Πρόσωπα: Φιλομήλα Λαπατά, μια μόνιμη μαθήτρια της ζωής

Γεννιέται στην Αθήνα από Μακεδονίτισσα μητέρα και πατέρα ένα πολίτη του κόσμου. Η πολυπλοκότητα των  διαπροσωπικών σχέσεων την μαγεύει οδηγώντας την στα σκαλιά του St.George College όπου σπουδάζει Δημόσιες Σχέσεις. Αγαπά όμως, και την ποικιλία και επιδιώκει να ταξιδεύει συχνά. Της αρέσει να  περιπλανιέται στις πόλεις που επιλέγει για τα έργα της. Έτσι η ζωή της  βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Σε ώριμη ηλικία παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το παιδικό της  όνειρο, «να γράφει παραμύθια για  μεγάλους».  Πιστεύει πως  δεν  πρέπει να παραιτούμαστε  από τα όνειρά μας. Ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν ευνοούν πρέπει να μένουμε πιστοί μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν. Η ίδια  η ζωή  αλλά και ο προβληματισμός της για την εξέλιξη των σχέσεων αποτελούν την πηγή της  έμπνευσης της. Άλλωστε  η ζωή, αν την ερευνήσεις παρατηρώντας  την προσεκτικά, γράφει τα καλύτερα σενάρια. Δίνει πολλά περισσότερα από τη φαντασία.

Φιλομήλα Λαπατά

Η διαδικασία της  συγγραφής, υποστηρίζει η ίδια στις ομιλίες της, πηγάζει  μέσα  από  την  κατανόηση της  ανθρώπινης φύσης και  τη δυναμική των σχέσεων.  Στηρίζεται στην  πλήρη μα αξιόπιστη έρευνα. Χρειάζεται  πολύ καλή γνώση, μελέτη  των όσων  πρόκειται να καταγραφούν-ειδικότερα όταν μιλάμε για Ιστορία -και το  άσβηστο πάθος  του ίδιου του συγγραφέα.

Η ιστορική έρευνα την συγκλονίζει. Το 1999  έχοντας μετακομίσει στην Ιταλία, γράφει  τις πρώτες γραμμές του  πρώτου  της  μυθιστόρηματος. «Οι κόρες του νερού» παίρνουν σάρκα και οστά. Το 2002  το βιβλίο της παίρνει μυρωδιά φρεσκοτυπωμένου χαρτιού μιας και το θέμα: Ελληνισμός της Διασποράς που εκτυλίσσεται προκαλεί το ενδιαφέρον του εκδότη. Οι εκδόσεις Καστανιώτη εμπιστεύονται τη δυνατή  νέα  συγγραφέα. Η πορεία της στο δυναμικό του εκδοτικού οίκου συνεχίζεται με το «Lacryma Christi» το 2004.  Μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τους δαιμονές της ύστερα από τη σπαταλημένη νιότη της και της απότομης ωριμότητάς της.

Τον  επόμενο χρόνο κρατά ζωντανό το κοινό με  την έκδοση του «Εις το όνομα της  μητρός μου». Άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Διασποράς διαδραματίζονται στην μυθιστορηματική αναπαράσταση. Η πραγματικότητα μπλέκεται έντεχνα με τις μνήμες  και την φαντασία.  Το 2007  εκδίδονται οι «Επικίνδυνες Λέξεις» όπου περιγράφονται έντονα οι στιγμές μιας μεγαλοαστικής οικογένειας. Πάθη, μυστικά και λάθη τονίζουν στο αναγνωστικό κοινό την επίτευξη της ολοκλήρωσης του εαυτού. Η έννοια της κάθαρσης λυτρώνει τον  κάθε ήρωα.

Το 2010  επιστρέφει με  το «Η ξυπόλητη των  Αθηνών», στο οποίο εξιστορείται η κοσμοπολίτικη Αθήνα της Belle Epoque το  890.  Η «πόλη των πόνων» μας χαρίζει αξέχαστες ιστορίες μέσα  από τα μάτια των πρωταγωιστών. Οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται-δύο χρόνια αργότερα από το best seller-το 2012,  με τη «Χήρα του Πειραιά». Η «χήρα» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προσπαθεί να βρει τον εαυτό της στα δεδομένα που προκύπτουν στη νέα της ζωή. Το αυτοτελές μυθιστόρημα φέρνει τη λύτρωση. Το 2015  το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας με τίτλο «Κόρες τις Ελλάδος» είναι έτοιμο να βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η «Επιστροφή» στις ρίζες, στις αξίες και η σύνδεσή του παρελθόντος με το παρόν-και γιατί όχι-του μέλλοντος μας παρασέρνει σε σκέψη και προβληματισμό.

Οι εκδόσεις «Ψυχογιός» ενθουσιάζονται  με το περιεχόμενο των σελίδων του και προχωρούν χωρίς δεύτερη σκέψη στην έκδοσή τους.

