Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη..

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Είναι πολλές οι λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει, ηθοποιός, αγωνίστρια,  πολιτικός και άλλες πολλές. Όσες λέξεις όμως και αν χρησιμοποιήσεις με όσα επίθετα και αν ντύσεις τα λόγια σου για εκείνη δε θα μπορέσεις ποτέ να προσδιορίσεις το «είναι» της μορφής αυτής.

Δεν έχει νόημα να καταγραφεί το έργο και η πορεία της, άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τη ζωή της, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις παθιασμένες ομιλίες της κατά των συνταγματαρχών και τον αγώνα της για την επιστροφή των Μαρμάρων, όχι των Ελγινείων αλλά αυτών του Παρθενώνα! Επιπλέον, οποιαδήποτε αναδρομή στα πεπραγμένα της θα έκανε τούτο το κείμενο να μοιάζει με επιμνημόσυνη δέηση και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε μία προσωπικότητα που μπορεί μεν να «απουσιάζει» από την καθημερινότητά μας, αλλά έχει αφήσει τόσο ζωντανό το στίγμα της που είσαι σχεδόν σίγουρος ότι υπάρχει ακόμα, απλά ίσως κάπου έχει κρυφτεί και μας παρακολουθεί γελώντας…ή καπνίζοντας!

Την παρουσία της μπορείς ακόμη να τη νιώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, αρκεί να σηκώσεις το βλέμμα σου λίγο και να δεις τον Παρθενώνα, το Μουσείο της Ακρόπολης, αρκεί σε κάποια αφίσα να δεις τη διαφήμιση παράστασης κάποιου ΔΗΠΕΘΕ ή αν τυχαία κάποια Κυριακή ακούσεις στο ραδιόφωνο τα «Παιδιά του Πειραιά»!

Μελίνα

Μια μοναδική συναυλία “Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…” θα διεξαχθεί  την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στις 20.00 στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η Τίνα Αλεξοπούλου και οι μουσικοί της παρουσιάζουν ένα δίγλωσσο αφιέρωμα που αφηγείται την καλλιτεχνική πορεία της Μελίνας Μερκούρη. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τίνα Αλεξοπούλου, πλαισιωμένη από πέντε εξαιρετικούς μουσικούς, αποτίνει φόρο τιμής στην Μελίνα Μερκούρη με αριστοτεχνικό τρόπο. Η ζωή της Μελίνας εδιπλώνεται μέσα από μικρά κείμενα και εικόνες αρχείου, ακολουθώντας σαν οδηγό 20 από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της. Η μουσική παράσταση «20 χρόνια… χωρίς Μελίνα» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Θέατρο La
Reine Blanche στο Παρίσι, ανήμερα της επετείου των 20 χρόνων από τον χαμό της Μελίνας Μερκούρη.

Το δίγλωσσο αυτό αφιέρωμα αφηγείται την καλλιτεχνική της πορεία καθώς και το έργο της ως Υπουργού Πολιτισμού. Η παράσταση εγκαινιάζει την έναρξη της γιορτής Γαλλοφωνίας 2019 ενώ παράλληλα την ίδια μέρα συμπληρώνονται 25 χρόνια ολόκληρα χρόνια από τότε που έφυγε η Μελίνα από κοντά μας. Το « Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…» αποτελεί ένα γλαφυρό αφιέρωμα σε μία ξεχωριστή γυναίκα: δυναμική μαχήτρια ενάντια στη δικτατορία, αναχωρεί, εξόριστη, για τη Γαλλία όπου μεγάλοι δημιουργοί θα διασκευάσουν, ειδικά για αυτήν, ελληνικά τραγούδια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γίνεται Βουλευτής και στη συνέχεια Υπουργός Πολιτισμού για 8 χρόνια. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Παρίσι για ένα μήνα τον Μάρτιο του 2014, και στη συνέχεια ταξίδεψε σε Νάντη, Μασσαλία, Νίκαια, Saint-Germain-En-Laye, Evry, Γενεύη (Ελβετία), Sarzeau,
Αθήνα και Σάμο. Αποκλειστικά για την παράσταση αυτή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αποκλειστικά για την παράσταση αυτή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Μάρω Θεοδωράκη, κόρη του Γιάννη Θεοδωράκη (αδερφού του Μίκη Θεοδωράκη), στιχουργού του τραγουδιού της ταινίας.

Το αθάνατο πνεύμα της Μελίνας και τα αλησμόνητα λόγια της αποτυπώνονται στο παρακάτω ρητό «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ».

Αλεξάνδρα