Merry Christmas

1Αν και  Χριστούγεννα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους προβληματισμούς μου για αυτές τις άγιες μέρες.  Η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Πολλά γευστικά φαγητά, φωτισμένα δέντρα στα σπίτια μας, χαρούμενα τραγούδια στο κέντρο των πόλεων   (κατά το πλείστον σκυλάδικα) συνθέτουν το πάζλ μιας πολύ εορταστικής ατμόσφαιρας. Επίσης, εκατομμύρια  λαμπερά αστεράκια και καρδούλες στολίζουν τους δρόμους των πόλεων με πρωτοστάτησα την Αθήνα.

Και σκέφτομαι και λέω…
Αλήθεια, τα φωτισμένα λαμπιόνια πάνω από το κεφάλια των αστέγων τους ζεσταίνουν άραγε ; 

Όλοι οι πολίτες έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ; Παρόλα αυτά  αυτή η σπατάλη ενέργειας μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της γιορτής. Πηγαίνοντας μια βόλτα απ’ τα μαγαζιά καταλαβαίνει κανείς ότι τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κατέβει κανείς για ψώνια. 

Όλη αυτή η (υπέρ)καταναλωτική ατμόσφαιρα  φτάνει στο σημείο να σε κάνει να  νιώθεις περίεργα αν δεν γίνεις ενεργό μέλος της. Ο υλικός ευδαιμονισμός βρίσκει σημαντικά φανερώματα  σ’ αυτές τις κατ’ επίφαση, όπως φαίνεται, άγιες μέρες. Η αγοραστική μανία των ημερών πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ίσως αυτό μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Η (υπέρ)καταναλωτική φρενίτιδα των Χριστουγέννων βρίσκει τη πληρέστερη έκφρασή της στη κοιτίδα του καπιταλισμού, την Αμερική.

Ειδικότερα στις ΗΠΑ, υπάρχει μια μέρα που ονομάζεται ΄΄Βlack Friday”   ( μία μέρα μετά τη μέρα των Ευχαριστιών) κατά την οποία ξεκινούν οι αγορές για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα ανοίγουν πολύ νωρίς και προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους.

Ενδεικτικό είναι ότι έξω από το κατάστημα Macy’s στη Herald Square της Νέας Υόρκης είχαν συγκεντρωθεί 15.000 άνθρωποι ΠΡΙΝ καν ανοίξει τις πόρτες του.  Οι Αμερικάνοι πολίτες κυριευμένοι από τη μέθη της καταναλωτικής  τους μανίας συχνά επιδίνονται  σε αψιμαχίες για το ποιος θα πρωτοπάρει ένα προϊόν.

Συνεπώς τίθεται το ακόλουθο ζήτημα. Πού πέφτει το βάρος και ποιο το μήνυμα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων ; Είναι μια εορτή κατά την οποία οι χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του θεανθρώπου πηγαίνοντας στην εκκλησία με τις οικογένειές τους  ή μήπως τείνει να γίνει ένα πολύ ασφαλές εργαλείο στη διάθεση  της καπιταλιστικής μας κοινωνίας, που της αρέσει να καταναλώνει για να καταναλώνει ;

 Ο υπερκαταναλωτισμός έχει ως βασικό δόγμα την αγορά πολύ περισσότερων προϊόντων απ’ όσα χρειάζεται κανείς. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος επιδίδεται κατά καιρούς σε υπερκατανάλωση αγαθών ως θεραπεία για την πλήξη και τη μελαγχολία του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το άτομο διαπιστώσει ότι μετά από κάποια αγορά αισθάνεται καλύτερα. Ο υπερκαταναλωτισμός φτάνει στα όρια της ειδωλολατρίας. Το άτομο φτάνει στο σημείο να ταυτίζεται με τα προϊόντα που καταναλώνει ιδίως με υλικά αγαθά που είναι γνωστές μάρκες και εμφανή σύμβολα κοινωνικού στάτους.

Μάλλον είναι καιρός για αναθεώρηση …

Sgr_Stay Foolish

Leave a Reply