Δωρεάν θέατρο στην εποχή της πανδημίας

Μένουμε σπίτι, βλέπουμε θέατρο!

Οι δύσκολες εποχές του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αναδείξει την τέχνη σε αξεπέραστο αρωγό για την καταπολέμηση του άγχους και της ανίας. Το φιλοθεάμον κοινό τις τελευταίες εβδομάδες είχε την τύχει να  απολαύσει δωρεάν πλήθος θεατρικών παραστάσεων, καθώς κάθε μέρα πληθαίνει η λίστα με οργανισμούς και φορείς που προβάλλουν θεατρικές παραστάσεις. Στη συνέχεια, παραθέτουμε τη λίστα με τους φορείς αυτούς με την ευχή και άλλοι να αγκαλιάσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στη χώρα μας.  

Θέατρο Πορεία

theatro poreia

Το θέατρο Πορεία πρωτοπόρησε στην προβολή παραστάσεων, καθώς ήδη από τις 23 Μαρτίου προβάλλει κάθε μέρα για είκοσι- τέσσερεις ώρες (από τις δέκα το πρωί) καθεμιά από τις σπουδαίες παραστάσεις του. Πιο συγκεκριμένα, έργα όπως Η μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση, Η αγριόπαπια του Ίψεν, οι Τρεις αδερφές του Τσέχωφ (όλα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου), Το κτήνος στο φεγγάρι του Richard Kalinoski (σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού), οι Βάκχες του Ευριπίδη, κατάφεραν να εγείρουν το ενδιαφέρον του κοινού και να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές σε λίγες μόνο ώρες. Το θέατρο Πορεία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει δεύτερος κύκλος προβολών μέχρι τις 15 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες: https://poreiatheatre.com/

 

Εθνικό Θέατρο

ethniko theatro

Από τις 3 Απριλίου το Εθνικό Θέατρο με το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι με τον Πολιτισμό» και με τη σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού & Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πως προβαίνει στην διαδικτυακή προβολή των παραστάσεων που διεκόπησαν λόγω της πανδημίας του COVID-19. Θα αφορούν τόσο ενήλικες όσο και παιδιά και θα προβάλλονται την προγραμματισμένη ώρα της προβολής τους στο θέατρο. Η πρώτη παράσταση που θα προβληθεί είναι ο Μακμπέθ ου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Παράλληλα, παρέχεται πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει διαθέσιμες παραστάσεις από το 1939 έως το 2004.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.n-t.gr/,

http://www.nt-archive.gr/

 

Ίδρυμα Ωνάση

idruma onasi

Το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube με το σύνθημα “We stay close, not closed” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε από το σπίτι μας την τέχνη σε κάθε είδους μορφή. Με εναρκτήρια παράσταση τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη θα προβάλλει sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα, secret συναυλίες. Το περιεχόμενο θα ανανεώνεται κάθε Παρασκευή και θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.youtube.com/user/sgtathens, https://www.onassis.org/el/

 

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας

theatro

Ένα από τα θέατρα με ιστορία τριάντα πέντε χρόνων στα δρώμενα της χώρας μας, παρουσιάζει από τις 4 έως τις 10 Απριλίου έξι θεατρικές παραστάσεις με πέντε έργα της παγκόσμιας δραματουργίας και μια μεταφορά από την νεοελληνική λογοτεχνία. Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας του Φρίντριχ Ντύρενματ (και τα δύο σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού), Οι δούλες του Ζαν Ζενέ (σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή), ο Γυάλινος Κόσμος του Tenessy Williams, Πριν την αποχώρηση του Thomas Bernhard θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για για είκοσι- τέσσερεις ώρες το καθένα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.theatrokefallinias.gr/

 

Θέατρο Σταθμός

theatro stathmos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Θέατρο Σταθμός αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η παύση των θεατρικών παραστάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας οδηγεί στην καλλιέργεια της συλλογικότητας. Αποδίδοντας φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη και Λούλα Αναγνωστάκη προβάλλει τις παραστάσεις Ο Ουρανός και… το Παντελόνι του με τη Νένα Μεντή και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Ο ήχος του όπλου με την Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες: https://stathmostheatro.gr/online-parastaseis/
Ρία Ροροπούλου