Μέσα στο πανδαιμόνιο των νέων σειρών θέλω να κάνω μια παύση και να μιλήσω για μια σειρά που θεωρώ διαχρονική. Μια σειρά με 3 κύκλους που ολοκληρώθηκε πέρισυ τόσο άρτια, που σε αφήνει γεμάτο. Είναι ίστοριες που τραβάνε για πολλές σεζόν γιατι είναι η δομή τους τέτοια (Walking Dead,House MD, GOT, Sons of Anarchy). Είναι και άλλες που δε χρειάζονται κάτι τετοιο. Που ακόμα κι αν είναι επιτυχημένες ξέρουν πόσο χρόνο χρειάζεται για να σου πουν αυτό που θέλουν.
Το Newsroom του Aaron Sorkin (Moneyball, Social Network) ήταν μαζί μας για τρία χρόνια και είναι μέσα στις καλύτερες σειρές που έχει να μας προσφέρει η Αμερικάνικη τηλεόραση σήμερα. Και το μεγαλείο του βρίσκεται στην απλότητα του. Δεν τους κυνηγούν ζόμπι, δεν παλεύουν για το θρόνο, δεν είναι τρομοκράτες και ούτε έμποροι ναρκωτικών. Είναι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να μεταδώσουν τις ειδήσεις ή όπως θα έλεγε και η MacKenzie “to do the news”. Ας το πάρουμε όμως απ την αρχή. Η πρώτη σκηνή θα σε κερδίσει 100%. Ο Will McAvoy, παρουσιαστής των ειδήσεων του ACN, ξεσπάει απαριθμώντας εύστοχα μπροστά στο κοινό τους λόγους για τους οποίους η Αμερική δεν είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Μέχρι εκείνη την ημέρα ο Will παρουσίαζε κάτι που περισσότερο έμοιαζε με talk show παρά με βραδινό δελτίο ειδήσεων. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά η ιστορία…
Ουσιαστικά αυτό που παρακολουθούμε είναι τα δρώμενα σε μια αίθουσα σύνταξης (newsroom). Γιατί όμως αυτό είναι ενδιαφέρον;
Το σενάριο παρουσιάζει με εκπληκτικό τρόπο ηθικά διλήμματα που σίγουρα υπάρχουν και στην πραγματικότητα στους χώρους των ΜΜΕ. Αξίζει να καταπατήσεις τις αρχές σου για να δώσεις στο κοινό αυτό που θέλει να ακούσει; Ή αντίστοιχα να αποκρύψεις μια αλήθεια που εκθέτει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα; Αξίζει να προβάλλεις το γάμο της Britney αντί για τις καταστροφικές για τον πολίτη μεταρρυθμίσεις μόνο και μόνο για τα νούμερα τηλεθέασης;
Όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ-το χιούμορ της καθημερινότητας, του διαλόγου, της «ατάκας», το χιούμορ που θα έκανες κι εσύ με την παρέα σου.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το ότι πολλές από τις ιστορίες που παρουσιάζονται είναι πραγματικά γεγονότα. Αναφέρεται για παράδειγμα στην 11η Σεπτεμβρίου, στην εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και σε σκάνδαλα των ΗΠΑ.
Τέλος οι χαρακτήρες του Newsroom είναι ένας κι ένας. Ο Will McAvoy που στην αρχή πιστεύεις πως είναι ένας κομπλεξικός αντιπαθητικός τύπος και μέχρι το 3ο επεισόδιο το έχεις μετανιώσει. Η MacKenzie McHeil, βασική παραγωγός του δελτίου που ειδικά αν είσαι γυναίκα θα ταυτιστείς με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της. Ο Jim Harper, ο χαρισματικός και συμπαθητικός βοηθός της. Η Sloan Sabith οικονομολόγος με ιδιαίτερα υψηλό IQ και παράλληλα συναισθηματικά και κοινωνικά δυσλειτουργική. Ακόμα και τη Maggie μπορεί να συμπαθήσεις που εδώ που τα λέμε είναι λίγο χαζούλα (αν μου επιτρέπετε την έκφραση) ή το Don που σίγουρα στην αρχή φαίνεται ο κακός της ιστορίας. Χαρακτήρες που προσδίδουν, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητες του, ενδιαφέροντα στοιχεία στη σειρά.
Να θυμάσαι, δε θα τα καταλαβαίνεις όλα για την υπόθεση που μας απασχολεί σε κάθε επεισόδιο (όπως άλλωστε και στο Suits) άλλα δεν έχει καμία σημασία. Τα επεισόδια βλέπονται τόσο γρήγορα και ευχάριστα που θα το τελειώσεις σε μια εβδομάδα. Και σας το λέω εγώ που είδα το μισό δεύτερο κύκλο με αγγλικούς υπότιτλους, αφού τότε δεν είχαν βγει ελληνικοί. Και πιστέψτε με τα Αγγλικά μου θέλουν βελτίωση.
Για το τέλος τα εκπληκτικα πόστερ της 2ης σεζόν.
Σταύρουλα Κουλίτση