Μινιμαλισμός : η αυστηρή στάση ζωής

LESS IS MORE … LESS IS BETTER …
DOING MORE WITH LESS … 

”Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά, έτσι ώστε να επιτραπεί στα ουσιώδη χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.”

minimalism

Είναι μια φιλοσοφία που πρέπει να κατανοήσουμε, ώστε να φανεί.

Είναι ένα στυλ που χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, μέσα από το οποίο η τέχνη τους ορίζεται από μία ελάχιστη ποσότητα συστατικών, όπως το χρώμα, το σχήμα την υφή και τη γραμμή.

Σαν όρος η λέξη «μινιμαλισμός» περιγράφει μια κίνηση σε διάφορες τέχνες, κυρίως όμως στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Ένας μινιμαλιστής επιζητεί το ελάχιστο δυνατό , το πιο ουσιώδες, το πιο απέριττο … 

Ο όρος μινιμαλισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη minimum

<<Ο μινιμαλισμός προέκυψε ως μία αντίδραση ενάντια στην υπερβολική ποσότητα και αλαζονεία του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έχει επιρροές από την Pop Art, τον κυβισμό και την Land Art λόγω της χρήσης των απλών μορφών. Επίσης εμπνεύστηκε και από τους Ρώσους Suprematists όπως ο Kasimir Malevich. >>

<<Ο μινιμαλισμός είναι μία κίνηση που γεννήθηκε στην Αμερική και προήλθε κυρίως από την δουλειά του Frank Stella του οποίου οι μαύροι πίνακες εκτέθηκαν πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη το 1959 και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να απορρίψουν την εκφραστική τέχνη του παρελθόντος. Παρόλο που δεν ήταν ποτέ μία οργανωμένη κίνηση η μινιμαλιστική τέχνη έγινε κυρίαρχη στην γλυπτική αν και υπάρχουν και πολλοί μινιμαλιστικοί ζωγράφοι. Η έκθεση που έγινε στην Νέα Υόρκη το 1966 και είχε τον τίτλο “Primary Structures” ήταν ένα γεγονός-κλειδί στην ιστορία της κίνησης. >>

Στην Ευρώπη, ο μινιμαλισμός φθάνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική που είχε κατακτήσει την Αμερική συναντά μια Ευρώπη κατεστραμμένη και θεωρείται ως η «αρχιτεκτονική της ελπίδας» .  Μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στο 1960, ο μινιμαλισμός εισέρχεται στη ζωγραφική και τη γλυπτική,με βασικούς ερμηνευτές τους Ντόναλντ Τζαντ, Μπράις Μάρντεν και Ρόμπερτ Ράιμαν.

Οι 8  κανόνες του μινιμαλισμού : 

  1. Κατανόηση του μινιμαλισμού
  2. Απλότητα
  3. Ισορροπία
  4. Χρώμα
  5. Απλό φόντο
  6. Ισχυρή γραμμή
  7. Υφή
  8. Έκφραση

Μερικοί από τους διασημότερους μινιμαλιστές είναι ο Dan Flavin, ο Carl Andre, ο Donald Judd και ο Sol LeWitt, οι ζωγράφοι Ellsworth Kelly και Frank Stella, οι αρχιτέκτονες John Pawson και Ludwig Mies van der Rohe.

Βέβαια, το Ολλανδικό κίνημα De Stijl ήταν αυτό που  έδωσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο μινιμαλισμός.κίνημα de Stijl

Φτάνοντας στην σημερινή εποχή όμως παρατηρούμε ότι οι τάσεις του μινιμαλισμού ίσως έχουν αλλάξει . Σήμερα με τον καταναλωτισμό να κυριεύει τις ζωές μας  αναφερόμαστε σε μινιμαλιστικούς τόνους με υλικά πανάκριβα που ενσωματώνουν την τεχνολογία! H βασική αρχή όμως less is more αναφέρεται στην χρήση απαραίτητων υλικών χωρίς τη έννοια της πολλαπλής λειτουργίας άρα και της ακρίβειας .Μήπως λοιπόν έχουμε χάσει την έννοια και την ουσία του μινιμαλισμού , μήπως έχουμε χαθεί μέσα στην σύγχρονη κοινωνία; Ο μινιμαλισμός δεν είναι μόδα …

Ο  μινιμαλισμός είναι στάση ζωής, είναι ιδεολογία !!

Φιωτάκη Μαρία

One thought on “Μινιμαλισμός : η αυστηρή στάση ζωής

Leave a Reply