Πρόσωπα:  Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Η Νικολ-Άννα Μανιάτη κατάγεται από την Κύπρο όπου και  ζει τα παιδικά της χρόνια στη γενέτειρά της. Σε νεαρή ηλικία μετακομίζει με τους γονείς της στο Λονδίνο όπου συνεχίζει τις σχολικές της υποχρεώσεις.

Η πρώιμη ενήλικη ζωή της την οδηγεί σε πανεπιστημιακές σπουδές προπτυχιακού επιπέδου(Bachelor Degree-B.A) στον τομέα της Αγγλικής Φιλολογίας. Η ακαδημαϊκή της πορεία συνεχίζεται  με την παρακολούθηση μαθημάτων δεύτερου κύκλου σπουδών αποκτώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα(Masters Degree-M.A). Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία αποκτά μεταπτυχιακό δίπλωμα πιστοποίησης στην εκπαίδευση(PGCE-Postgraduate Certification in Education) με το οποίο δύνανται να εργαστεί ως δασκάλα στις σχολικές κοινότητες. Οι καταρτήσεις της δεν παραμένουν στην Αγγλική Φιλολογία αλλά εστιάζουν και στην Νοσηλευτική, όπου φοιτά για τρία χρόνια στο King Edward Memorial Hospital.

Νικόλ-Άννα Μανιάτη

To 1978 έχοντας ολοκληρώσει την εκπαιδευτική της δραστηριότητα εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα όπου εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών ενώ αργότερα καταφέρνει να ανοίξει το δικό της κέντρο ξένων γλωσσών το οποίο διευθύνει για 18 χρόνια.

Στο διάστημα των ετών αυτών συγγράφει 4 εκπαιδευτικά βιβλία εκ των οποίων τα τρία κρίνονται κατάλληλα ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια και εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στην έκδοσή τους με μεγάλη επιτυχία. Το τέταρτο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Longman.  Παράλληλα υπήρξε εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέλος εξεταστικών επιτροπών για την ξενόγλωσση εκπαίδευση. Στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονται πολλές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικών αρθρών.

Παράλληλα, εκτός από τις δραστηριότητες της ως εκπαιδευτικός, στρέφει την προσοχή της, στην μεγάλη της αγάπη που τη συνεπέρνει,  τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Γράφει από την εφηβεία της γιατί όπως λέει και η ίδια «Δεν ήταν ποτέ ανάγκη ή παρόρμηση. Ήταν τρόπος έκφρασης και εξωτερίκευσης των θεμάτων που δεν μπορούσε να συζητήσει με τις συμμαθήτριές της».

Νικόλ-Άννα Μανιάτη

Εμπνέεται  από την ίδια τη ζωή για αυτό τα θέματα που καταπιάνεται είναι ποικιλόμορφα και μεταβαίνουν από την περιπέτεια στο δράμα και από την πραγματικότητα της κοινωνίας στα όρια του μεταφυσικού. Είναι παρατηρητική και κατανοώντας τη θέση του άλλου η φαντασία της εκτυλίσσεται ραγδαία.

Με τα μυθιστορήματά της επιδιώκει να προσφέρει στους αναγνώστες της αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό ποικίλα συναισθήματα με αγάπη, ανοχή και κατανόηση. Διαβάζει πολύ πριν καταγράψει την ψυχοσύνθεση των ηρώων της και  ζητάει συμβουλές από ειδικούς, οι οποίοι τις δίνουν απλόχερα μέσω των εμπειριών τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Με τα συρτάρια της γεμάτα χιλιάδες σελίδες σκέψεις,  η Νικόλ-Άννα Μανιάτη μας συστήνεται  επισίμως συγγραφικά το 2005 με το βιβλίο «Και η ελπίδα γύρισε  ξανά» από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Μια κοινωνική ιστορία με ίχνη μυστηρίου και περιπέτειας που θα συνεπάρει το αναγνωστικό κοινό. Τα επόμενα συγγραφικά της βήματα συνεχίζονται με δύο περιπέτειες  «Η κόρη του Φεγγαριού» το 2007,  «Οι μούσες της σιωπής» το 2008. Τον επόμενο χρόνο προβληματίζεται από την κοινωνία συγγράφοντας «Όταν κλαίνε τ’αστέρια» το 2009. Στο ίδιο μοτίβο παραμένει και το 2010 με το «Το τίμημα».

Το 2011 ξεκινάει τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Ψυχογιός έχοντας στα χέρια της αυτή τη φορά τα «Κομμένα Λουλούδια», μια νέα συγγραφική απόπειρα που διαφέρει από τις πρότερες. Με την ίδια διάθεση συνεχίζει και  το 2012 παραδίδοντας το βιβλίο «Αόρατος Δεσμός». Το 2013  ο  «Ο ύπνος των χιλίων ημερών» αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού πεδίου εντυπωσιάζοντας το κοινό. Ύστερα από αξιοπρεπείς συγγραφικούς πειραματισμούς επιστρέφει στην περιπέτεια «Πίσω από τον καθρέφτη» το 2014.

Το 2015 επανεκδίδεται το βιβλίο της με τίτλο «Και η Ελπίδα γύρισε ξανά».  Τον ίδιο χρόνο στις προσόψεις  των βιβλιοπωλείων φιγουράρει  ο τίτλος «Έκπτωτος Άγγελος», με θέμα την αυτοτιμωρία-μια ψυχολογική κατάσταση που «ταράζει» την ελληνική θεματολογία. Το 2016 κυκλοφορεί το βιβλίο μυστηρίου «Οι σιωπές της ενοχής» βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Αυτό είναι και το έτος ορόσημο, καθώς η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών  αποδέχεται την άμεση εγγραφή της Κυπρίας λογοτέχνιδας συγγραφέως ως επίσημο μέλος της.

Φέτος, εμφανίζεται δυναμικά στο αναγνωστικό προσκήνιο καθώς επανακυκλοφορεί- επτά χρόνια μετά- το κοινωνικό μυθιστόρημά της  «Το τίμημα» με στόχο να συστηθεί ξανά στο αναγνωστικό κοινό, να το  προβληματίσει, να ενταχθεί στις συνήθειές του και να αναλύσει την ψυχοσύνθεσή του μέσα από τον τρόπο σκέψης και την ανατροφή  των ηρώων του ακολουθώντας τις ολέθριες συνέπειες τους σε όλη την έκφανση της ζωής τους.