Νέοι και πολιτική

νεοι-πολιτικήΖούμε σε μια πολύ άχαρη εποχή. Εποχή γκρίζα, διαβρωμένη. Δείγματα γραφής του σήμερα είναι η πτώση των αξιών, η κατάρρευση των ιδεολογιών, η αμφισβήτηση των προτύπων, η υποχώρηση της συλλογικής δράσης προς όφελος του ατομισμού. Οι νέοι αποτελούν οργανικό μέλος του κοινωνικού σώματος και η σχέση κοινωνίας και νεολαίας είναι άρρηκτη. Χρέος των νέων είναι να ζουν στον σφυγμό της εποχής τους, να αντιλαμβάνονται πλήρως τα προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Παλαιότερα η πολιτική δράση, οι ιδεολογικοί αγώνες ήταν ιεροί. Έδιναν νόημα στη ζωή των ανθρώπων και φτερά στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα, η πολιτική βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Θεωρείται ως βασικός υπαίτιος για την παρακμή της εποχής. Η διαπίστωση αυτή έχει μια δόση αλήθειας. Αλλά δεν εξηγεί όλη την αλήθεια. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο….

Η παρουσία των νέων στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι επιβεβλημένη, κυρίως στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε. Η κρίση αυτή είναι πολυδιάστατη, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση αξιών, ιδεών, αρχών και κυρίως κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ως νέα, παρότι είμαι αρκετά θυμωμένη με το παλαιοκομματικό μας σύστημα και τις πράξεις αλλά κυρίως τις απραξίες τους δεν μπορώ να μείνω άπραγη και απλώς να “κατηγορώ”. Τυπικά, βέβαια όλα «σχεδόν» είναι δημοκρατικά. Η ουσία, όμως είναι πολύ διαφορετική, οι σύγχρονες συνθήκες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια στους νέους να παρεμβαίνουν και να διαμορφώνουν τη ζωή τους, όπως θα ήθελαν. Το γιγάντωμα και η πολιτιστική ομοιομορφία των σύγχρονων κοινωνιών συνθλίβουν την προσωπικότητα, την ιδιαιτερότητα της. Αποφάσεις καθήκοντα και νόμοι επιβάλλονται στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να εκτελούν υποχρεωτικά τις αποφάσεις που άλλοι παίρνουν για λογαριασμό τους. Γι’ αυτό οι νέοι, που θέλουν να έχουν λόγο για όσα γίνονται και τους αφορούν, δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με μια τέτοια κατάσταση και ΔΡΟΥΝ…

Κάπως έτσι αρχίζει η δική μας δράση…

Μέσα από το δικό μας χώρο εκφράζοντας ιδέες, προβληματισμούς και σκέψεις επιδιώκουμε αφενός να «απασχολήσουμε» τη σκέψη τους για όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας, όπως πολύ εύστοχα διατυπώθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές…. να δώσουμε «τροφή» για όξυνση της κριτικής σκέψης  και αφετέρου να παρέχουμε κίνητρα στους γύρω μας να ορθώσουν το δικό τους λόγο. Απώτερος στόχος… ο πλουραλισμός απόψεων ως θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας. Η άσκηση στις δημοκρατικές διαδικασίες, στις αρχές του διαλόγου και της δημοκρατίας μέσα από τη συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών είναι βασική δίοδος για τη διαμόρφωση υγιούς πολιτικής συνείδησης.

Αναμφίβολα, η εκπαίδευση αποτελεί βασικό παράγοντα διαμόρφωσης κοινωνικής και πολιτικής ταυτότητας του ατόμου. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί δίδουμε έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς θεωρούμε ότι είναι το κυρίαρχο μέσο για την πνευματική, ηθική και κοινωνική ολοκλήρωση του ατόμου. Αναζητούμε και προτείνουμε ευκαιρίες για συνεχή επιμόρφωση, όπως σεμινάρια, μεταπτυχιακά προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις… Καθώς, οι τέχνες ως μέρος του πολιτισμού αποτελούν και αυτές αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην πνευματική καλλιέργεια και αφύπνιση του ατόμου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το «Puzzle» της ζωής του ατόμου.Τα θεωρούμε όλα σημαντικά για την υγιή και άρτια καθημερινότητα μάς, γι’ αυτό και επιλέξαμε τη δημιουργία πολυθεματικού ιστοτόπου.

Η δύναμη του διαδικτύου και των social media είναι χαρακτηριστική των καιρών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσαν το βασικό μοχλό εξέγερσης των λαών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης. Προωθούν την ανθρωπότητα σε δρόμους δικαιοσύνης και συναδέλφωσης ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως.

Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη δύναμη…!!!!!

Άλλωστε…..

Το μέλλον κάθε σύγχρονης κοινωνίας εξαρτάται ευθέως από το πόσο επενδύει στο μέλλον της, δηλαδή στους νέους.

 

Αλεξάνδρα… & Τζένη Τσελίκη

Leave a Reply