Jude Devir: Νέα πνοή στον χώρο των κόμικ!

Σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και καθώς χάζευα στην αναζήτηση στο Instagram, το βλέμμα μου έπεσε σε μια γνώριμη είκονα, ένα σκίτσο το οποίο απεικόνιζε μια κοπέλα πάνω σε ένα «βουνό» από ρούχα και δίπλα έναν άντρα με βλέμμα απελπισίας. «Να δεις που κάτι μου θυμίζει», σκέφτηκα και αμέσως μπήκα στο προφίλ της σελίδας, στο οποίο είχε αναρτηθεί το συγκεκριμένο σκίτσο. Εκεί έπεσα πάνω σε μία σειρά από άλλες, εξίσου γνώριμες, εικόνες – η κοπέλα πανικόβλητη πάνω σε μια ζυγαριά, η κοπέλα κλαίγοντας στον ώμο του αγοριού της παρακολουθώντας μαζί του μια ταινία δράσης (!), ο άντρας να ακούει το γνωστό «παπούτσια βάζω και είμαι έτοιμη»  από την κοπέλα του, η οποία μόλις και μετά βίας είχε βγει από το μπάνιο κ.ο.κ – οι οποίες τόσο παραστατικά, εύστοχα και με αρκετή δόση χιούμορ απεικόνιζαν καθημερινές στιγμές από τη ζωή ενός ζευγαριού.

YEHUDA DeVIR OFFICIAL •Comic artist •The creator of "One of those days" comics •And @maya_devir 's husband

Πράγματι η αφήγηση σπαρταριστών και απλών καθημερινών στιγμών ενός «κλασικού» ζευγαριού, ενός ζευγαριού όπως όλα τα άλλα, απαλλαγμένο από στερεότυπα, τελειότητες και προσποιητές ομοιότητες, με κράτησε για αρκετή ώρα απορροφημένη και ο βασικότερος λόγος ήταν η ταύτιση που ένιωσα με τους ήρωες και τη ζωή τους. Μέσα από χιουμοριστικούς διαλόγους και ζωηρά χρώματα και με δύο συμπαθέστατους και γλυκύτατους ήρωες απεικονίζονται στιγμές που κάθε ζευγάρι ζει στην καθημερινή κοινή ζωή του, σκηνές που από πρώτη ματιά φαίνονται συνηθισμένες, στιγμιότυπα που συνήθως προσπερναμε – ενίοτε νευριασμένοι και χωρίς διάθεση και όρεξη – παρασυρόμενοι από την ρουτίνα και ξεχνάμε πως μέσα από όλα αυτά ζωντανεύει η σχέση, δυναμώνει το «δέσιμο» δύο ανθρώπων που μοιράζονται μια ζωή – και όχι μόνο ένα σπίτι – και αναδεικνύονται με τόσο όμορφο και αληθινό τρόπο οι διαφορές και τα ελαττώματα, που όσο εκνευρίζουν, άλλο τόσο αγαπούν ο ένας στον άλλον.

Η δημιουργική αυτή ιδέα και η πραγμάτωσή της οφείλεται στον  Yehuda Adi Devir έναν εικονογράφο, καλλιτέχνη κόμικ και σχεδιαστή χαρακτήρων, ο οποίος εμπνευσμένος από την καθημερινή ζωή και τις «περιπέτειες» της συμβίωσής του με τη σύζυγό του Maya, αποφάσισε να αναδείξει με τον πλέον δημιουργικό, τρυφερό και εύστοχο τρόπο όλες τις πτυχές – καλές και κακές, χαλαρές και κουραστικές – και τη δυναμική μιας σχέσης. Πρόκειται για μια έξυπνη δημιουργία, με αλήθεια συναισθημάτων, αμεσότητα και μεγάλη δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού. Τα σκίτσα σε οδηγούν όχι μόνο να ταυτιστείς με τα βιώματα και τα περιστατικά της καθημερινής ζωής του ζευγαριού, αλλά και να δεις από διαφορετική σκοπιά την ίδια σου την καθημερινότητα, συνειδητοποιώντας πως κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει – πάνω κάτω – τα ίδια  προβλήματα, τις ίδιες τριβές, τις ίδιες συγκρούσεις κι μοιράζεται τις ίδιες χαρές και εξίσου όμορφα συναισθήματα.   Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που καθιστά ξεχωριστό το έργο του Jude Devir , είναι το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για κόμικ, ξεφεύγει από το concept που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία αυτών, αφού αντικείμενό του δεν είναι υπερήρωες που πολεμούν και τιμωρούν τους κακούς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τα κλασικά κόμικ. Τα λατρεύουμε!!!!) ούτε άλλοι φαντατσικοί χαρακτήρες, αλλά ήρωές του γίνονται δύο νέοι άνθρωποι, ο ίδιος και η σύζυγός του, και πραγματεύεται έτσι, μια ανθρώπινη σχέση σε κάθε της διάσταση!   Τα ανατρεπτικά, δημιουργικά, τρυφερά και χιουμοριστικά σκίτσα του Jude Devir μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του στο Instagram και το Facebook. Καλή απόλαυση!!

Έλενα Παπαιωάνου