Οι Αγοραίοι Λογισμοί του Νίκου Καψιάνη

Μια αυθεντική ποιητική φωνή που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε είναι εκείνη του Νίκου Καψιάνη. Ο λογοτέχνης και λάτρης της φωτογραφίας, Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα αποτελεί τακτικό μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος (πρώην Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης) και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Η πρωτόλεια ποιητική αυτοβιογραφία η οποία τιτλοφορείται Ιχνοβατώντας στο φως και στο σκοτάδι, εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, ενώ από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφόρησαν Το δάκρυ του φωτός (2021) και οι Αγοραίοι Λογισμοί (2022).  Κάθε μια από αυτές σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη ορμητική πνοή της νεανικής ηλικίας στη μεστή ενατένιση της πραγματικότητας που επέρχεται ίσως αναπόφευκτα με την ωρίμανση. Ποίηση εξομολογητική, εμποτισμένη με ρεαλιστικά και λυρικά στοιχεία, που χαρακτηρίζεται από την παντοδυναμία της μνήμης και του χρόνου…

1. Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον χώρο της συγγραφής;

Στα δεκάξι μου, ο φιλόλογος στην τάξη μας είπε πως «ποίηση είναι άναμμα τσιγάρου, κατά λάθος, από το φεγγάρι». Κείνο το βράδυ πριν να ξαπλώσω, κοίταξα από το παράθυρο τον ουρανό, κι ύστερα άναψα το πρώτο μου τσιγάρο.

2. Η ποιητική σας συλλογή που εκδόθηκε πρόσφατα τιτλοφορείται «Αγοραίοι λογισμοί».  Ποια είναι για εσάς η σημασία της φράσης αυτής;

Άφησα τον συλλογισμό να αγγίξει πτυχές που η ζωή «αμαρτωλά» πούλησε κι εγώ αγόρασα για να τις ζήσω. Σαν το αγόρι που αγοράζει την πρώτη του ερωτική πράξη, διαβαίνοντας το σκαλί που ‘χει από πάνω του το φανάρι, κάνοντας πριν και μετά το ξεγύμνωμα σκέψεις.

 3. Υπάρχει κάποιος κοινός θεματικός άξονας μεταξύ των ποιημάτων της συλλογής;

Νομίζω ναι. Η συναισθηματική αποκάλυψη του γράφοντα, μέσα από σκηνές και στιγμές που ξετυλίγουν δίχως ντροπή, την σκέψη του ποιητή στον χρόνο.

4. Ποιο ποίημα της συλλογής θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Οι «Aγοραίοι διάλογοι» και οι «Έρωτες της αγοράς», αποτελούν την συλλογική ραχοκοκαλιά, πριν τον επίλογο όπου με «Τα ξεθωριάσματα» η άνοια της μάνας, σφραγίζει αντί επιλόγου το κλείσιμο, το τέλος!

5. Στο ποίημά σας που τιτλοφορείται «Ποίηση» εμπεριέχεται ο στίχος: «Ποίηση, με λένε Ποίηση». Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση του ποιητή με το έργο του;

Γυμνή η κοπέλα του ποιήματος, απογυμνωμένος κι ο ποιητής συναισθηματικά. Με μια λέξη “ταύτιση”!

6. Ποιες μεταβολές παρατηρείτε στην τεχνοτροπία σας ανάμεσα στις τρεις ποιητικές συλλογές σας;

Η πρώτη συλλογή δημιουργήθηκε για να αφήσει στα παιδιά του πατέρα την εικόνα του και στα υπόλοιπα παιδιά την ελπίδα. Πρώιμη κι ακατέργαστη ποίηση που φανερώνει την έκβασή μου. Στην δεύτερη συλλογή η σκέψη αποτυπώνεται πιο ώριμη και στην τρίτη ακόμα πιο κατασταλλαγμένη πιο αποσταγμένη.

7. Παρατηρώντας τις τρεις ποιητικές σας συλλογές, μπορεί κανείς να εντοπίσει τη μετάβαση στον μινιμαλισμό και στη μικρή φόρμα. Πού οφείλεται;

Η γνωριμία με τον Αντώνη Χαριστό, ο οποίος επιμελήθηκε τις δύο τελευταίες συλλογές και η επαφή μου με τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, στον οποίο συμμετέχω ενεργά, πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης συλλογής, με βοήθησαν, να καταλήγω σταδιακά, στο πνευματικό απόσταγμα των ποιητικών μου προθέσεων.

8. Στην πρώτη σας ποιητική συλλογή επιλέξατε να πλαισιώσετε τα ποιήματά σας με φωτογραφικό υλικό. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και ποια η πρόθεσή σας;

Αγαπώ την ποίηση όσο και την φωτογραφία. Στην πρώτη μου συλλογή, θέλησα να τιμήσω και τις δυο αγάπες, διασυνδέοντας τα μηνύματα της μιας, με αυτά της άλλης.

9. Ποια θέση κατέχει στην καρδιά σας η καθεμιά ποιητική συλλογή;

Ένα παιδί η καθεμιά, που θα παραμείνει για πάντα έτσι. Το ένα μικρό, το άλλο πιο ώριμο, το τρίτο πιο κατασταλαγμένο, όλα όμως ατόφια, γνήσια και ειλικρινή.

10. Ποια η σχέση σας με τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης;

Αποτελώ μέλος, στρατιώτη, όπως μου αρέσει να με αποκαλώ, του Ομίλου, από το 2022. Πλέον μετονομάζεται σε Φιλολογικό Όμιλο Ελλάδος διευρύνεται και σε άλλους τομείς και ειλικρινά χαίρομαι πολύ, για την συμπόρευση με τους ανθρώπους που αντάμωσα και που τον πλαισιώνουν.

11. Ποια είναι τα αγαπημένα σας αναγνώσματα;

Ελύτης, Παπαδιαμάντης, Βενέζης, μαζί με Λίχνο, Πασχάλη και Χαριστό. Έτσι για να ταιριάξω την παλαιότερη με την επόμενη συγγραφική γενιά.

12. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους ποιητές και ποια στους αναγνώστες σας;

Γράψτε, διαβάστε, ξαναγράψτε, ζήστε μέσα από τη γραφή σας. Κι όσοι διαβάζετε, νιώστε. Αφήστε το νου να πλάσει εικόνες κι απολαύστε αυτές, μακριά από τηλεοράσεις κι οθόνες.

Ευχαριστούμε πολύ!
Ρία Ροροπούλου


Επικοινωνία με τον λογοτέχνη:
 E- mail: nkapsianis@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100034958525246