Μια καινούργια χρονιά ξεκινά! Όνειρα και ελπίδες κατακλύζουν την ψυχή για μια καλύτερη ζωή· στόχοι υλικοί, πνευματικοί και συναισθηματικοί, προσωπικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί· αέναος αγώνας για ζωή και βιοτή. Είναι άραγε τυχαίο που η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την πρώτη ημέρα του χρόνου την Περιτομή του Κυρίου μας και τη μνήμη ενός από τους τρεις Μεγάλους Ιεράρχες και Οικουμενικούς Διδασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο;
Η περιτομή για εμάς τους χριστιανούς είναι περιτομή πνευματική· περιτομή αχειροποίητη! Συντελείται μέσα μας με την αόρατη δύναμη και χάρη του Αγίου Πνεύματος στο Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος. Συνταφιαζόμαστε και αναστηνόμαστε μαζί με τον Χριστό με τις τρεις καταδύσεις και αναδύσεις στο νερό της κολυμβήθρας στο όνομα της Αγίας Τριάδος κι έτσι εισερχόμαστε στη μεγάλη οικογένεια των τέκνων του Θεού. Είμαστε σε συνεχή αγώνα παρά τις πτώσεις μας, ενάντια στα προσωπικά μας πάθη και αδυναμίες, στη ροπή προς την αμαρτία και τις προκλήσεις που καθημερινά δεχόμαστε ως άτομα, ως κοινωνία και ως έθνος.
Η Εκκλησία, για να μας βοηθήσει στον αγώνα μας αυτό, προβάλλει ως πρότυπο τον Μέγα Βασίλειο. Ο Μέγας Βασίλειος καταγόταν από την Καππαδοκία. Γόνος αρχοντικής, πολύτεκνης οικογένειας με μεγάλη πνευματική παράδοση, σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του (ιατρική, αστρονομία, γεωμετρία, φιλοσοφία, γραμματική και ρητορική) στην Καισάρεια, στην Καππαδοκία, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Πλήρης επιστημονικών γνώσεων και ανθρώπινης σοφίας, αφιέρωσε τον εαυτό του στον Θεό υπηρετώντας την Εκκλησία καταρχάς ως αναγνώστης, μετά ως πρεσβύτερος και ύστερα ως επίσκοπος εναρμονίζοντας την υγιή ελληνική σκέψη με το καθαρό χριστιανικό πνεύμα. Δεινός ρήτορας, δογματικός θεολόγος, διοργανωτής της εκκλησιαστικής τάξης και τελετουργίας, εκκλησιαστικός ποιμένας, κοινωνικός εργάτης, ιδρυτής του πρώτου οργανωμένου φιλανθρωπικού συστήματος στον κόσμο, που ως και σήμερα αποτελεί πρότυπο μίμησης, την περίφημη «Βασιλειάδα», η οποία περιελάμβανε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξενώνα για στέγαση, φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πτωχών και αστέγων και προσφορά χιλιάδων, καθημερινών γευμάτων σε απόρους από εθελοντές. Ως επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας διετέλεσε μόνον 9 χρόνια, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να φανεί η ποιμαντική του αξία. Πέθανε σε ηλικία 49 ετών την 1η Ιανουαρίου του 379 (330 – 379).
Η Εκκλησία ψάλλει:
«Εἰς πᾶσαν τήν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τόν λόγον σου,
δι’ οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τήν φύσιν τῶν ὂντων ἐτράνωσας,
τά τῶν ἀνθρώπων ἢθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα,
Πάτερ ὃσιε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἒλεος».
Μια καινούργια χρονιά ξεκινά! Η ελπίδα γεμίζει την καρδιά! Οι θετικές και αρνητικές εμπειρίες που ως και τούτη τη στιγμή έχουμε βιώσει, μας έχουν χαρίσει γνώση και σοφία. Από εμάς εξαρτάται με ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε από δω και πέρα. Η πανδημία του κορωνοϊού ως ασθένεια και οι συνέπειες σε κοινωνικοπολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο, θεωρώ ότι μας έχουν κάνει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας και τον τρόπο διαβίωσής μας. Αυτήν την πρωτοχρονιά οι περισσότεροι εορτάσαμε στα σπίτια μας με συγγενείς και φίλους, όπου ήταν διάχυτη ανάγκη για συντροφικότητα και αγάπη. Λίγα μόλις λεπτά πριν την αλλαγή του έτους, ο ουρανός άστραψε από βεγγαλικά. Μικροί και μεγάλοι ξεχυθήκαμε στα μπαλκόνια μας και γελάγαμε σαν μικρά παιδιά. Τα λίγα αυτά λεπτά αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο γεμάτο με φως και χαρά. Γέλια και αστεία ακούγονταν δεξιά και αριστερά. Σαν μικρά στρουμφάκια είχαμε ξεμυτίσει όλοι από τα σπίτια μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τον Δρακουμέλ-κορωνοϊό. Είμαι σίγουρη, πως όλη αυτή η δοκιμασία κάποια στιγμή θα τελειώσει και το πρόσημο θα είναι θετικό, γιατί πάντα μέσα από κάποιο κακό ξεπροβάλλει ένα ή πολλά καλά, αρκεί να θέλουμε και να μπορούμε να το ή τα δούμε. Εύχομαι από καρδιάς η νέα χρονιά που μόλις έχει αρχίσει, να αποτελέσει το κίνητρο για μια νέα εκκίνηση στη ζωή μας.
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα με Υγεία, Αγάπη, Δημιουργικότητα και Αφύπνιση.
ΜΑΡΙΑ ΤΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΙΑΝΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