Το Σάββατο στις 9 Μαρτίου όπως είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης για την μεγαλύτερη αποκριάτικη γιορτή της χώρας το Πατρινό Καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις στην πόλη θα κρατήσουν μέχρι και την Κυριακή της Αποκριάς όπου και θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση που θα ζήλευε και ένας…Βραζιλιάνος.
Ωστόσο πίσω από κάθε έναρξη και παρέλαση του Πατρινού καρναβαλιού κρύβεται μία δύσκολη περίοδος σκέψεων, επεξεργασίας, δημιουργίας και τελικά οργάνωσης όλου του μήνα της Αποκριάς με εκατοντάδες άτομα να εργάζονται στο εργαστήρι του καρναβαλιού για περισσότερο από δέκα μήνες.
Η έναρξη μίας τέτοιας περιόδου περιλαμβάνει αρχικά μόνο ένα μολύβι και ένα χαρτί, έπειτα η σκέψη από το χαρτί μεταφέρεται στο φενιζόλ και από αυτό ξεκινά η επεξεργασία μέχρι στο τελικό στάδιο όπου το μεγάλο κομμάτι φενιζόλ θα έχει αποκτήσει χρώμα και ζωή.
Κάθε άρμα βέβαια δεν αρκείται μόνο στο επιβλητικό του μέγεθος και τα έντονα μηνύματά του αλλά πλαισιώνεται κάθε χρόνο και από το δικό του γκρουπ μεγάλων και μικρών φανατικών μασκαράδων που διαλέγουν τις στολές τους μήνες πριν και την Κυριακή της Αποκριάς με μία μαυροδάφνη στο χέρι παρελαύνουν ατελείωτες ώρες στους δρόμους της Πάτρας. Κάθε γρκουπ μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και εκατό άτομα σε κάθε άρμα κάτι που σημαίνει πως συνολικά οι μασκαράδες που ανήκουν στο οργανωμένο καρναβάλι μπορεί να αγγίζουν και τις 2 χιλιάδες!
Το σίγουρο είναι πως τα άρματα και οι μάσκες κρύβουν πολλά περισσότερα από όσα προλαβαίνει να κατανοήσει ένας επισκέπτης του Σαββατοκύριακου και αξίζει να αναφερθούν για όλους εκείνους που από το 1872 μέχρι και σήμερα κρατούν πρώτο σταθμό το Πατρινό καρναβάλι στις καρδιές μας. Χιλιάδες ήθη και έθιμα αναζωπυρώνονται κάθε χρόνο με πιο γνωστό από τα Πατρινά τα “Μπουρμπούλια” και “Το κυνήγι του θησαυρού” και με τους τόνους μαυροδάφνης που καταναλώνονται μέσα σε ένα τριήμερο να ξεπερνούν την αντίστοιχη ετήσια κατανάλωση.
Τι άλλο όμως αξίζει να δεις στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, αν ο μοναδικός σκοπός του τριημέρου σου δεν είναι το συνεχές ξεφάντωμα;
Είτε ταξιδέψετε με λεωφορείο είτε με αυτοκίνητο δεν μπορεί να σας περάσει απαρατήρητη η Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων στηριζόμενη σε 4 μεγάλους πυλώνες. Εντυπωσιακότερη το βράδυ όταν την στολίζουν τα χιλιάδες μικρά φώτα της. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2006 και ενώνει την δυτική Πελοπόννησο με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Λίγος χρόνος θα μπορούσε να αφιερωθεί και στο εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με την θολωτή σφαίρα στα λιμνάζουσα νερά της εισόδου του. Τα ευρήματα που εκθέτει προέρχονται από όλη την περιοχή της Αχαΐας και περιλαμβάνει χρονολογικές περιόδους από το 3000 π.χ. και έπειτα.
Από τα αρχαιότερα και ιστορικά πατρινά κτίρια είναι το Δημοτικό Θέατρο στην καρδιά της πλατείας που χτίστηκε το 1872 ως ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας της Ευρώπης. Αρχιτέκτονας ήταν ο Γερμανός Ερνέστο Τσίλερ και τα έξοδα καλύφθηκαν από τους εμπόρους εκείνης της εποχής.
Μένοντας σε ίδιες χρονολογίες στα μέσα περίπου το 16ου αιώνα χτίζονται τα Λουτρά-Χαμάμ Πατρών και είναι από τα λίγα κτίρια που επί Τουρκοκρατίας διατηρήθηκαν χάρη στην μεγάλη σημασία που έδιναν οι Τούρκοι στα λουτρά τους. Η μοναδικότητα του έγκειται στην συνεχή λειτουργία του από τότε, κάτι που το καθιστά ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα εν λειτουργία θερμόλουτρα της Ευρώπης.
Το ταξίδι θα μπορούσε να τελειώσει ακριβώς έτσι όπως θα αρχίσει με ένα ποτήρι μαυροδάφνη είτε στα εκλεπτυσμένα σοκάκια μαζί με μεζέ και μουσική είτε στα ίδια τα κελάρια παραγωγής. Δεν αναφέρομαι σε τίποτα άλλο από το ACHAIA CLAUSS τις μεγάλες εγκαταστάσεις οινοποιίας της Αχαΐας, 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και χτισμένο το 1854 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γουστάβο Κλάους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της κοινωφελούς επιχείρησης του Πατρινού Καρναβαλιού http://www.carnivalpatras.gr/
Καλή Αποκριά από την όλη ομάδα του www.freeminds.gr !
Β.Κ.