Συνομιλώντας με τον Πολύκαρπο Καλεάδη, αθλητή και προπονητή αντισφαίρισης

Για μένα το τένις  είναι κάτι περισσότερο από τρόπος ζωής…Το τένις δεν αποτελεί ένα κλασικό άθλημα,  αλλά κρύβει μέσα του μια “μυσταγωγία” που εν μέρει φανερώνεται και από την ιστορική του πορεία, αποτελεί μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Και σίγουρα για να την ξετρυπώσετε χρειάζεστε έναν καλό “οδηγό”, γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σας (για λίγο μόνο) το δικό μου οδηγό, το δικό μου προπονητή.  Συνομιλώντας λοιπόν, με τον Πολύκαρπο Καλεάδη, αθλητή και προπονητή στο χώρο της αντισφαίρισης (τένις) δε θα μπορείτε παρά να παρασυρθείτε στον κόσμο του…στον κόσμο του τένις…

Πολύκαρπε, σύστησε μας το Τένις με 5 λέξεις.

διασκέδαση, κοινωνικοποίηση, μακροζωία, τρόπος ζωής, αυτοέλεγχος
-5 λέξεις που δεν περιμένατε να ακούσετε ενδεχομένως, αλλά που ελπίζω στην πορεία της συζήτησης μας να καταλάβετε γιατί τις τοποθετώ εδώ-

polukarpos kaleadhs
και ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που αντιπροσωπεύει εσένα, τη σχέση Πολύκαρπου και τένις; 

Αυτοέλεγχος. Από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ σε αγωνιστικό επίπεδο με το τένις, μπήκα στη διαδικασία να δουλέψω με τον εαυτό μου! Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να με ελέγχω απόλυτα, να θέτω όρια στον εαυτό μου και να ρυθμίζω την ψυχολογία μου.. άλλωστε είναι ατομικό άθλημα.

Άρα θεωρείς αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής πορείας την ψυχολογία. Σωστά; 

Φυσικά και είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η αθλητική ψυχολογία απευθύνεται μόνο σε υψηλού επιπέδου αθλητές.  Η ανάπτυξη των ψυχολογικών δεξιοτήτων πρέπει να γίνεται παράλληλα με την ανάπτυξη των φυσιολογικών δεξιοτήτων του κάθε ασκούμενου. Δεξιότητες όπως ο αυτοδιάλογος, ο αυτοέλεγχος, ο καθορισμός στόχων, η ανάπτυξη προσοχής και αυτοσυγκέντρωσης.

Είναι ένα άθλημα για λίγους;

Ακριβώς το αντίθετο! Ένα άθλημα για όλους… Ο πρώτος μου προπονητής ήταν 90 χρονών και ένας από τους μαθητές μου μόλις τριών… Βλέπω ανθρώπους αθλητικούς και μη… εξωστρεφείς και εσωστρεφείς…οικονομικά ευκατάστατους και ανθρώπους που με το ζόρι βιοπορίζονται.. Άλλωστε το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να παίξει τένις είναι μια ρακέτα, της οποία το κόστος πλέον είναι προσιτό και ένα γήπεδο και ευτυχώς και γήπεδα πλέον διαθέτει ελεύθερα κάθε δήμος.

Μήπως λοιπόν αυτή η φήμη οφείλεται στην ιστορικότητα του αθλήματος, στο ιστορικό του υπόβαθρο, καθώς το παιχνίδι αρχικά ονομαζόταν  “real tennis (πραγματικό τένις)” ή “royal (βασιλικό)”

Σίγουρα παίζει ρόλο και το ιστορικό υπόβαθρο του αθλήματος, αλλά νομίζω ότι αυτή η φήμη οφείλεται κυρίως στο ότι σε αγωνιστικό επίπεδο είναι όντως ένα πολύ ακριβό άθλημα. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο όμως …εγώ θα πω.. ότι χρειάζεται μια ρακέτα, μπαλάκια, ένα γήπεδο καλή παρέα και διάθεση.. Προφανώς και υπάρχουν τα πολύ ακριβά tennis clubs, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και πολλά δημοτικά αθλητικά κέντρα στα οποία μπορεί κάποιος να προπονηθεί σε προσιτές τιμές.

Kαι τώρα νομίζω μπορούμε να ξεκινήσουμε να συλλέγουμε στοιχεία για τον Πολύκαρπο
και τη σχέση του με το τένις..

