Live your life better με… ashwagandha

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Άνοιξης και πριν υποδεχτούμε το Καλοκαίρι αφιερώνουμε λίγο χρόνο από το freeminds concept του μήνα #livelifebetter σε ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας που βασίζεται στην ανερχόμενη «αγιουβερδική ιατρική». Πρόκειται για την παραδοσιακή ινδική ιατρική με βασικό άξονα την ολιστική θεραπεία σώματος και νου με σκοπό να μειώσει ή να εξαλείψει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και συμπτώματα του οργανισμού. Σημαντικός εκπρόσωπος αυτής της προσέγγισης είναι η χρήση φυτοθεραπευτικών ουσιών όπως ακριβώς χρησιμοποιούνταν αιώνες πριν στην αρχαία ινδική θεραπευτική και έχουν διαμορφώσει σήμερα τη σύγχρονη φαρμακογνωσία και φαρμακολογία.

ashwagandhaherbal.freeminds.gr

Το ashwagandha (ασβαγκάντα), έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα στην αγορά και είναι γνωστό επίσης ως Ινδικό Winter Cherry ή Ινδικό Ginseng. Πρόκειται για έναν θάμνο που καλλιεργείται στην Ινδία, οι ρίζες του οποίου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια με κεντρικό ρόλο στην αγιουβέρδα και συμμετέχει συμπληρωματικά στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων. Η λατινική ονομασία του είδους είναι somnifera που σημαίνει «αυτό που φέρνει ύπνο», καθώς είναι χαρακτηριστική η καταπραϋντική του ιδιότητα.

ashwagandha-indian-ginseng.freeminds.gr

Το Ashwagandha έχει πικρόγλυκη γεύση ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση. Το μέρος που χρησιμοποιείται είναι η ρίζα του η οποία περιέχει φλαβονοειδή και πολλά ενεργά συστατικά της τάξης των withanolide. Αρκετές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ασχοληθεί με το εάν έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, ανανεωτικές ιδιότητες αλλά και το κατά πόσο δρα ενάντια στο στρες. Η εμφάνιση του χρονολογείται 4000  χρονιά πριν αλλά πιο συγκεκριμένα, η ενασχόληση της εναλλακτικής Ιατρικής με το συγκεκριμένο φυτό εγκαινιάστηκε μετά από μελέτες που έδειξαν ότι το βότανο είχε τα εξής αποτελέσματα:

1.Αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιή άτομα, καθώς και τη σωματική απόδοση και την αντοχή

Εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2002 έδειξε ότι το ashwagandha διεγείρει την ανάπτυξη των νευραξόνων και δενδριτών στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ αντίστοιχη μελέτη που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν επιβεβαίωσε ότι το ashwagandha διαθέτει ιδιότητες ενισχυτικές για τη μνήμη, καθώς και αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις. Πιθανώς να οφείλεται στην πληθώρα φλαβονοειδών που περιέχει και δικαίως μπορεί να θεωρηθεί και μία από τις πολυβιταμίνες της φύσης.

2.Αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες αλλά και τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών

Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι η ρίζα του ashwagandha διαθέτει σεξουαλικά ενισχυτικές δράσεις. Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία. Μελέτες απέδειξαν πως έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατάσταση.

3.Μείωσε τα επίπεδα του άγχους

Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Επομένως, τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας).

ashwaghanda.root.freeminds.gr

Δεδομένου ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρώπινης υγείας είναι ο εκφυλισμός του εγκεφάλου για τον οποίο τα μοναδικά θεραπευτικά μέσα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα είναι ουσίες που καθυστερούν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και καταστέλλουν τα συμπτώματα, το ινδικό αυτό φυτό είναι ένα συμπληρωματικό μέσο που μπορεί από μικρή ηλικία να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες αρνητικές ρίζες που δημιουργούνται από τον τρόπο ζωής μας. Το στρες, το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η έλλειψη γυμναστικής είναι τα βασικά όπλα που διαθέτει ο αντίπαλος για την μάχη του οξειδωτικού στρες που επηρεάζει σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση/αλληλεπιδράσεις:

Να αποφεύγεται η λήψη της από άτομα με νεφρική νόσο ή από ασθενείς που λαμβάνουν ηρεμιστικά ή 
υπνωτικά φάρμακα. Δεν πρέπει να συνδυάζεται με αλκοόλ. 
Η χρήση ashwagandha μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης. 
Αντενδείκνυται η λήψη κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

 

Β.Κ.