«κόκκινο φεγγάρι» για απόψε

Κόκκινο φεγγάρι…ολική έκλειψη υπερπανσελήνου…
Η θεαματική, ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου», καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. 

 

kokkino feggari

Το Κόκκινο φεγγάρι δηλαδή η ολική έκλειψη υπερπανσελήνου θεωρείται το δέκατο τρίτο φεγγάρι και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις…

Ένα σώμα ξεχώριζε πάντα στον νυχτερινό ουρανό το φεγγάρι. Τόσο κοντινό μα τόσο απόκοσμο, ταυτόχρονα οι πρόγονοι μας άλλοτε φοβισμένοι και άλλοτε ενθουσιασμένοι βλέπανε τον κύκλο του φεγγαριού σαν θεότητα απλησίαστη. Ο σύγχρονος άνθρωπος ωστόσο προτίμησε να δει από μια ποιο ρεαλιστική πλευρά τον κύκλο του φεγγαριού, μέσα από το ψυχρό κέλυφος της διαστημικής ακάτου. Το θέμα αυτό χρειάζεται αρχικά μια επιστημονικής άποψης εξερεύνηση της σελήνης. Και κατά δεύτερον στις γνώσεις των πρόγονων μας από την μαγική πλευρά και τις εξηγήσεις των φαινόμενων σχετικά με την σελήνη όπως το έβλεπαν οι ίδιοι όσο παράδοξο και αν ήταν.” (Δες αναλυτικά

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους από τους πιο γνωστούς θρύλους και τις πιο γνωστές παραδόσεις..

Ευρύτερα για τους παραδοσιακούς λαούς, η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Είναι αυτή που ελέγχει παλίρροιες, βροχές, πλημμύρες κι εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη. Για τον βουδισμό η Πανσέληνος και η νέα Σελήνη είναι περίοδοι ισχύος και πνευματικής δύναμης. Για τους Ινδιάνους είναι το φως του μεγάλου πνεύματος αλλά σε κάποιες φυλές η Σελήνη είναι μια μοχθηρή και κακοποιός δύναμη. Ενώ, για τους Σουμέριους η νύχτα της πανσελήνου ήταν περίοδος προσευχής αγαλλίασης και θυσίας.

Η αρχαιότερη ανάμεσα στις παραδόσεις είναι ο σύνδεσμος του φεγγαριού με το λαγό. Αυτή η ευρεία συσχέτιση, κατά τον Ρόμπερτ Μπράουν, πιστοποιείται από κυλίνδρους της Μεσοποταμίας, σφραγιδολίθους από αχάτη, που βρέθηκαν στη Συρία, κινεζικά αρχαία νομίσματα, τα «φεγγαρόγλυκα» της Κεντρικής Ασίας, καθώς και από τους θρύλους μακρινών μεταξύ τους φυλών και εθνών. Οι Ινουίτ (Εσκιμώοι) πίστευαν ότι η Σελήνη είναι ένα κορίτσι που τρέχει μακριά από τον αδελφό του, τον ήλιο, επειδή της είχε παραμορφώσει το πρόσωπο πετώντας της στάχτες. Οι Ίνκας μιλούσαν για μια όμορφη κοπέλα, που ερωτεύτηκε το φεγγάρι και ενώθηκε για πάντα με αυτό.
Ενώ, στο παρακάτω βίντεο θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε από την NASA την εξήγηση του  φαινομένου αυτού..

Κλείνοντας σας αποχαιρετώ
με απόσπασμα της ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ του Γιάννη Ρίτσου

Άφησέ με νάρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!
Είναι καλό το φεγγάρι, δε θα φαίνεται
Που ασπρίσαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι
Θα κάνει χρυσά τα μαλλιά μου.

Δε θα καταλάβεις.

Άφησέ με νάρθω μαζί σου.
Όταν έχει φεγγάρι μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι,
Αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες,
ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου
λησμονημένα λόγια δε θέλω να τ΄ ακούσω. Σώπα.

Άφησέ με νάρθω μαζί σου.

Λίγο πιο κάτου, ως τη μάντρα
του τουβλάδικου,
ως εκεί που στρίβει ο δρόμος και φαίνεται
η πολιτεία τσιμεντένια κι αέρινη, ασβεστωμένη με φεγγαρόφωτο
…………………………………………………………..

Νεφέλη Σάμαρη

Leave a Reply