Polikarpos Kaleadis


Αγαπημένος σου τενίστας-τενίστρια και γιατί και όχι με βάση την απόδοση τους σε διεθνές επίπεδο; 

Τα πρότυπα μου δεν είναι ελληνικά, γιατί το τένις στην Ελλάδα είναι πολλά επίπεδα πίσω, αν και είναι ένα ανερχόμενο άθλημα. Ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ελβετός επαγγελματίας αντισφαιριστής είναι ότι καλύτερο έχει περάσει από τα γήπεδα και αυτό λόγω του ότι είναι ο ορισμός της ψυχραιμίας. Έχει μια απίστευτη ηρεμία και τον τέλειο ρυθμό, ακόμα και στους πιο δύσκολους αγώνες του. Ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να δημιουργήσει και μια όμορφη οικογένεια και μάλιστα έχει και 4 παιδιά. Συνεπώς είναι ένας άνθρωπος πρότυπο… μάλιστα όποιος γνωρίζει την ιστορία του στα γήπεδα ξέρει ότι αυτός ο άνθρωπος στα πρώτα του παιχνίδια έσπαζε ρακέτες από τα νεύρα του. Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό το πόσο πολύ δούλεψε για να κερδίσει και να αποκτήσει Αυτοέλεγχο! Γυναικείο τένις δεν παρακολουθώ τόσο πολύ, ωστόσο με κερδίζει η Σερένα Ουίλιαμς, η Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια ακριβώς για τον αυτοέλεγχο της και την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει τις αντιπάλους της.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τουρνουά;

Για εμένα κάθε τουρνουά είναι μοναδικό, όσο δύσκολο ή εύκολο και αν είναι. Αυτό που με κερδίζει είναι να βλέπω αθλητές να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις για κάθε πόντο- τους καταλαβαίνω! Ξέρω πόσο πολύ έχουν αγωνιστεί για να καταφέρουν να κερδίσουν αυτόν ακριβώς το πόντο.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανυπομονώ για το Roland Garros και το Wimbledon. Τα μεγάλα αυτά τουρνουά έχουν την αίγλη τους και ιδιαίτερα το Wimbledon, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο πρωτάθλημα στον χώρο της αντισφαίρισης και το πιο γνωστό. Γρήγοροι πόντοι,  λόγω του ότι το γήπεδο έχει γρασίδι άρα  χαμηλή αναπήδηση και άσπρα ρούχα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η αγάπη σου για το τένις;  Tο είχες πάρει σοβαρά από πολύ μικρός; 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την ηλικία των 18, δεν ήξερα καν τι σημαίνει τένις. (!!) Ασχολούμουν από μικρός με τον αθλητισμό, αλλά καμία επαφή με το τένις. Στο πανεπιστήμιο πρωτοδοκίμασα το τένις και απλά κόλλησα.. Είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι ότι από το πρώτο χτύπημα δημιουργείται αυτή η σχέση, η αλληλεπίδραση με τη ρακέτα.. τη μπάλα..
Έχεις κάτι στα χέρια σου που παίρνει την ενέργεια σου και εκτοξεύεται.. (και το μάτι  του έλαμψε!!)

Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα την έλξη μου αυτή για το τένις απλά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, αν όχι ο αυτοσκοπός της ζωής μου. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου το αφιέρωνα στο τένις, ο στόχος μου ήταν και είναι να καλύψω όλα αυτά τα χρόνια που είχαν περάσει…

Υπήρχε κάποιος προπονητής ή κάποιος άνθρωπος που σε ενέπνευσε τόσο πολύ ή ήταν απλά αυτή η έλξη;

Δε μπορώ να εξηγήσω το τι ακριβώς συνέβη. ξεκίνησα να παίζω και όσο έπαιζα τόσο πιο πολλά ήθελα να μάθω, τόσο περισσότερο ήθελα να το εξελίξω. Σίγουρα καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο προπονητής μου  που με έβαλε σε ένα πρόγραμμα, για δύο χρόνια κάθε μέρα 7 η ώρα το πρωί για προπόνηση. 90 χρονών ταγμένος στο χώρο του τένις με προπονούσε αφιλοκερδώς για ώρες ολόκληρες σε καθημερινή βάση. Αυτός μάλλον μου έδωσε την ώθηση, αυτός με μύησε στο χώρο μαθαίνοντας μου όχι την τεχνική αυτού του αθλήματος, αλλά τη φιλοσοφία του… το τέμπο του. Θεωρούσε ότι η τεχνική είναι κάτι που μαθαίνεται εύκολα, η φιλοσοφία όμως είναι αυτή που σε κατευθύνει σε αυτόν τον χώρο.

