Συζητώντας με τον Dimitrios

Dimitrios Dermentzioglou

Ο Dimitrios, κατά κόσμον Δημήτριος Δερμεντζίογλου μας διηγείται τη δική του«τολμηρή» ιστορία και πως από Dj και παραγωγός Monsieur M επαναπροσδιορίζει όχι απλά την καριέρα του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι του στη Βραζιλία, συνοδοιπόρος δεν ήταν άλλος παρά η μουσική… 

Βάλτε τη«δική του μουσική» να παίζει και ελάτε να τον γνωρίσουμε…

Ποιός είναι λοιπόν ο Dimitrios; Δώσε μας δύο χαρακτηριστικά του εαυτού σου που καθορίζουν το όλο σου ταξίδι..

…αγνώμων, εραστή της ζωής…

Σίγουρα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι δηλωτικά. Μάλλον μας αποπροσανατολίζουν… Οπότε ορμάμαι από τους τίτλους «Founder / Music Therapist / Healer Dj» που εσύ επιλέγεις για τον εαυτό σου και που μαρτυρούν την σχέση με τη μουσική… Πως χαρακτηρίζεις τη σχέση σου αυτή;

Η μουσική είναι το αναπόσπαστο στοιχείο της πραγματικότητας μου. Ακούγονται ιστορίες για το ότι χόρευα Bee Gees και Michael Jackson μέσα στη μήτρα! Αυτό συνεχίστηκε στα πρώιμα παιδικά μου χρόνια και ισχύει μέχρι και σήμερα. Η μουσική και ο χορός μονοπωλούσαν πάντα τον χρόνο μου. Δε γνωρίζω τι σημαίνει ζωή χωρίς μουσική και έχω ένα «χούι» να δημιουργώ πάντα “ατμόσφαιρα” επιλέγοντας την κατάλληλη μουσική ανάλογα με το χώρο που βρίσκομαι.
Να σου πω την πιο «αληθινή μου αλήθεια»;
Πάντα έβλεπα τη μουσική σαν μια γυναίκα που μου δίνει πάντα αυτό που χρειάζομαι, τη στιγμή που το χρειάζομαι και εμένα τον «εραστή» και «υπηρέτη» της πάντα διαθέσιμο!
Σίγουρα τη σχέση μας θα τη χαρακτήριζα μια παθολογική σχέση αγάπης, θα μπορούσα ακόμα και να την συσχετίσω με την σχέση μητέρας-γιού.

Dimitrios Dermentzioglou

Οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι «απέχουν» από την ελληνική πραγματικότητα.. Πως προέκυψαν; Εγώ γνώριζα τον Dj Monsieur M…

Αρχικά, να σου πω οτι ο Monsieur M. ήταν μια εικόνα του εαυτού μου την οποία αποφάσισα να αφήσω στο παρελθόν, γιατί δε με αντιπροσώπευε πλέον.

Ξεκινωντας λοιπόν από τον πιο «οικείο» από αυτούς τους τίτλους, ο τίτλος «Healer Dj» είναι πρόσφατος και προσδίδει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό στην ήδη υπάρχουσα ιδιότητα μου ως Dj. Με τον τίτλο αυτό θέλω να δηλώσω την απόλυτη ταύτιση της πρόθεσης μου σα Dj και σα μουσικοθεραπευτής, που δεν είναι άλλη από την ανύψωση του πνεύματος, τη σύνδεση και καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ υμών (ανθρώπων) και της πνευματικής μας υπόστασης αλλά και της θεραπείας δια μέσω μουσικής και χορού.

Πως να σου το εξηγήσω με λόγια…;
Πρέπει να βιώσετε αυτό που έζησα στη Μουσική τελετή στο φεστιβάλ CO:IN Festival στην Σμύρνη / Τουρκία για να με καταλάβετε.
Τον περασμένο Ιούλιο λοιπόν, με κάλεσαν σε ένα φεστιβάλ, για να παραδώσω μουσικοθεραπευτικά sessions για τρεις μέρες στο Healing Area τους. Ένα από αυτά τα βράδια, προσπαθώντας να βρω τον ύπνο μου μεταξύ δυνατής μουσικής και ενός εντόνου πονόδοντου – άφησα τη σκηνή μου και κατευθύνθηκα στο Healing Area έχοντας πάρει την απόφαση ότι εκείνο το βράδυ, ο ύπνος δε θα μου έκανε παρέα. Ξαφνικά η μουσική του φεστιβάλ σταμάτησε λόγω αστυνομίας και – προς έκπληξη μου – βρέθηκα να διαλέγω μουσική και να «φτιάχνω» ατμόσφαιρα παρατηρώντας παράλληλα την αντίδραση του κόσμου. Η βραδιά κατέληξε σε μια μαγική μουσική τελετή με χορό, διαλογισμό και τραγούδι και κράτησε μέχρι την ανατολή του ηλίου αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις σε όλους όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται εκεί.Συμμετέχοντας σε μια τέτοια εμπειρία κάποιος μπορεί να βιώσει κυριολεκτικά τη μαγεία και δύναμη της μουσικής.