Η «Επιστροφή» μπλέκει τη  σκοτεινή και παράλληλα  φωτεινή πλευρά της  Ελλάδας. Δύο εαυτοί που παλεύουν στα διακόσια χρόνια της Ιστορίας να επιβληθούν  ο ένας  τον άλλον. Η συγγραφέας μας μεταφέρει με ένα περίτεχνο τρόπο στην Αθήνα του 1800.  Κύρια ζητήματα της ιστορίας είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις. Η συναρπαστική περιγραφή δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα όσο οι ολοκληρωμένοι χαρακτήρες των ηρώων μπερδεύονται  με τα παιχνίδια της μνήμης, της μοίρας, των επιλογών τους.

Συνθέτει ξανά με το δικό της τρόπο την ατμόσφαιρα μιας εποχής που απέχει από τη σύγχρονη εποχή μας κάνοντάς  μας κομμάτι της. Το αναγνωστικό κοινό της  την ακολουθεί πιστά λαχταρώντας κάθε φορά την επόμενη δημιουργία της. Οι κριτικοί βιβλίων εντυπωσιάζονται από την πένα της και γράφουν εξαιρετικά λόγια. Χαρακτηρίζεται ως χαρισματική με λόγο ταξιδιάρικο, χιουμοριστικό, ρεαλιστικό, σκληρό αλλά και τρυφερό.

Τα 15 χρόνια  πορείας της στο χώρο της συγγραφής τιμούνται με δύο βραβεία: Το 2005  λαμβάνει στην  Ιταλία το «Citta» di Bacoli (αρχαία Cuma) και το 2006  κρατάει το Premio Internazionale per la Cultura “Sebetia-Ter”.

Κάθε έργο της και μια ιστορική-άγνωστη πτυχή δεμένη με την μυθοπλασία. Γράφει προσθέτοντας δικές της συναισθηματικές στιγμές ζωής. Τοποθετεί  προσεκτικά ένα κομμάτι του εαυτού της για αυτό οι ηρωΐδες είναι πάντα  γυναίκες. Δεν υποτιμά τους αντρικούς χαρακτήρες  και  δηλώνει πως: «Λατρεύει τους άντρες».

Με γνώμονα τις προγραμματισμένες της παρουσιάσεις για το  πρώτο μέρος της τριλογίας «Κόρες της Ελλάδος 1: «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
ας περιπλανηθούμε…

Μια γυναίκα, κόρη οικογένειας επιφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, επιστρέφει στην Αθήνα του 1836, έπειτα από αναγκαστική εικοσαετή απομάκρυνση απ’ την Ελλάδα. Μια Ελληνίδα με προφίλ για μενταγιόν, η οποία δεν αγαπήθηκε όσο της άξιζε στην πατρίδα της και γι’ αυτό στα μάτια της κρύβει τον πόνο της γυναίκας που της έκλεψαν την εφηβεία, επιστρέφει για να διεκδικήσει πίσω τον εαυτό της, για να εκδικηθεί όσους τη στέρησαν την ταυτότητά της, για να μπορέσει να ζήσει.

Βαθιές πληγές και ανοιχτοί λογαριασμοί προκαλούνται από μια θυσία η οποία κατέληξε σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που σημάδεψε τη ζωή μιας αρχοντικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων στην Αθήνα. Ατμοσφαιρικές καταστάσεις, μυστήρια και γρίφοι της ανθρώπινης ύπαρξης κυριαρχούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η παρουσία του άντρα βαραίνει ασφυκτικά. Εκδίκηση, συγχώρεση και λύτρωση γεννούν έντονα συναισθήματα στους ήρωες αυτής της κοινωνικής τοιχογραφίας.

Ως προϊόν ιστορικής έρευνας, καταγράφεται μια λεπτομερέστατη περιγραφή της καθημερινής αθηναϊκής ζωής, με ανάλυση χαρακτήρων και επιμέρους ιστορίες που δένουν με την κεντρική ιστορία και πλουτίζουν την πλοκή. Έρωτες, πόλεμοι, πολιτική, σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, οθωμανική εξουσία συνθέτουν τον μύθο του αφηγήματος.

Εκδηλώσεις
Τίτλος: Η Φιλομήλα Λαπατά στον Χολαργό

  • Τόπος: Πολυχώρο Λείριον (Σαρανταπόρου 25, Χολαργός). TK: 15562
    Ημερομηνία: Παρασκευή 02/02/2018 20:00 μμ

    Το Βιβλιοπωλείο MONOGRAM (Υμηττού 17, Xολαργός, τηλ.: 210 6523515) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τη συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά, στον Πολυχώρο Λείριον (Σαρανταπόρου 25, Χολαργός). Αποσπάσματα θα διαβάσει η blogger του Vivlia4U Μαρία Κουλούρη. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της

 Μαριαλένα  Βιλλιώτη.