Λίστες: από τους Imam Baildi μέχρι το Ρους

Εναλλακτική μουσική
Ας μιλήσουμε για την εναλλακτική ελληνική μουσική σκηνή στην Ελλάδα!

Εδώ που τα λέμε το πρόβλημα με την ελληνική μουσική είναι ότι δε χωρίζεται εύκολα σε κατηγορίες. Τι είναι έντεχνο; Τι είναι alternative; Τι είναι λαϊκό; Παγκοσμίως υπάρχει μια κάποια σαφής κατηγοριοποίηση. Για παράδειγμα “Αυτό το κομμάτι είναι indie rock με funky στοιχεία.” Χαθήκατε στη μετάφραση; Μη νομίζετε κι εγώ δεν τα ξέρω τόσο καλά όσο δείχνω απλά έχω ένα ψυχαναγκασμό με τις λίστες. ‘Αλλά το θέμα μας δεν είναι oι ψυχικές μου διαταραχές επομένως επανέρχομαι στο θέμα.
Η διαφορά , λοιπόν, έγκειται στο ότι στην Ελλλάδα έχουμε ονομάσει 5 είδη μουσικής και προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα εκεί. Ο Μητροπάνος είναι λαικός, αλλά και ο Κιάμος είναι λαϊκός. Ο Μάλαμας είναι έντεχνος, αλλά και οι Πυξ Λαξ είναι έντεχνοι… Και κάπως έτσι δεν υπάρχει οριοθέτηση κι αυτό μας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη δύσκολη ερώτηση “Τι μουσική ακούς;”

Δεν είναι εύκολο να βάζουμε “ταμπέλες” αλλά αυτό που θεωρώ εγώ alternative στην Ελλάδα, αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας με τραγούδια. Από το Φοίβο -όχι τον “20 χρόνια Φοίβος”, τον άλλο το Δεληβοριά- μέχρι τη Μάρω Μαρκέλλου. Από τους Imam Baildi μέχρι τους ΕΚΜΕΚ και το Ρους. Γνωστοί και άγνωστοι ή μάλλον γνωστοί και λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες, που έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό και φρέσκο με τη μουσική και το στίχο τους.

Αλλεργία στις δεσμεύσεις –  Joanna Drigo

 

Χωρίς Εσένα – De Facto

 

Όλοι χορεύουν με την Κ. – Ρους

 

Άγγελος ξένος – ΕΚΜΕΚ

 

Αργοσβήνεις μόνη – Imam Baildi

 

Αδιάκοπα –  Φοίβος Δεληβοριάς

 

Αλλά εγώ θα πάω για δουλεία – Μάρω Μαρκέλλου

 

Η Αλίκη στη χώρα των γαμάτων – Σ.Γραμμένος

 

Ταγκό – Δημήτρης Καρράς ft Νικήτας Κλιντ

 

Αυτά και πολλά ακόμα τραγούδια αξίζουν την προσοχή μας. Πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα στην ελληνική μουσική σκηνή και πάντα θα ακούσω κάτι καινούριο που θα με επιβεβαιώσει.

Σταυρούλα Κουλίτση_you are what you listen to

Leave a Reply