O Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ένα μοναδικό γεγονός, μέρος της αθλητικής, αλλά και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η πιο “αυθεντική” διοργάνωση που περιμένουν όλοι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο πρώτος μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 1896, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου, και ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ιδέα για την καθιέρωσή του ανήκει στο γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ (1832-1915), ο οποίος έπεισε το φίλο του Πιερ ντε Κουμπερντέν να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο πρώτος Μαραθώνιος επί της κλασσικής διαδρομής είχε νικητή τον 19χρονο Χαρίλαο Βασιλάκο σε 3 ώρες και 18 λεπτά. Ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες ο προκριματικός και ο Ολυμπιακός αγώνας. Την Παρασκευή 29η Μαρτίου, θριάμβευσε ο Σπύρος Λούης με 2:58:50. Στις 2 Οκτωβρίου 1955, ο διεθνής Μαραθώνιος των Αθηνών, διεξήχθη για πρώτη φορά . Επαναλαμβανόταν ανά διετία έως το 1967. Από εκείνη τη χρονιά μετατράπηκε σε ετήσιο γεγονός στις 6 Απριλίου, στο πλαίσιο εορτασμού της «Ολυμπιακής ημέρας». Έπειτα, από τις αρχές του 1972 ο αγώνας έγινε «ανοικτός» σε μη αθλητές- δρομείς και η διεξαγωγή του επανήλθε τον Οκτώβριο.
Από το 1972 έως το 1980 γίνονταν δύο διεθνείς Μαραθώνιοι στην κλασσική διαδρομή: ένας, ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος τον Απρίλιο στο πλαίσιο της Ολυμπιακής ημέρας και ένας τον Οκτώβριο. Στις 19 Οκτωβρίου 1974 έγιναν δεκτές για πρώτη φορά στον αγώνα γυναίκες δρομείς με την πρωτοπόρο Ζωζώ Χριστοδούλου (Φιλοθέη) με χρόνο 5:01:20 να ξεχωρίζει. Από τον Οκτώβριο του 1983, άρχισε η ισχύουσα αρίθμηση των οργανώσεων όταν εισήχθη ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, στην μνήμη του Βαλκανιονίκη, αγωνιστή της ειρήνης και ιατρού, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών το νήμα έκοψε πρώτη η Ελληνίδα αθλήτρια, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου. Αν και, όπως έγινε και στον αγώνα των ανδρών, η νικήτρια ήταν αρκετά πίσω στην αρχή του αγώνα, κατάφερε να κάνει το ντεμαράζ και να μπει πρώτη στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέσα σε αποθέωση από τους θεατές. Η Κωνσταντινοπούλου έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού έχοντας κάνει χρόνο 2.46.00. Μάλιστα, αυτή η επίδοση θα τη φέρει στο Top 20 των αθλητριών στην ιστορία της Αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Το νέου μετάλλιο για το 2022 είναι μία δημιουργία του Γιάννη Ψυχοπαίδη ειδικά για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Το αέτωμα εμπεριέχει το γράμμα “Α”, από το οποίο ξεκινά το όνομα της Αθήνας και το γράμμα “Δ”, το οποίο παραπέμπει στη Δημοκρατία και τα ιδανικά της. Οι μαραθωνοδρόμοι τρέχουν κάτω από ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Ο σωζόμενος κίονας θυμίζει τις πληγές του Παρθενώνα στο διάβα των αιώνων, ενώ δημιουργεί ένα άνοιγμα, ένα πέρασμα προς το μέλλον.
Αλεξάνδρα