…Μας ανέφερες παραπάνω ότι σε κάλεσαν να παραδώσεις μουσικοθεραπευτικά sessions…

Ναι, το Music Therapist (μουσικοθεραπευτής) είναι μια από τις πρόσφατες ιδιότητες μου που απέκτησα στη Βραζιλία μετά από εμπειρίες που μεταμόρφωσαν την αντίληψη μου για τη μουσική και τη χρήση της. Έτσι βρέθηκα τα τελευταία 2 χρόνια να εργάζομαι σα μουσικοθεραπευτής, χρησιμοποιώντας παράλληλα την ήδη υπάρχουσα ιδιότητα μου ως Dj και προσθέτοντας μουσικά όργανα, τραγούδι (chanting) και θεραπευτικά αρωματικά βότανα, “χρησιμοποιώντας” δηλαδή τη μουσική ή μάλλον αφήνοντας αυτή να με χρησιμοποιήσει, και τη σχέση της με τα αρώματα ως θεραπευτικά εργαλεία.

dimitrios_music_medicine

Με την ευρεία έννοια του όρου ένας music therapist χρησιμοποιεί τα εργαλεία της μουσικής, των μουσικών οργάνων και της φωνής με θεραπευτική πρόθεση και στόχο. Με αυτά μπορεί να επιτύχει τη χαλάρωση, την ύπνωση, την απελευθέρωση του στρες και του άγχους ακόμα και  του πόνου, αμφότερα στη φυσική αλλά και πνευματική υπόσταση των παραληπτών, συνειδητά είτε ασυνείδητα.
Στη δική μου περίπτωση βρήκα ένα προσωπικό τρόπο να δουλεύω. Δουλεύω μέσα από ένειρα και οράματα τα οποία λαμβάνουν οι παραλήπτες κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας. Από αυτά εκμαιεύουμε πληροφορίες αναφορικά με θέματα που έχουν να κάνουν με προσωπικές καταστάσεις των παραληπτών σε όλα τα χρονικά φάσματα (παρελθόν – παρόν – μέλλον) και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε  λύσεις, χρήσιμες σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Χρειάζεται κάποια ειδική εκπαίδευση για να αποκτήσεις αυτόν τον τίτλο και σε τι χώρο θα μπορούσε κάποιος να εξασκήσει αυτή την «ειδικότητα»;

Η ζωή μου έχει δείξει ότι όλα είναι σχετικά. Η γνώση που έχει λάβει κάποιος για να πάρει το “πτυχίο” του, θα μπορούσε να προέλθει και από διάφορες οδούς και με διάφορα μέσα. Μπορει να επιτευχθεί μέσα από πολυετή σπουδή ή πρακτική είτε από τον παραπάνω συνδυασμό.

Μπορεί, δηλαδή να αποκτηθεί από εξωγενείς παράγοντες (κόσμος) η από εσωτερικούς-από μέσα σου. Βεβαίως και υπάρχουν μουσικό θεραπευτικά πανεπιστήμια, ακαδημίες, σεμινάρια ακόμα και ειδικές εφαρμογές μέσα σε κοινότητες Ιθαγενών. Όλα αυτά είναι και μπορούν να συμβάλλουν στην απόκτηση “ακαδημαϊκού” τίτλου, αλλά και στον  εμπλουτισμό και την καλύτερη κατανόηση της ειδικότητας. Στη δίκη μου περίπτωση δεν έχω σπουδάσει τίποτα από αυτά με τα οποία ασχολούμαι σήμερα (Djing, μουσικη, τεχνη, κ.ο.κ.). Η γνώση μου απορρέει κυρίως μέσα από εμπειρία την ώρα της εφαρμογής, παρατηρητικότητα και απολυτή πιστή στη διαίσθηση και ευαισθησία μου η αλλιώς, στην εσωτερική μου φωνή.

