Ο Κίνε και ο Κόνι στο Freeminds

Συνέντευξη με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγενία Κωστή

Κάθε ταξίδι στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και ενήλικες. Σε ένα τέτοιο ταξίδι, λοιπόν, θα μας μυήσει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγενία Κωστή με τους ήρωες του πρώτου βιβλίου της, Κίνε και Κόνι. Η συγγραφέας, με καταγωγή από την Αθήνα και σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση, μας ανοίγει την καρδιά της και πλημμυρίζει τις δικές μας με φαντασία και δημιουργικότητα.

kine kai koni

Ας την υποδεχτούμε και ας ακούσουμε τη δική της ιστορία:

  1. . Λίγους μήνες νωρίτερα εκδόθηκε το πρώτο σας παραμύθι Κίνε και Κόνι: Η πρώτη τους περιπέτεια. Μιλήστε μας για τους ήρωές σας και την ιστορία τους.

Ναι, πράγματι εκδόθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Maradel Books, σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου. Οι ήρωές μου αφορούν τον Κίνε – ένα σκιουράκι- και τον Κόνι – ένα λαγουδάκι. Οι δύο αυτοί φίλοι είναι πολύ περίεργοι. Θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα στο μαγικό δάσος. Έχουν ένα σκοπό. Να μαζέψουν τα σπάνια μοβ λαχταριστά βατόμουρα! Στο πρώτο τους ταξίδι θα συναντήσουν πολλούς συναρπαστικούς φίλους, όπως το μυστηριώδες Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και τη σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα. Όλοι θα τους διδάξουν τη δύναμη της φιλίας. Και κάπως έτσι, λοιπόν, όλα ξεκινούν ένα χρυσαφένιο ηλιόλουστο πρωινό στο χωριό της Ασημένιας Κανέλας…Μία πολύ γλυκιά και τρυφερή ιστορία που εύχομαι να ταξιδέψει ευχάριστα τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους.

  1. Θα συνεχιστούν οι περιπέτειες των δύο ηρώων και των φίλων τους ή πρόκειται για μια αυτοτελή ιστορία;

Ναι, θα συνεχιστούν οι ιστορίες των δύο ηρώων. Κάθε ιστορία θα αποτελεί μία νέα περιπέτεια αυτοτελή.  Σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμη και η δεύτερη.  

  1. Σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνονται οι ιστορίες σας;

Οι ιστορίες μου απευθύνονται στην ευαίσθητη ηλικία των 5-8, που τα παιδιά αποκτούν τους πρώτους τους προβληματισμούς στην προσπάθεια κοινωνικοποίησης τους στο σχολείο και αποδοχής τους από τους συμμαθητές τους. Γι΄ αυτό και το κύριο θέμα είναι εκείνο της φιλίας. Ωστόσο, να προσθέσω ότι διαβάζεται πολύ εύκολα και ευχάριστα από έναν ενήλικα.

  1. Ποια είναι τα μηνύματα που μεταλαμπαδεύει η ιστορία σας;

Το κύριο μήνυμα που μεταλαμπαδεύει η ιστορία είναι η δύναμη της φιλίας. Δείχνει πως δύο φίλοι, ο Κίνε το σκιουράκι και ο Κόνι το λαγουδάκι, ενώνονται για να καταφέρουν ένα στόχο από κοινού, όπως είναι η ανεύρεση των σπάνιων μοβ βατόμουρων. Επίσης, το παραμύθι αναδεικνύει πόσο σημαντικοί είμαστε όλοι και πόσο διαφορετικό ρόλο επιτελεί ο καθένας από εμάς. Παράλληλα, υπάρχει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολος και αν είναι ο στόχος, ενώ μόνο όταν οι φίλοι είναι ενωμένοι  καταφέρνουν και ξεπερνούν τους κινδύνους. Στο τέλος, η ιστορία αφήνει μία γλυκιά γεύση με το μήνυμα ότι πρέπει  να χαιρόμαστε και να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα απλόχερα μας έχει χαρίσει η ζωή.

  1. Σε ένα παιδικό βιβλίο πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της εικονογράφησης;

Η εικονογράφηση είναι πολύ σημαντική. Είναι εκείνη με την οποία θα ταξιδέψει το παιδί και πάνω σε αυτή θα χτίσει με τη φαντασία του. Άλλωστε τα παιδιά χρειάζονται πολλά ερεθίσματα, όπως την εικόνα, τον ήχο, τη ζωντανή διήγηση. Συζητάμε τις εικόνες και την ιστορία με τους μικρούς μας φίλους, δίνοντας τους το χώρο να εκφράσουν μέσω αυτών τις απορίες τους σχετικά με την πλοκή ή ό,τι άλλο πραγματικά τους απασχολεί. Πολλές φορές είναι εκπληκτικό πως τα ίδια τα παιδιά με ένα μικρό έναυσμα στη σκέψη τους, μέσω μίας εικόνας ή μιας λέξης, μας ταξιδεύουν και μας οδηγούν με τον αυθορμητισμό και τον πηγαίο ενθουσιασμό τους σε πολλά διαφορετικά και όμορφα μονοπάτια. Να αναφέρω ότι η εικονογράφηση είναι εκπληκτική, ζωηρή και πλούσια, με πολλές εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση, όπως το δάσος, τη λίμνη, τον καταρράκτη αλλά και πολλά ζωάκια. Αυτές οι όμορφες και μαγικές εικόνες αποτελούν σημαντικά ερεθίσματα, ειδικά για τους μικρούς μας φίλους στη σημερινή εποχή.

