Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Θα τον συνοδεύει στο επόμενο ταξίδι του…

00 15 Έτοιμος ..τελευταίος έλεγχος για να βεβαιωθεί ότι τα έχει όλα και έφυγε. Xθες επέστρεψε στο χωριό του και έλειπε 4 μήνες..έχει μεγάλο βραδύ απόψε. Θα μαζευτεί όλη η παρέα ξανά …να διασκεδάσουν, να θυμηθούν, να γελάσουν ..χαλαρό ποτάκι για αρχή και χορός μέχρι το πρωί..είναι όλοι εκεί και είναι μια εικόνα που μαγνητίζει νέοι, όμορφοι, χαρούμενοι. Τα ματιά λάμπουν.

03 00 Έχει περάσει η ώρα και το ένα ποτό έχει γίνει πέντε, τα σώματα έχουν χαλαρώσει και οι κινήσεις είναι αυθόρμητες. Σφηνάκια, ποτά και αβίαστα χαμόγελα γεμίζουν τον χώρο γύρω τους. Αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα και τα βλέμματα λιγάκι θολωμένα. “μαγική νύχτα φίλε μου..’’

05 30 Αποφασίζουν να φύγουν. Βγαίνουν από το μαγαζί και σιγοτραγουδάνε το τελευταίο κομμάτι που άκουσαν. Κάποιος λέει κάτι και το γέλιο ξαναρχίζει. Φτάνουν στα αυτοκίνητα τους και χωρίζονται. “αύριο….”
Μια γλυκιά νύστα έχει απλωθεί ήδη στο μυαλό του..ευτυχώς που είναι κοντά το σπίτι, σκέφτεται “πέντε δρόμοι μακρυά.”

05 35 Σηκώνει το βλέμμα και τα φώτα του αυτοκινήτου από απέναντι τον τυφλώνουν..απ’το ξάφνιασμα στρίβει το τιμόνι, σε κλάσματα του δευτερολέπτου τον καταβάλλει πανικός. Τα αντανακλαστικά αργά και χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Βγαίνει από τον δρόμο και ένα δέντρο σταματέ την παρέλογη αυτή πορεία του.

05 36 Σε λίγο θα ξημερώσει. Τα περισσότερα αστέρια έχουν ήδη χαθεί από τον ουρανό. Από σήμερα ένα ακόμα αστέρι θα τoν συνοδεύει στο ατελείωτο ταξίδι του. Είναι  ήδη αργά….

Για τις ψυχες που μας προσεχουν από ψηλα
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί υπερεκτίμιση των ικανοτήτων, μείωση των αντανακλαστικών και της προσήλωσης στην οδήγηση. Επηρεάζει την εκτίμηση κινδύνων. Στη Ελλάδα μεγάλο ποσοσό των τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται στην χρήση αλκοολούχων ποτών. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους. Στην περίπτωση που κάποιος από την παρέα σας έχει πιεί μην επιτρέψετε να οδηγήσει… Αν είστε στο δρόμο και υποπτευθείτε πως σε κάποιο όχημα επιβαίνει μεθυσμένος οδηγός πχ δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή πορεία στη λωρίδα κυκλοφορίας ή μειώνει και αυξάνει ταχύτητα χωρίς αιτία μην προσπαθήσετε να το σταματήσετε  ή να το πλησιάσετε. Καλέστε την τροχαία ή την αστυνομία…
Περάστε όμορφα, διασκεδάστε, χοέψτε, πιείτε…
Όμως ποτό και οδήγηση ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!!!
Η ζωή είναι ωραία μην την παίζουμε κορώνα – γράμματα!

για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

night-without-accident
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με σκοπό την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης. Νεαροί εθελοντές ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους θαμώνες των κέντρων να επιλέξουν από την παρέα τους ένα άτομο, το οποίο θα αναγορευθεί σε «οδηγό της παρέας» και αφού αποδεχθεί αυτό τον τίτλο θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτός φυσικά θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Η ιδέα για αυτή  ανήκει την Ευρωπαϊκή Νύχτα στο Βέλγιο, όπου πρωτογιορτάστηκε το 1995, και από το 2003 έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κωνσταντίνα Γ.

Leave a Reply