Μέρες απολογισμού

Πράγματι,οι τελευταίες μέρες του χρόνου φέρνουν στο μυαλό πρώτα τα δυσάρεστα, τα άσχημα, αυτά που θέλουμε να φύγουν και να μην ξαναέρθουν. Σκέψεις κακές, δύσκολες καταστάσεις και απώλειες  είναι ότι βαραίνει το χρόνο που φεύγει και πολλές φορές ο πόνος και οι δυσκολίες που αφήνει πίσω του παραμένουν.
Πράγματι το 2020 ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος από κάθε άποψη! Μέσα από όλα αυτά όμως, ο καθένας ανακαλύπτει ότι έχει πολύ περισσότερη δύναμη και θέληση, από όσο νόμιζε ότι είχε και αφήνει πίσω του το δύσκολο αυτό κομμάτι για να ζήσει το επόμενο. Εξάλλου, όπως είπαν κάποτε, τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε καν τα προβλήματα!

new year's resolutions
Μετά από αυτό, όμως, ακολουθεί κι ένα άλλο μέτρημα, αυτό των όμορφων μερών, των στιγμών πραγματικής ευτυχιας και χαράς. Μετράει κανείς, τις ευκαιρίες που δέχτηκε, τις εκδρομές, τις επιτυχίες, τους προσωπικούς στόχους και τα προσωπικά στοιχήματα που κερδισε – αυτά είναι και τα πιο δύσκολα –  ,την ηθικη και προσωπική ικανοποίηση για όσα κατάφερε  με την επιμονή και την υπομονή του για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για όσα έχει προσπάθησε, κόπιασε και τα αξίζει. Και φυσικά το πιο όμορφο και γλυκό μέτρημα είναι αυτό των ανθρώπων της ζωής του, εκέινων των ανθρώπων που παρόλο που τα χρόνια έρχονται και φεύγουν αυτοί στέκουν εκεί.

Τέλος, κλείνοντας τον απολογισμό του ο καθένας θέτει νέους στόχους για το έτος που έρχεται καθώς αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου, να εξελίσσεται, να προχωράει, να τρέχει σ’ αυτά που έρχονται και να μην γυρνάει σ΄αυτά που έφυγαν. Μετά από τη μελαγχολία γι’ αυτά που πέρασαν πάντα ακολουθεί η αισιοδοξία και η ελπίδα γι’ αυτά που ακολουθούν.

Τώρα, λοιπόν, που το 2020   φεύγει ας μην ξεχάσουμε να πούμε ένα “ευχαριστω”, ένα “συγγνώμη”, και ένα “καλώς ήρθες 2021!!! Και να ευχηθούμε ότι δε θα ξανακούσουμε, ότι δε θα ξαναζήσουμε όλες αυτές τις άσχημες στιγμές το 2020. Ας κλείσουμε το μάτι στο 2021 με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ελπίδα!

Ε.Π