Κατάθλιψη: η Λερναία Ύδρα του 21ου αιώνα

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει προβλέψει πως μέχρι το 2020 η νόσος του 21ου αιώνα-όπως και έχει ονομαστεί από τους ειδικούς- θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ο λόγος για την κατάθλιψη που κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έχει την τιμητική της στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς στατιστικά ένας στους δέκα πλέον θεωρείται πως κάποια στιγμή στη ζωή του θα περάσει από το στάδιο της κατάθλιψης έχοντας διαφορετικές ανά περίπτωση επιπτώσεις στον οργανισμό του ατόμου. Μένοντας στους αριθμούς, η κατάθλιψη θα “χτυπήσει” δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ηλικία από 25 έως 45 ετών αν και πλέον η ιστορία έχει δείξει πως η νόσος εμφανίζεται ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες της εφηβείας.

 

depression.2freeminds.gr

 

Τι είναι η κατάθλιψη; 

Σύμφωνα με τον ορισμό της, πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση με έντονα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που σχετίζονται ή όχι με την καθημερινότητα του ατόμου είτε διαμορφώνονται μετά από ένα συμβάν το οποίο έφερε στην επιφάνεια αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο κανένας ορισμός δεν μπορεί να καλύψει το εύρος της ασθένειας αυτής αφού μοιάζει με Λερναία Ύδρα των επτά διαφορετικών προσώπων ξεκινώντας από μία απλή ήπια καταθλιπτική διαταραχή που κάποιον να τον οδηγήσει σε άτυπη κατάθλιψη με σωματικά κυρίως συμπτώματα ενώ σε κάποιον άλλο να καταλήξει σε διπολική μανιοκατάθλιψη που είναι και η σοβαρότερη πλευρά της νόσου που απαιτεί μέχρι και νοσηλεία.

Ερεθίσματα και συμπτώματα:

Τα ερεθίσματα της κατάθλιψης ποικίλουν και δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση “που οφείλεται η κατάθλιψη;” αφού δεν υπάρχει ένας και μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος θα νοσήσει αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων που ενεργοποίησαν στον εσωτερικό του κόσμο κάποιο από τα παρακάτω σημάδια που είναι και τα συμπτώματα.

  • Κακή διάθεση, ένα επίμονο αίσθημα λύπης, απελπισίας και αγωνίας χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται από αρνητισμό αλλά πάντα από άγχος για πολλά ταυτόχρονα πράγματα το οποίο διαρκεί για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών. Στο αρσενικό φύλο αυτό πολλές φορές εκδηλώνεται από νευρικότητα και το άτομο καταλήγει τελικά να νιώθει συναισθηματικά αδύναμο και κουρασμένο
  • Ανηδονία και μείωση του ενδιαφέροντος σε οτιδήποτε περιλαμβάνει η καθημερινότητα με το αίσθημα της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης να μην εκπληρώνεται ποτέ
  • Διαταραγμένος ύπνος με συχνές διακοπές ή με καθυστέρηση στην επέλευσή του είναι ένα από τα πρώτα σημάδια σχεδόν όλων των μορφών κατάθλιψης ο οποίος συνδυάζεται με έντονο το αίσθημα της κούρασης και της κόπωσης το επόμενο πρωί
  • Αίσθημα ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης που οδηγεί σε μεταβολές στην διάθεση του ατόμου σε μικρά χρονικά διαστήματα και πτώση της λίμπιντο
  • Τέλος έχει παρατηρηθεί μία επιβράδυνση στις σκέψεις και την ομιλία του ατόμου που οφείλεται στην δυσκολία συγκέντρωσης ή αδυναμίας στην λήψη αποφάσεων. Εξαίρεση αποτελεί η διπολική διαταραχή όπου εκεί πολλές φορές παρατηρείται μία απίστευτη εγρήγορση μυαλού και σκέψεων με νευρικότητα και ανησυχία ως τα βασικά συμπτώματα

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν και μαζί και ο βαθμός του καθενός είναι που αποδεικνύει και την σοβαρότητα της νόσου. Όταν κορυφωθεί κάποιο από τα συμπτώματα ο ασθενής στο μέγιστο βαθμό της απελπισίας του φτάνει σε σκέψεις θανάτου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όλα τα παραπάνω οδηγούν σε σοβαρά σωματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον οι πάσχοντες.