  1. Τί είναι αυτό που πυροδότησε την έμπνευση σας; Τί είναι αυτό που σας παρακινεί να γράφετε;

Για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι που και εγώ το σκέφτομαι πολλές φορές. Δεν εξηγείται με τη λογική. Έχει να κάνει περισσότερο με το συναίσθημα. Μάλλον η ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου και να ικανοποιήσω την εσωτερική μου φωνή είναι εκείνη που πυροδοτεί τη φαντασία και την έμπνευση. Ήταν πράγματι κάτι μαγικό αυτό που συνέβη μία μέρα. Πήρα ένα χαρτί και άρχισα να γράφω, και όταν πραγματικά συνειδητοποίησα τι έκανα και άρχισα να ανακαλύπτω δειλά- δειλά τι είχα μέσα μου,  με πλημμύρισε χαρά. Όταν αυτό ωρίμασε, ήμουν έτοιμη να το εκθέσω και σε εσάς, μέσω της πρώτης μου ιστορίας. Τώρα νομίζω ότι το γράψιμο δεν έχει ώρα για μένα. Είναι το παιδί που κρύβω μέσα μου και μπορεί να εμπνευστεί από τα πιο απλά αλλά πολύ όμορφα καθημερινά πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να ακούμε πάντα τον εαυτό μας και τις ανάγκες του. Ίσως έτσι να ικανοποιήσουμε το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας, και γιατί όχι να ανακαλύψουμε και ένα κρυφό μας ταλέντο.

  1. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;

Νομίζω ότι μου ταιριάζει και με εμπνέει. Ζω ένα πολύ όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι που δε ξέρω που θα με βγάλει. Χωρίς να αποκλείω στο μέλλον ότι ίσως γράψω και για ενήλικο κοινό.

paidiko vivlio

  1. Πόσο επωφελής είναι η παιδική λογοτεχνία για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες;

Η παιδική λογοτεχνία είναι εξίσου επωφελής για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους ενήλικες, που μερικές φορές φοβόμαστε να το ομολογήσουμε. Καταρχάς, το παραμύθι είναι μία λέξη μαγική που ξυπνά σε όλους μας παιδικές αναμνήσεις, όμορφες στιγμές με τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά. Η εξιστόρηση ενός παραμυθιού από τον γονιό στο παιδί, δημιουργεί ζεστασιά και ασφάλεια. Τα παιδιά αισθάνονται αγάπη και σιγουριά ότι οι γονείς τους, τους αφιερώνουν χρόνο και είναι εκεί. Με αυτό τον τρόπο η σχέση γονιού παιδιού γίνεται πιο ισχυρή. Τα παραμύθια, επίσης, μεταφέρουν πολύ σημαντικά μηνύματα, όπως την φιλία, την αγάπη, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα και τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας. Παράλληλα, αγγίζουν θέματα δύσκολων καταστάσεων όπως το διαζύγιο ή τον αποχωρισμό ενός αγαπημένου προσώπου. Συνεισφέρουν, επίσης, στην καλλιέργεια της φαντασίας ενός παιδιού, στην έκφραση των ιδεών με τρόπο δημιουργικό και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου. Παράλληλα, το παραμύθι βοηθά το παιδί στη συγκέντρωση. Ακόμη και παιδιά υπερκινητικά μπορούν πραγματικά να συγκεντρωθούν στη δύναμη των λέξεων ενός παραμυθιού. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται μέσω εξιστόρησης του, από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, γεμίζοντας τα χαρά.

 

  1. Γιατί πιστεύετε ότι τα παιδιά σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το βιβλίο; Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η σχέση;

Νομίζω ότι οι εποχές αλλάζουν. Παλαιότερα τα παιδιά παίζανε στη γειτονιά, αλλά τώρα η έννοια της γειτονιάς δεν υπάρχει στον ίδιο βαθμό. Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε το παιχνίδι έχει αντικατασταθεί, σε ένα σημαντικό βαθμό, με ένα tablet ή ένα κινητό. Πώς λοιπόν το παιδί θα στραφεί στο βιβλίο,αν δε του το διδάξουμε, όταν αυτό που του προσφέρουμε σε αντιδιαστολή πολύ εύκολα είναι σχεδόν “ζωντανό”, με μεγάλη και γρήγορη εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων. Όσο κουρασμένοι και αν είμαστε θα πρέπει να φροντίσουμε λίγο πριν το τέλος της ημέρας να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας. Το έχουν πραγματικά ανάγκη! Άλλωστε ίσως με αυτό τον τρόπο καταφέρουμε  εμείς οι μεγάλοι να μπούμε στη παιδική τους ψυχή και να αφουγκραστούμε τα άγχη τους! Επίσης, η ενασχόληση με ένα βιβλίο μέσω της καλλιέργειας της φαντασίας και των πολλών ερεθισμάτων που προσφέρει στη σκέψη,   επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλοί  γονείς που προσπαθούν να εμφυσήσουν την αγάπη των παιδιών τους στο βιβλίο, είτε αφιερώνοντας χρόνο διαβάζοντάς τους, είτε συμμετέχοντας από κοινού σε δραστηριότητες, όπως μια θεατρική παιδική παράσταση ή μία παρουσίαση παιδικού βιβλίου.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα και να ενημερώνεστε για τις νέες περιπέτειες των παιδικών ηρώων, μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook: https://www.facebook.com/KineKoni/

Instagram: https://www.instagram.com/evgeniakosti_writer

Ρία Ροροπούλου