37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος

Ο Μαραθώνιος  είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα του στίβου Ο πρώτος μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 1896, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου, και ήταν αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ιδέα για την καθιέρωσή του ανήκει στο γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ (1832-1915), ο οποίος έπεισε το φίλο του Πιερ ντε Κουμπερντέν να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 Και η ιστορία καλά κρατεί.. Φέτος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ξεκίνησε από τη φυσική του βάση, τον Μαραθώνα, στις 09:00  και περίπου 20.000 δρομείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στον Μαραθώνιο. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, διοργανώνονται και παράλληλες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Στην τράδα των νικητών του αγώνα είναι και ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, που τερμάτισε τρίτος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Με χρόνο 2:19:02. Νικητής στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας ήταν ο Τζον Κιπκορί Κόμεν από την Κένυα, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Φελισιέν Μουχιτίρα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα.

Αποτελεσματα

Στον διεθνή Μαραθώνιο των γυναικών η  27χρονη Ελευθερία Πετρουλάκη από την Σητεία της Κρήτης τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2 ώρες, 45 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.  Αναδείχθηκε  ως Πανελληνιονίκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην 2η θέση τερμάτισε η Αικατερίνη Ασημακοπούλου και στην 3η η Παναγιώτα Τραγάκη.

Μαραθώνιος Αθήνας

 Ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας κατέρριψε και πάλι τα ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά πάνω από 60.000 δρομείς συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες. Το σήμα εκκίνησης για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας δόθηκε στις 9:00 στον Τύμβο του Μαραθώνα, από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

medal_authentic_marathon

Τα μετάλλια του 37ου Μαραθωνίου αλλάζουν από φέτος. Οι δρομείς κέρδισαν το νέο μετάλλιο του αγώνα στο οποίο θα αναπαρίσταται μια διαφορετική ιστορική στιγμή από το αγώνισμα του Μαραθωνίου, καθώς και οι ελληνικές ρίζες του. Στην μια πλευρά θα διακρίνεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ενώ στην άλλη τα γεγονότα-ορόσημα από τη γέννηση, την εξέλιξη και σπουδαίες στιγμές του Μαραθωνίου που υπογράφουν σπουδαίοι εικαστικοί όπως οι Κώστας Βαρώτσος, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Ο Μάριος Αναγνώστου πήρε τη νίκη στα 5 χλμ τερματίζοντας σε 14:51 και χάνοντας για λίγο το ρεκόρ αγώνων που κατέχει ο Ανδρέας Δημητράκης με 14:49 το 2018. Δεύτερος ο δεύτερος ο Μάρκος Γκούρλιας με 14:54 και τρίτος ο Γιώργος Τάσσης με 15:2. Ενώ, στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου μετά τη νίκη της το 2015 ανέβηκε και πάλι στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα των 5 χλμ, αφού τερμάτισε πρώτη με 17:06. Ακολούθησαν η Ζωή Ανδρικοπούλου με 17:12 και η Ευγενία Παπαδήμα με 17:55.

Αλεξάνδρα