Ημέρα του Καφέ

~με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Καφέ

Το ξυπνητήρι χτυπά για πέμπτη φορά. Στα επόμενα δέκα λεπτά θα έχω σηκωθεί από το κρεβάτι  και έχω φτιάξει το καφεδάκι μου στη αγαπημένη μου κούπα και μόλις στη πρώτη γουλιά θα συνειδητοποιήσω πως πραγματικά έχω ξυπνήσει.

Για τους περισσότερους από εμάς ο καφές είναι αναπόσπαστο μέρος της πρωινής λειτουργίας. Αν είσαι και εσύ λάτρης του καφέ έλα να μάθουμε κάτι από την ιστορία του.

ημερα του καφέ

Το συναντάμε πρώτη φορά στη Αιθιοπία .Είναι ο καρπός της coffee Arabica και έχει πάρει το όνομα του από τη αραβική λέξη qahhwa που προέρχεται από τη αρχική αραβική ονομασία που μεταφράζεται ως κρασί του κόκκου. Μόλις το 14ο αιώνα καθιερώνεται η παρασκευή του καφέ όπως τη ξέρουμε σήμερα δηλαδή με καβούρδισα των σπορών και βρασμό τους. Πριν από αυτό είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους. Το κοράνι απαγορεύει τη κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ο καφές γίνεται ένα κάλο υποκατάστατο και όπως και σήμερα τα καφεποτεία γίνονται τόπος συζητήσεων και διασκέδασης. Σουδάν,Υεμένη ,Μέκκα είναι κάποιοι από τους σταθμούς της πορείας του.

Φτάνει στην Ευρώπη από τη Βενετία το 16ο  αιώνα μετά την άρση της απαγόρευσης της εξαγωγής του από τους άραβες .Οι αρχικές αμφιβολίες της εκκλησιάς ότι αποτελεί ισλαμική απειλή προς  το χριστιανισμό δε είναι αρκετές και τελικά δε τον αφορίζουν. Από εκεί και περά η διάδοση του είναι άμεση και καφεκοπτεία ανοίγουν σε Ιταλία, Αγγλία, Αυστρία, Πολωνία .Οι γάλλοι είναι οι πρώτοι που πηγαίνουν το καφέ στη αμερικανική ήπειρο μέσω των αποικιών τους. Από εκεί περνάει στη Βραζιλία που είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη του καφέ στο κόσμο. Καλλιέργειες σε Μεξικό Βενεζουέλα Κολομβία ολοκληρώνουν τη ιστορία του.

Ο καφές είναι η καλημέρα και η παρηγοριά  σε ένα πρωινό που βαριέσαι να πας για δουλεια,το άρωμα ενός απογεύματος με φίλους και συζητήσεις,η παρέα  όταν  διαβάζεις εκείνο το βιβλίο που έχεις βάλει στο μάτι από καιρό και ποτέ δε είχες χρόνο ή ακόμα και εκείνα τα μαθήματα της εξεταστικής που σε παιδεύουν τόσο!

freeminds coffee1

Έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν στις ΗΠΑ την ημέρα του καφέ κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου. Και φυσικά δε θα μπορούσαμε παρά να υιοθετήσουμε αυτή τη γιορτή αφού στην Ελλάδα ξέρουμε να εκτιμάμε την έννοια του καφέ, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Καθώς ο καφές  για μας κρατάει λίιιιιιιιγο παραπάνω !!

Δανάη Κουφιωτάκη

Leave a Reply