5+1 προορισμοί για καλοκαιρινές αποδράσεις

Η ανάγκη για μικρές εξορμήσεις λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές έχει ξυπνήσει και η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές μέσα στους επίγειους παραδείσους που κρύβει…Αποτελεί πόλο έλξης χρόνια τώρα για τουρίστες, πόσο καλά όμως γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τα ανεξερεύνητα μονοπάτια της;

Καταπράσινα όροι, μυστικές παραλίες, μικρά ταβερνάκια με αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, μία άγρια φύση και πολλοί άλλοι ανεξερεύνητοι θησαυροί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα μας. Το top 5 μας δεν θα περιλαμβάνει κοσμοπολίτικα νησιά ούτε φαντασμαγορικής αρχιτεκτονικής σοκάκια αλλά αγνή και “απείραχτη” φύση με μακρά φυσική και πολιτιστική ιστορία.

Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου που συγκλονίζει για τις ψηλές βουνοκορφές της που φτάνουν μέχρι τα 1200 μέτρα, και τα πευκοδάση της. Ιδανικό για τους λάτρεις της αναρρίχησης και της πεζοπορίας ενώ για αυτούς που αναζητούν τη γνώση σε όλα τους τα ταξίδια, η Κάρπαθος μπορεί προσφέρει ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την παράδοση. Στο χωρίο Όλυμπος οι γυναίκες κυκλοφορούν ακόμα με τις τοπικές παραδοσιακές στολές τους ενώ απαραίτητη είναι και μία βόλτα στην παραλία του όρμου Βρόντης, μίας αμμουδιάς 4 χιλιομέτρων όπου υπάρχουν τα απομεινάρια του πρώτου Χριστιανικού ναού της Αγίας Φωτεινής.

olumposkarpathos.freeminds.gr

ancientchurchnorthkarpathos.freeminds.gr

Δήλος, το κυκλαδίτικο νησί της ιστορικής μας περηφάνιας, βρίσκεται δυτικά της Μυκόνου και στην αρχαιότητα υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, ως εκ τούτου θεωρείται σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που εξελίχθηκε ομοίως και σε εμπορικό. Κατοικήθηκε πρώτη φορά κατά το 2.500 π.Χ. ενώ οι Μυκηναίοι ήλθαν γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ. Το Απολλώνιο Ιερό, εδραιωμένο ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους, έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή του στη διάρκεια των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων (7ος-4ος αι. π.Χ.). Έλληνες απ’ όλο τον τότε ελληνικό κόσμο συγκεντρώνονταν στο νησί για να λατρέψουν τον θεό του φωτός Απόλλωνα και την δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, θεά της Σελήνης. Δυστυχώς ο τεράστιος πλούτος που συγκεντρώθηκε στο νησί και οι φιλικές σχέσεις των Δηλίων με τη Ρώμη οδήγησαν στην καταστροφή της Δήλου. Το νησί καταστράφηκε και λεηλατήθηκε δυο φορές το 88 π.Χ. από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, που ήταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους. Οι ανασκαφές, που άρχισαν το 1872 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουν αποκαλύψει το Ιερό και ένα μεγάλο μέρος της κοσμοπολίτικης ελληνιστικής πόλης. Η βόλτα σας στο νησί αυτό θα είναι γεμάτη ιστορία αφού από το 1990 ολόκληρη το νησί έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και προστατεύεται από την UNESCO.

isida.dilos.freeminds.gr

apollondilos.freeminds.gr

Θήρα, η πρωτεύουσα του δήμου Θήρας της Σαντορίνης, ένας οικισμός κτισμένος πάνω  στο “φρύδι” της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων. Είναι ο λόγος για να πάει κανείς στην Σαντορίνη αποφεύγοντας τους μήνες που το νησί έχει την κοσμοπολίτικη αύρα του. Η περίεργη φυσική αρχιτεκτονική του είναι που το κάνει μοναδικό, αφού δεν υπάρχουν παραλίες, δεδομένου της ηφαιστειογενούς προέλευσης του νησιού που κάνει την ακτή απότομη ακατάλληλη για κολύμπι. Οι γοητευτικοί γκρεμοί του, τα σκαλοπάτια και τα ασβεστωμένα σπιτάκια είναι η αφορμή για τους λάτρεις των εξερευνήσεων.