 

depression-definitions.freeminds.gr

Χαρακτηριστικό είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψυχικά διαταραγμένων ατόμων δεν κατευθύνονται αμέσως στον ειδικό ψυχικής υγείας αλλά προτιμούν έναν γενικό γιατρό που ο ίδιος έπειτα θα αποκλείσει το ενδεχόμενο παθολογικών προβλημάτων και θα παραπέμψει τον ασθενή στον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο. Η σχέση της κατάθλιψης ως ασθένεια με την κληρονομικότητα παρόλο που δεν είναι γνωστό δεν είναι και τόσο ξένη. Υπάρχει γενετική προδιάθεση όταν προηγείται αντίστοιχο ιστορικό και το άτομο έχει διπλή πιθανότητα να εμφανίσει καταθλιπτικό επεισόδιο μία φορά τουλάχιστον στην ζωή του. Αυτά τεκμηριώνονται με μελέτες σε διδύμους και σε υιοθετημένα παιδιά και αποδεικνύουν τη βαρύτητα του γενετικού παράγοντα. Βέβαια υπάρχουν και οι κοινωνικοί παράγοντες που παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο και μάλιστα σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα ψυχίατροι διαπίστωσαν ποια επαγγέλματα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και αποδείχθηκε ότι οι οδηγοί λεωφορείων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν αυτή την ασθένεια, καθώς το ποσοστό στη δουλειά τους φτάνει το 16,2%. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό (6,9%) παρουσιάζει ο τομέας της διασκέδασης και αναψυχής που περιλαμβάνει αθλητές, γυμναστές και καλλιτέχνες κάθε είδους μεταξύ άλλων.

 

depression.freeminds.gr

Αντιμετώπιση:

Βασική γραμμή της θεραπείας είναι η τροποποίηση της διαστρεβλωμένης εικόνας που έχει δημιουργήσει ο ασθενής στον μικρό του κόσμο και το άνοιγμα του μυαλού του απέναντι σε μία καινούρια οπτική γωνία για την πραγματικότητα που βιώνει. Σε σοβαρές περιπτώσεις η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι αναγκαία αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε μία μέτρια και ήπια κατάθλιψη. Εκεί ο ειδικός στοχεύει στον κοντινό περιβάλλον του ασθενούς και στην αφύπνιση του απέναντι στα ενδιαφέροντά του. Δυστυχώς στη χώρα μας κάθε χρόνο αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η χρήση αντικαταθλιπτικών αφού η λήψη του φαρμάκου θεωρείται η άμεση και εύκολη λύση ειδικά στις μέρες της οικονομικής κρίσης που διανύουμε όπου ο χρόνος της καθημερινότητας μας είναι ακόμα πιο πιεστικός.

Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να αναγνωρίσουμε εγκαίρως την κατάθλιψη και σώσουμε μία ζωή προλαβαίνοντας το μικρό αλλά και το χειρότερο κακό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% των αυτοκτονιών σήμερα, οφείλεται στην κατάθλιψη και είναι ένα τρομακτικά υψηλό νούμερο για να αγνοήσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας.

Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπισή της απαιτεί την έγκαιρη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και για αυτό είμαστε όλοι υπεύθυνοι  για το άτομο που έχουμε δίπλα μας και χρίζει αντίστοιχης βοήθειας. Μην αγνοείς τα σημάδια, η τέτοιου είδους άμυνα δημιουργεί επιπλέον πρόσωπα στην Λερναία Ύδρα και επιτίθεται ξανά, υπάρχει τρόπος να το πολεμήσεις και τον γνωρίζει η επιστήμη χιλιάδων ετών και ερευνών πάνω στην ανθρώπινη ψυχή. Δώσε την ευκαιρία να στο αποδείξει η επιστήμη με τον καλύτερο τρόπο, την θεραπεία σου!

Β.Κ.

Leave a Reply