Μόλις γνώρισα τη φιλοσοφία αυτή κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ σε αγωνιστικό επίπεδο.. Και ακριβώς λόγω του ότι αφοσιώθηκε σε αυτό, μετά από 2 χρόνια κατάφερα να ξεκινήσω να ασχολούμαι αγωνιστικά.

Ποια ήταν η καλύτερή σου στιγμή στο τένις μέχρι σήμερα; Ποια η χειρότερή σου;

Η καλύτερη στιγμή μου ήταν στο πρώτο μου πανελλήνιο βαθμολογούμενο παιχνίδι στη Ρόδο,  που νίκησα στο πρώτο μου αγώνα και απέκτησα και εγώ μια θέση στην πανελλήνια κατάταξη.. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρώτος στόχος κάθε αθλητή, το να αποκτήσει μια θέση στο ταμπλό και να νιώσει ότι οι προσπάθειες του ανταμείφθηκαν.

Η χειρότερη μου στιγμή ήταν όταν σε ένα τουρνουά στη Φιλοθέη έχασα,  παρότι έπαιζα με θεωρητικά εύκολο αντίπαλο. Κλείδωσα και έχασα! Και μετά έπρεπε να διαχειριστώ  αυτή μου την ήττα που με έκανε να αμφιβάλλω για την όλη μου πορεία στο χώρο. Βέβαια σκεπτόμενος τώρα πια αυτό το περιστατικό, καταλαβαίνω ότι και αυτό έπρεπε να συμβεί, ήταν μια εμπειρία που με δίδαξε. Κάθε ήττα έχει κάτι να μας διδάξει, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού.

Και τώρα συνδέοντας το τένις με την προπονητική. Ασχολείσαι ή δεν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει; 

Μπήκα στον κόσμο του τένις, απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς το ότι αφενός ήθελα να ασχοληθώ αγωνιστικά με αυτό, αλλά και ως προς το ότι ήθελα να γνωστοποιήσω στον κόσμο την φιλοσοφία και το τέμπο αυτού του αθλήματος. Μέσα από την προπονητική μοιράζομαι τις δικές μου εμπειρίες και σκαρφίζομαι νέους τρόπους για να βοηθήσω τον κάθε ασκούμενο.

Με ενδιαφέρει τόσο πολύ το να διαδώσω αυτό το άθλημα, γιατί λόγω της παρερμηνευμένης ιστορίας του δεν έχει την διάδοση που θα του άξιζε. Είναι ένα άθλημα που άλλαξε τη δική μου ζωή και πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει και τις ζωές άλλων. Για κάποιους μπορεί να είναι η νέα τους δουλειά για άλλους μπορεί να είναι μια διέξοδος, ένα κίνητρο για μια καθημερινότητα πιο κοντά στη φύση, ένας τρόπος να βελτιώσουν τη σωματική τους υγεία και για άλλους μια διαφορετική Κυριακή με τους φίλους τους.  Να μεταδώσω την αγάπη μου για το τένις αυτό αποσκοπώ και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνονται οι ασκούμενοι μου.

Πολύκαρπος Καλεάδης-συνέντευξη

Θεωρείς ότι η σχέση προπονητή και ασκούμενου παίζει σημαντικό ρόλο; 

Η δουλειά ενός προπονητή είναι να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ασκούμενων του αλλά και να προετοιμάσει υψηλού επιπέδου αθλητές για μεγάλους αγώνες. Και στις δύο περιπτώσεις η σχέση μεταξύ του προπονητή και του ασκούμενου αποτελεί το θεμέλιο της όλης αυτής διαδικασίας. Ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τους στόχους και τον κόπο του ασκούμενου του, να είναι πάντα δίπλα του και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε στιγμή της προπόνησης του. Είναι μια αμφίδρομη σχέση που μόνο αν είναι ουσιαστική θα είναι παραγωγική. Ο κάθε ασκούμενος θα πρέπει να επιλέγει τον προπονητή του και να μη δέχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που θα ήθελε..

