο του “OPEN HOUSE Athens 2022” και σε συνδιοργάνωση με τη Σχολή Βακαλό Art & Design, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης και πιο συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό της αφίσας και του t-shirt των εθελοντών.
  2. Παράλληλη δράση: Η διαδικτυακή αυτή δράση έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες της Αθήνας, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρχιτέκτονες, οι οποίοι μας μιλούν για το επάγγελμά τους, για τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίον εργάζονται, αλλά και μας ξεναγούν στο γραφείο τους.

  3. Η κύρια δράση του OPEN HOUSE Athens αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων της πόλης. Τις πόρτες τους ανοίγουν κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία– ενώ τις ξεναγήσεις αναλαμβάνουν οι εθελοντές της εκδήλωσης.

  4. Συμπληρωματικά των ξεναγήσεων στα κτίρια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΑ θα μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.
  5. Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Athens, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης. Η δράση έχει ως στόχο να αναδείξει τη δημιουργική πλευρά της πόλης, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.
  6. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Αθήνας και του OPEN HOUSE Athens. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Στην επιλογή των νικητών συμμετέχει και το κοινό, καθώς στην τελική φάση καλείται να ψηφίσει ανάμεσα στους φιναλίστ.

  7. Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για ένα υπέροχο δώρο! Ταυτόχρονα, επιβραβεύουν τους εθελοντές του αντίστοιχου κτιρίου/διαδρομής, οι οποία θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.

  8. Η Σχολή Βακαλό Art & Design, με σκοπό την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την ενίσχυση του κύρους του επαγγελματικού χώρου της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, προσφέρει για ακόμη μια χρονιά ολική υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, που είναι επικυρωμένο από το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby και οδηγεί στην απονομή του πτυχίου ΜΑ in Architectural Design.

 

Αλεξάνδρα