Συζητώντας με την Αναστασία Λιάπη

Το Freeminds έχει τη χαρά να φιλοξενεί την εικαστικό, συγγραφέα και εικονογράφο Αναστασία Λιάπη, η οποία με τη διεισδυτική της ματιά καταφέρνει να αποτυπώσει ποικίλες όψεις της πραγματικότητας. Κατάγεται από τον νομό Καστοριάς, όπου διαβιεί και δημιουργεί. Εκκινώντας την καλλιτεχνική της πορεία από τη ζωγραφική, γρήγορα μεταπήδησε στον χώρο της φωτογραφίας. Από το 2006 έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκθέσεις  ζωγραφικής και παράλληλα διοργάνωσε και τρεις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η έκθεση «Μια ματιά, δύο εποχές», μέσα από την οποία παντρεύει δημιουργικά το παρελθόν με το παρόν. Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή, εικονογράφηση και αφήγηση παραμυθιών οδήγησε στη δημιουργία των παραμυθιών Η κυρία Σκιάχτρω και Το μήλο των παραμυθιών, που κυκλοφόρησαν το 2019 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Το 2020 συνεργάστηκε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη για τη δημιουργία του παραμυθιού του Ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9.

  1. Πριν από πόσα χρόνια ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την τέχνη της φωτογραφίας;

 Πριν δώδεκα χρόνια.

  1. Πώς έγινε η μετάβασή σας από τη ζωγραφική στη φωτογραφία; Τι σας γοητεύεσαι στις δύο τέχνες;

 Με την γέννηση του τρίτου μου παιδιού ο χρόνος  ήταν περιορισμένος για πινέλα και μπογιές, αλλά η ανάγκη μου για δημιουργία εικόνων μεγάλη, έτσι ανακάλυψα την μαγεία της φωτογραφίας. Σε  αυτές τις τέχνες με γοητεύει το ότι  μπορώ να εκφραστώ δίχως να μιλάω.

  1. Πώς προέκυψε η σύλληψη της ιδέας για την έκθεση φωτογραφίας «Μια ματιά, δύο εποχές»; Τι επιθυμείτε να αναδείξετε;

Από μικρή πιστεύω ότι, αν δεν φροντίζεις τις ρίζες σου, δεν θα απλώσεις κλαριά, δεν θα ανθίσεις. Έτσι, με κάθε τρόπο θέλω να κρατήσω ζωντανές τις μνήμες και τις εικόνες μιας άλλης εποχής που μπορεί να μην την έζησα, αλλά γνώρισα μέσα από αφηγήσεις των δικών μου. Με αυτόν τον τρόπο θέλω να  κρατήσω ζωντανή την παράδοση  κάθε τόπου  και να αφηγηθώ μέσα από τις εικόνες  το πέρασμα από το χθες στο σήμερα.

  1. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της έκθεσης;

 

Το να ανασύρεις το παρελθόν είναι δύσκολο και ταυτόχρονα μαγικό. Σε κάποιες περιοχές ήταν απίστευτα εύκολο, η αγάπη για την λαογραφία υπήρχε παντού, σε κάποιες άλλες όμως δυσκολευόμουν να βρω το οτιδήποτε που θα με οδηγούσε στο παρελθόν. Όμως με σεβασμό και αγάπη πιστεύω ότι τα καταφέραμε και λέω «καταφέραμε», γιατί δεν ήμουν μόνη σε όλο αυτό και ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν.


 

 

 



  1. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή και την εικονογράφηση παραμυθιών;

Για πολλά χρόνια δυσκολευόμουν με τα λόγια να εκφραστώ για αυτό και ο δρόμος μου ήταν η εικόνα.  Με την γέννηση των παιδιών μου μού γεννήθηκε η επιθυμία να μοιραστώ μαζί τους αυτά που έχω μέσα μου. Έτσι, ακούμπησα τις σκέψεις μου στο χαρτί, τις έπλαθα σαν παραμύθι και τις γευόμασταν μαζί. Στη συνέχεια με φίλους, μετά σε σχολεία, σε εκδηλώσεις και έτσι ξαφνικά έγινα μια παραμυθού.

  1. Στο παραμύθι σας Η κυρία Σκιάχτρω (2019, εκδόσεις Υδροπλάνο) κεντρικό ρόλο κατέχει η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης. Πώς η αγάπη μπορεί κατά τη γνώμη σας να μεταμορφώσει τους ανθρώπους;








    Η αγάπη μεταμορφώνει τα πάντα με κάθε τρόπο, εσωτερικά , εξωτερικά όπως φορές δεν φαντάζεσαι.











  2. Στο παραμύθι σας Το μήλο των παραμυθιών περιδιαβαίνετε σε γνωστά παραμύθια. Τι θα θέλατε να αναδείξετε με αυτή σας την επιλογή;

Διαβάζοντας ένα παραμύθι στα παιδιά μας δημιουργούμε ένα μονοπάτι για να πατήσουν επάνω ελεύθερα με οδηγό την φαντασία και  να δημιουργήσουν έναν δικό τους κόσμο με συντροφιά την φωνή μας.Σε  εμάς τους μεγάλους εμφανίζω ξανά το μονοπάτι που κάναμε σαν ήμασταν και εμείς παιδιά, μας ξυπνάω μνήμες, εικόνες και την παιδική μας ηλικία.

  1. Έχει θέση το παραμύθι στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας;

    Παντού έχει θέση το παραμύθι.

  2. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε νέες και νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία και ποιες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή παραμυθιών;

 Δεν νιώθω έτοιμη να δίνω συμβουλές, σίγουρα όμως μπορώ να πω μια σκέψη που κάνω κάθε φορά που σκέφτομαι αν αξίζει ή αν μπορώ να τολμήσω να δοκιμάσω κάτι. Αν δεν τολμήσεις να αγγίξεις αυτό που θες να γευτείς δεν θα νιώσεις ποτέ την γεύση του, οπότε δοκιμάστε άφοβα, διαβάστε , ψάξτε, προσπαθήστε , δημιουργήστε.


Ρία Ροροπούλου