Πρόσωπα: Iζαμπέλ Αλιέντε

Η συγγραφέας  Isabel Allende με καταγωγή από τη Χίλη είναι γνωστή για τη συγγραφή πολυάριθμων bestsellers, όπως το  ‘The House of Spirits,’ ‘City of the Beasts,’ ‘Inés of My Soul’ and ‘Paula,’. Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1942 στη Λίμα του Περού. Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 67 εκατομμύρια αντίτυπα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Allende έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο της, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Βραβείου Λογοτεχνίας της Χιλής (2010) και του βραβείου Creative Achievement Award for Fiction (2010) της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Ωστόσο, ενδεχομένως η πιο μεγαλειώδης στιγμή της ήταν το  2014, όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την παρουσίασε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

isabel-allende-books

H ζωή της ξεκίνησε στη Λίμα του Περού. Ο νονός ήταν ο  Σαλβαδόρ Αλλέντ, ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που ήταν ξάδελφος του πατέρα της. Ο πατέρας της, διπλωμάτης, εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η Allende ήταν μόλις δύο. Τότε, τα αδέλφια της και η μητέρα της μετακόμισαν με τον παππού της στη Χιλή. Η Allende θυμάται τον εαυτό της ως ένα δυναμικό κ ζωηρό παιδί κατά τη διάρκεια των ετών που ζουσαν με τον παππού της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, σε συνέντευξή της στο The Telegraph είχε πει χαρακτηριστικά “Ζήσαμε σε ένα εύπορο σπίτι – χωρίς χρήματα. Ο παππούς μου πληρώνε τα πάντα, αλλά η μητέρα μου δεν είχε καν τα χρήματα για να μας αγοράσει ένα παγωτό. Ήθελα να γίνω πάντα  σαν τον παππού μου γιατί η μητέρα μου είχε μια πολυ άσχημη ζωή και αυτός είχε όλα τα προνόμια και τη δύναμη και την ελευθερία και το αυτοκίνητο – νομίζω ότι ήταν η στιγμή που άρχισα να επαναστατώσω εναντίον όλων των αρσενικών αρχών: της αστυνομίας, της εκκλησίας , απέναντι σε όλα” Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε με τον Ramón Huidobro, επίσης διπλωμάτη, και έτσι μετακόμιζαν συχνά. Η Allende δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένη να εργαστεί ως νεαρή γυναίκα και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως δημοσιογράφος, εξού και η ιδιότηα είανι διπλή δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έγινε διακεκριμένη δημοσιογράφος που εργάζόταν στην τηλεόραση και στα περιοδικά κατα το1960 και 1970.

Η ζωή του Allende άλλαξε για πάντα, όταν ο στρατηγός Augusto Pinochet οδήγησε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Salvador Allende. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο, ο Σαλβαδόρ Αλλεντέ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. (Μετά από δεκαετίες διαμάχης που περιβάλλει την αιτία του θανάτου του, μια αυτοψία επιβεβαίωσε το 2011 ότι ήταν αυτοκτονία.) Η Isabel Allende άρχισε να βοηθά τα θύματα της καταπίεσης και της βιαιότητας του καθεστώτος του Πινότσαιτ, αλλά συνειδητοποιώντας ότι ήταν επικίνδυνο να μείνει στη Χιλή, Έφυγε από τη χώρα με το σύζυγό της και δύο παιδιά το 1975 και έζησε στην εξορία στη Βενεζουέλα για 13 χρόνια.

Ορόσημο στη ζωή της αποτέλεσε το έτος 1973 , όταν ο στρατηγός Augusto Pinochet οδήγησε σε στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την κυβέρνηση του Salvador Allende. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο, ο Σαλβαδόρ Αλλεντέ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Όλο αυτό είχε ως άμεση απόρροια, η Isabel Allende άρχισε ενεργά να βοηθά τα θύματα της καταπίεσης και της βιαιότητας του καθεστώτος του (Pinochet) Πινότσαιτ. Ωστόσο, όταν συνειδητοποίησε το πόσο επικίνδυνο ναμείνει στη Χιλή, έφυγε από τη χώρα με το σύζυγό της και δύο παιδιά το 1975. Έζησε στην εξορία στη Βενεζουέλα για 13 χρόνια.

isabel-allende-books

Το 1981, η Allende άρχισε να γράφει μια επιστολή στον παππού της, ο οποίος πέθαινε στη Χιλή. Η επιστολή αυτή αποτέλεσε και τη βάση για το πρώτο της μυθιστόρημα, The House of the Spirits (1985), το οποίο έγινε παγκόσμιως bestseller. Μερικά από τα έργα της είναι:Of Love and Shadows (1987), Eva Luna (1987), Two Words (1989), The Infinite Plan (1991), Daughter of Fortune (1999), Portrait in Sepia (2000), Zorro (2005), Ines of My Soul (2006), Island Beneath the Sea (2010), Maya’s Notebook (2011), Ripper (2014) and The Japanese Lover (2015).  Η ίδια αναφέρει στην προσωπική της ιστοσελίδα ότι το στυλ γραφής της  είναι «ρεαλιστικής λογοτεχνία, που έχει ρίζες στην αξιοσημείωτη ανατροφή της και τους μυστικούς ανθρώπους και τα γεγονότα που πυροδότησαν τη φαντασία της», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, εξηγεί επίσης ότι το έργο της είναι «εξίσου ενημερωμένο με τις φεμινιστικές πεποιθήσεις της, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις σκληρές πολιτικές πραγματικότητες που διαμόρφωσαν το πεπρωμένο της. ”

Εκτός από τη μυθοπλασία, η Allende γράφει και βαθιά προσωπικά απομνημονεύματα, συμπεριλαμβανομένης της Paula (1994) για τη ζωή και την απώλεια της κόρης της από μια σπάνια ασθένεια. Χαρακτηριστικά έργα της αποτελούν ακόμα το Aphrodite: Memoir of the Senses (1998), που αναφέρεται στην εμμονή της για φαγητό και το σεξ. My Invented Country: A Nostalgic Journey Through Chile (2003) για την πρώιμη ζωή της και τις εμπνεύσεις της προσωπικής της ιστορίας και τέλος το The Sum of Our Days: A Memoir (2008) για τη ζωή της μετά το θάνατο της κόρης της.

 

To νέο της βιβλίο “ΜΑΚΡΥ ΠΕΤΑΛΟ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ” κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Ψυχογιός πρόκειται για το εικοστό τρίτο βιβλίο της η Αλιέντε μας ταξιδεύει με το πλοίο Winnipeg που ναύλωσε ο Πάμπλο Νερούδα ώστε να σώσει τους Ισπανούς από τη βία του εμφύλιου πολέμου. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Ταξιδέψτε στον κόσμο της μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα της: http://www.isabelallende.com/

Αλεξάνδρα

 

Διαγωνισμός βιβλίου “ΜΑΚΡΥ ΠΕΤΑΛΟ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ” της Ιζαμπέλ Αλιέντε