O Πυθαγόρας και το… Pythagoreio Theorima

Τι θυμάσαι από τον θάνατό σου; Πρόκειται για ένα από τα βιβλία που κέρδισε την αγάπη του αναγνωστικού κοινού από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Η πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση του Πυθαγόρα Ελευθεριάδη αποκάλυψε μια γραφή διεισδυτική και λυτρωτική συνάμα, που αναδεικνύει με πρωτότυπη ματιά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την αναζήτηση της ταυτότητας σε έναν κόσμο αποστραγγισμένο από συναίσθημα. Παράλληλα, ο συγγραφέας- με το προσωνύμια Pythagoreio_Theorima- έχει ενεργή παρουσία στον χώρο των κοινωνικών δικτύων, όπου παρουσιάζει τις αναγνωστικές του επιλογές, συνδέεται με τους αναγνώστες του και θίγει ποικίλα κοινωνικά ζητήματα.


Τι σημαίνει για εσάς η διαδικασία της γραφής; Ποια ήταν η πιο κομβική στιγμή στη συγγραφική σας πορεία;

Είναι για εμένα ένας τρόπος έκφρασης, τον οποίο ποτέ δεν επέλεξα. Σαν να με βρήκε από μόνη της η συγγραφή. Σαν να την είχα ανάγκη από τότε που γεννήθηκα.

Το βιβλίο σας Τι θυμάσαι από τον θάνατό σου (2020, Εκδόσεις Πηγή) πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ δύο νέων ανδρών που ξεπερνά τα όρια της ίδιας της ζωής, αλλά και του χρόνου. Ποια διλήμματα/ εσωτερικές συγκρούσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ήρωές σας;

Σίγουρα πολλές. Ειδικά ο Αχιλλέας. Ενοχή, θυμό, ντροπή, φόβο, λύτρωση. Είναι τόσα πολλά.

Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο έρωτας στη ζωή των ηρώων σας και ποιον στη δική σας;

Παλαιότερα τον θεωρούσα δευτερεύων. Πλέον του έχω δώσει, θεωρώ, την αξία που του αρμόζει. Με αφορμή αυτόν τον έρωτα έγραψα το βιβλίο. Χάρη σ’αυτόν είμαι πλέον στο Λονδίνο.

Πώς πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων;

Με πολλούς τρόπους. Θεωρώ πως αν απεγκλωβιστούμε από τα στεγανά και γράφουμε ή διαβάζουμε ό,τι πραγματικά μας πληροί, θα μπορέσουμε να διαβάσουμε θέματα που δε θεωρούνται τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα. Μέσω των ιστοριών, των ηρώων, των συναισθημάτων, οι αναγνώστες/τριες μπορούν να ταυτιστούν αλλά και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι αρκετά ώριμο ώστε να εντάξει στις επιλογές του αναγνώσματα με θέμα την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία;

Ναι. Κι αυτό το κατάλαβα από το βιβλίο μου. Δεν περίμενα ειλικρινά αυτή τη στήριξη. Πολλή από αυτή τη στήριξη έγινε με φόβο βέβαια, με κρυφά μηνύματα στο Instagram, με ελπίδα για ένα επερχόμενο coming out αλλά έγινε. Κι αυτό έχει σημασία.

Τους τελευταίους μήνες εγκατασταθήκατε στο Λονδίνο. Παρατηρείτε διαφορές ανάμεσα στην αναγνωστική κουλτούρα των Βρετανών και των Ελλήνων;

Θέλω σίγουρα περισσότερο χρόνο για να βολιδοσκοπήσω την κατάσταση. Ωστόσο παρατηρώ ότι στο Λονδίνο διαβάζουν περισσότερο. Ίσως λόγω των τεράστιων αποστάσεων και του ανύπαρκτου διαδικτύου στο μετρό.

Δραστηριοποιείστε ενεργά στον χώρο του YouTube και των κοινωνικών δικτύων. Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία αυτή;  

Το αγαπώ, ειλικρινά. Είναι πολύ χρονοβόρο αλλά το αγαπώ. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης για εμένα.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σας εμπνέουν περισσότερο;

Βιζυηνός, Ουγκώ. Αυτοί κυρίως.

Ποια βιβλία διαβάζετε αυτό το διάστημα;

Της Αγκάθα Κρίστι το «Και δεν έμεινε κανείς».

Ποιοι είναι παράγοντες που σας αποτρέπουν από το διάβασμα ή/ και τη συγγραφή;

Δυστυχώς η πολύωρη δουλειά και η υπερβολική ενασχόληση με τα social media.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια από τα επόμενα συγγραφικά/ εκδοτικά σας σχέδια;

Είμαι στη διαδικασία συγγραφής (με δειλά βέβαια βήματα) του δεύτερου βιβλίου μου το οποίο θα έχει κοινή αισθητική με το πρώτο.

Ρία Ροροπούλου

Επικοινωνία με τον συγγραφέα:     

Instagram: https://www.instagram.com/pythagoreio_theorima/

Facebook: www.facebook.com/Πυθαγόρειο-Θεώρημα-Ελευθεριάδης-Πυθαγόρας-180810478744593

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjNdHTP3pgixOAljXm7652A