Ο Μάρτης μπήκε…

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. 

Ο «Μάρτης», ένα έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια…Προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Ο μύθος λέει ότι ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη, για να πάρει μέρος σε μία γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.Μία ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του, σκότωσε το δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτάκι», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.”

Έτσι και στην Ελλάδα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Άλλωστε η κόκκινη κλωστή συμβολίζει τη χαρά και η λευκή την αγνότητα. Συνηθίζεται να λέγεται βέβαια ότι όποιος φοράει το Μάρτη προστατεύεται από τον ήλιο και δεν καίγεται από αυτόν.

”Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει”

Μάλιστα ο Μάρτης μερικές φορές φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Τέλος σε μερικές περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια και για αυτό το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Τα έθιμα πολλά όπως και οι μύθοι.. εσείς όμως το “Μαρτάκι” το  φορέσατε;

Πάρτε ιδέες και για πιο περίτεχνο μαρτάκι..αν και τα “αγαπάμε” όλα.

Μαρτάκι

Και αν θέλετε να αγοράσετε μαρτάκι για εσάς, τους φίλους και τα παιδάκια σας.. Επιλέξετε τα υπέροχα μαρτάκια από τα παιδικά χωριά sos
και χαρίστε χαμόγελα στα παιδιά αυτά που τόσο το έχουν ανάγκη.. Δες ΕΔΩ τις επιλογές 

martakis

Δανάη Κουφιωτάκη

Leave a Reply