chersonisoscrete.freeminds.gr

Χερσόνησος, η παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Ηρακλείου προτείνεται για τους λάτρεις του παραδοσιακού. 26 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της νεολαίας αλλά αυτά που κρύβει παραμένουν ακόμα ανεξερεύνητα. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο Λιμένα Χερσονήσου είναι η ρωμαϊκή κρήνη, ένα πυραμίδοσχημο τετράπλευρο που σε κάθε μια από τις τέσσερις επιφάνειες είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτό που απεικονίζει ψαράδες και ψάρια. Το μνημείο είναι σπάνιο για την Κρήτη και χρονολογείται το τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ. ενώ τα υπόλοιπα απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αγοράς θα τα βρείτε στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου. Το ακαταμάχητο παραδοσιακό φαγητό της στις μυστικές ταβέρνες, όπως η γνήσια κρητική φάβα και τα λιχναράκια που είναι τα γνωστά κρητικά καλτσούνια, αξίζουν και με το παραπάνω την βόλτα σας στο χωρίο.

hersonissos.crete.freeminds.gr

Μαθράκι, κοινότητα του νομού Κέρκυρας και το μικρότερο από τα Διαπόντια Νησιά του συμπλέγματος. Άγνωστο σε πολλούς αλλά κατά κάποιο μοναδικό τρόπο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην δωδεκάδα των ωραιότερων ευρωπαϊκών μυστικών νησιών της εφημερίδας The Times, μαζί με την Αντίπαρο και την Αστυπάλαια. Αριθμεί μόλις 180 μόνιμους κατοίκους και εγκαταστάθηκε ο ηλεκτρισμός στο νησί σχετικά πρόσφατα. Αυτό μετατρέπει το νησί σε έναν επίγειο παράδεισο, μακριά από κάθε είδους πολιτισμό παρά μόνο αυτόν που έχει χτίσει η φύση. Oι περισσότεροι κάτοικοι είναι ξενιτεμένοι σε Aμερική και Aυστραλία, αλλά κάθε χρόνο επιστρέφουν στις προγονικές τους εστίες. Πολλοί χτίζουν σπίτια ή ανασκευάζουν τα πατρογονικά τους, με καλαισθησία και σεβασμό στην παράδοση του νησιού. Η ιστορία θέλει τον Οδυσσέα παγιδευμένο από τα μάγια της Καλυψώς στις παραλίες αυτού του νησιού και λόγω της μικρού του τουρισμού τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ελάχιστα.

mathraki.freeminds.gr

Αστυπάλαια, γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες αλλά ανήκει μόνο στο πρώτο σύμπλεγμα, παρόλο που η αρχιτεκτονική και το άνυδρο τοπίο της θυμίζουν περισσότερο Κυκλάδες. Όσοι το έχουν επισκεφτεί καταλαβαίνουν γιατί βρίσκεται το top5 αυτού του Καλοκαιριού και κάθε Καλοκαιριού αφού πληροί όλες τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Είναι το νησί της πεταλούδας, μία ονομασία που της έχει δοθεί λόγω του σχήματός της στον χάρτη. Το επιβλητικό κάστρο της στο υψηλότερο σημείο του νησιού, τα σοκάκια και οι ακρογιαλιές της, άσπρα ασβεστωμένα σπιτάκια με βοκαμβίλιες σε κάθε αυλή θυμίζουν κυκλαδίτικη ομορφιά και ταυτόχρονα μία παράδοση που συναντά τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης και από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Απόλλωνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο Βασιλιάς της Κω, Ευρύπυλος. Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει πως η ονομασία προέρχεται από το “άστυ” και “παλαιός” από τον οικισμό των Φοινίκων που ανακάλυψαν οι Δωριείς στο νησί. Όπως και να έχει, πρόκειται για έναν προορισμό που εκτός από ιστορία θα σε γεμίσει και από τον φυσικό πλούτο του, αν αυτό που ψάχνεις είναι καλό ψάρι, ηρεμία και δροσιά τότε σίγουρα αυτός είναι ο προορισμός  σου.

astipalaia.freeminds.gr

astipalaia.aegean.freeminds.gr

Β.Κ.