Ένας ενήλικας θεωρώ ότι έχει την ωριμότητα να αντιδράσει απέναντι σε έναν “κακό, αδιάφορο” προπονητή και να μην  του επιτρέψει  να επηρεάσει τη σχέση του με το άθλημα που αγαπά. Το δύσκολο κομμάτι είναι τα παιδιά. Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες ασκούμενων γιατί δεν έχουν την εμπειρία και τη γνώση για να κρίνουν και να αντιδράσουν. Για αυτό οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν πολλοί τους ανθρώπους που επιλέγουν να είναι δίπλα τους.

Τένις και για τα παιδιά λοιπόν! Ποια είναι η σωστή ηλικία να ασχοληθεί ένα παιδί με το τένις;

Δεν υπάρχει ηλικία, όσο πιο μικρός τόσο το καλύτερο. Είναι άλλο ένα άθλημα αυτοματισμών που όσο πιο μικρός τους αποκτήσεις τόσο πιο εύκολο είναι να εξελιχθείς. Αλλά για όλους εμάς που δεν ασχοληθήκαμε από μικροί, θα τολμήσω να πω ότι ποτέ δεν είναι αργά… Ξεκινήστε τώρα!  Είναι ένα διασκεδαστικό άθλημα που μπορεί να σας βοηθήσει να γυμνάσετε το σώμα σας.

Άρα, τένις μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση; Μπορεί να επιλεχθεί ως μέσο εκγύμνασης; 

Το τένις αν και θεωρείται αναερόβιο άθλημα είναι μια πολύ καλή αθλητική επιλογή γιατί συνδυάζει τη διασκέδαση με την άθληση. Βέβαια λόγω του ότι είναι αναερόβιο θα πρέπει να συνδυάζεται και με  Αερόβια Άσκηση  για την αποφυφή ασυμμετριών και τη βελτίωση συνολικά της φυσικής κατάστασης του ασκούμενου. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι  φυσική κατάσταση των παικτών μέσα στο παιγνίδι είναι αποφασιστική για την έκβαση του αγώνα. Γι’ αυτό και μια καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τις δυνατότητες του ασκούμενου τόσο στο κομμάτι της τεχνικής όσο και της τακτικής.

Μπορεί ένα παιδί ταλέντο στο τένις στην Ελλάδα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Πόσο εύκολο είναι;

Μέχρι κάποιο σημείο ο αθλητισμός είναι εύκολος και ευχάριστος, όταν αρχίσει όμως ο πρωταθλητισμός, αρχίζουν και τα προβλήματα. Στην Ελλάδα είμαστε χρόνια πίσω στον τομέα του αθλητισμού πόσο μάλλον σε ένα άθλημα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο το τένις. Όχι μόνο δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική στήριξη, δεν υπάρχουν οι υποδομές, οι προπονητές τέτοιου επιπέδου.. Ακόμα και οι Στέφανος Τσιτσιπάς (ο πρώτος ‘Έλληνας τενίστας που βρέθηκε αντιμέτωπος σε τελικό με τον Ραφαέλ Ναδάλ) και Μαρία Σάκκαρη(η Ελληνίδα πρωταθλήτρια) βρίσκονται στο εξωτερικό προκειμένου να προπονηθούν και να εξελιχτούν στο χώρο αυτό. Άρα, το εξωτερικό φαντάζει μονόδρομος….

Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι για το 2018; Που βλέπεις τον Πολύκαρπο σε 3 χρόνια από σήμερα; 

Δεν θέτω όρια στον εαυτό μου, συνεχώς επαναπροσδιορίζω τους  στόχους μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι ρεαλιστής. Σε ένα χρόνο από τώρα, μετά από ένα χρόνο σωστής προετοιμασίας θα ήθελα να έχω κατακτήσει κάποια σημαντική διάκριση σε τουρνουά εντός Ελλάδας, αλλά σε 3 χρόνια από τώρα θα προσπαθήσω να αποκτήσω τους πρώτους μου παγκόσμιους πόντους ως Επαγγελματίας αθλητής πιά!

Εγώ μέσα από όλη αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να κρατήσω ότι το τένις μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο και το  ότι κάποιος που θέτει ως αυτοσκοπό στη ζωή του το τένις και όχι για τα χρήματα, τη δόξα αλλά γιατί ταυτίζει τη ζωή του και τον εαυτό του με αυτό.. τότε σίγουρα έχει πολλά να μας μάθει και σίγουρα πολλές νίκες να μας χαρίσει στο προσεχές μέλλον!!

Αλεξάνδρα