Ο κύβος του Ρούμπικ: για γερούς λύτες !!

<<Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ,που το επινόησε ο Ούγγρος γλύπτης και καθηγητής  αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ το 1974. Ο κύβος αυτός είναι ένας κύβος που κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από έξι χρώματα (λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί) και κάθε έδρα περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες.Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα  να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος. >>

Από που προήλθε η ιδέα ;

Ο Ρούμπικ προσπαθούσε επί σειρά ετών να βρεί μια συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα. Τότε λοιπόν ο  Ρούμπικ «ανακάλυψε» τον περίφημο Κύβο, τον οποίο ονόμασε «Μαγικό Κύβο», ενώ λίγο αργότερα, το 1975, τον κατοχύρωσε με αριθμό πατέντας HU170062 στην Ουγγαρία, όχι όμως και διεθνώς.

Ήξερες ότι : 

  • Έρευνητές υποστηρίζουν ότι ο κύβος του Ρούμπικ μπορεί να πάρει την αρχική του μορφή, το πολύ σε 26 κινήσεις.
  • Στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα επίλυσης του κύβου(1982), ο νικητής Minh Thai χρειάστηκε  22,95 δευτερόλεπτα για να λύσει τον κύβο, ενώ σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ έχει πέσει στα 5,55 δευτερόλεπτα.
  • Ο κύβος του Ρούμπικ είναι τόσο εθιστικός που την δεκαετία του 80 οι γιατροί επινόησαν τους όρους Καρπός του Ρούμπικ και ο Αντίχειρας του κυβιστή, για να περιγράψουν συμπτώματα σχετικά με τη εθιστική ενασχόληση με αυτόν. 
  • Το 1980 ιδρύθηκαν οι Cubaholics Anonymous , με σκοπό να βοηθήσουν τους εθισμένους παίκτες .
  •  Είναι το παιχνίδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία αφού έχουν πουληθεί παγκοσμίως περισσότεροι από 300.000.000 κύβοι.
  • Μια πρόσφατη έρευνα αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως παραπάνω από το 85% του πληθυσμού γνωρίζει τον κύβο.

Χθες μάλιστα το  Google Doodle ήταν αφιερωμένο στα 40 χρόνια του κύβου του Ρούμπικ και έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της μηχανής αναζήτησης να λύσουν το παζλ ή μάλλον να προσπαθήσουν να το λύσουν !!

Φιωτάκη Μαρία 

Leave a Reply