Όσον αφορά τα μέρη της εξάσκησης, αυτά διαφέρουν ανά περίσταση. Μπορεί να είναι ένα νοσοκομείο, μια κλινική με αυτιστικά παιδιά, ένα spa, ένα Yoga στούντιο είτε ένα από συμβατικό γραφείο. Σημασία έχει να υπάρχει μια σχετική ησυχία στο περιβάλλον για να μπορεί να υπάρχει η καλύτερη επαφή και σχέση μεταξύ της μουσικής και του παραλήπτη / θεραπευμένου.
Dimitrios Dermentzioglou -the music medicine

Ποιο είναι το πιο εύκολο και πιο το πιο δύσκολο γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει ένας μουσικοθεραπευτής;

Προκλήσεις παρουσιάζονται πάντα και παντού, αλλά δεν υπάρχουν standarts ξέρεις. Κάθε εμπειρία είναι μοναδική με τα εύκολα και τα δύσκολα της. Εξαρτάται το χώρο, την ψυχοσωματική κατάσταση όλων, την ενέργεια… Η πρόκληση έρχεται πάντα όταν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου και το “συμπαντικό πλάνο“ έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα. Τότε πρέπει να χρησιμοποιήσω την ιδιότητα της προσαρμογής μου στις αλλαγές και να συνεχίσω τη δουλειά μου. Πρόκληση αποτελεί και όταν όταν καλούμαι να αντιμετωπίζω τους φόβους και τους περιορισμούς των παραληπτών, ανακαλύπτοντας έτσι ότι το χιούμορ είναι η καλύτερη μέθοδος εναρμονισμού και χαλάρωσης οποιασδήποτε ένστασης / δυσκολίας!

..δηλαδή;

Πρόκληση είναι να κληθείς να αντιμετωπίσεις νέες συνθήκες σε έναν οικείο χώρο και τότε να πρέπει να αλλάξεις και να προσαρμόσεις τη δουλειά συ ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με την αντίσταση η την αρνητικότητα κάποιου παραλήπτη και αυτό να επηρεάζει ολόκληρο το γκρουπ. Υπήρξαν άλλωστε και φορές που ήρθε κόσμος στις συνεδρίες μου και δεν ένιωσε τίποτα ή μπορεί να μην του άρεσε. Η απάντηση μου είναι «όλα καλά»! Δέχομαι και αναλύω κάθε πληροφορία αλλά δεν παίρνω τίποτα προσωπικά (και αυτό πρόκληση είναι).

Επιστρέφοντας στην αρχική μας ερώτηση, θα πρέπει να μας απαντήσεις και στο ερώτημα «founder of what»;

Με τον όρο “founder” δηλώνω την ιδιότητα μου ως ιδρυτής του Project The Music Medicine που έχει ως απώτερο στόχο να λειτουργήσει σα δίαυλος παγκόσμιας (world), παραδοσιακής, Ιθαγενικής και θεραπευτικής μουσικής. Συγκεκριμένα,  το “The Music Medicine” προέκυψε σε μορφή οράματος κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας Ιθαγενών με θεραπευτικά βότανα, στην οποία έλαβα μέρος, 3 χρόνια πριν στη Bahia της Βραζιλίας. Φέτος – και μετά από πάρα πολλή σκέψη και όνειρα – κατάφερα να το “βάλω μπρος” και ήδη είμαι πολύ χαρούμενος με την πορεία του και τους καρπούς του.

 

Έχεις επιλέξει ένα πολύ ιδιαίτερο logo για το project σου. Τι σε οδήγησε σε αυτή σου την επιλογή και πως ερμηνεύεται αυτό; 

the_music_medicine_logo

 Αυτό το σύμβολο εμφανίστηκε αρκετές φορές κατά την παραμονή μου στη Βραζιλία. Η ιστορία του προέρχεται από την αρχαιά Κίνα και συμβολίζει τη θεραπεία, αλλά και τη σχέση δια μέσω και μεταξύ της μουσικής και των βοτάνων / φυτών. Όντας στο Alto Paraiso της κεντρικής Βραζιλίας και μετά από μια λειτουργία της «γραμμής» των Ιθαγενών του Μεξικού, είδα ένα όραμα το οποίο μου υποδείκνυε την εφαρμογή τατουάζ αυτού του συμβόλου στο δεξί μου καρπό! Κατά μοναδικό συγχρονισμό και αφού δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, στο σπίτι που με φιλοξενούσε, διέμενε η – μετέπειτα φίλη μου – tattoo artist και καλλιτέχνιδα Luz Guevara από την Αργεντινή. Την επόμενη κιόλας ημέρα ανέλαβε την εφαρμογή αυτού του τατουάζ! Αυτό το σύμβολο λοιπόν αποφάσισα ότι έπρεπε να αποτελεί και  το logo του Project μου “The Music Medicine” (καθώς αυτή είναι και η σημασία του). Με αυτόν τον τρόπο θα διαδοθεί η ιδέα μου αλλά και το νόημα αυτού του project μέσα από τη δύναμη του συμβόλου που εύχεται από χιλιάδες χρονιά πριν. Παρεμπιπτόντως… το σύμβολο δουλεύει!!!

Για την ώρα απλά μας συστήθηκε!
Σίγουρα έχει πολλά ακόμα να μας διηγηθεί…
και θα μας τα διηθηθεί σύντομα…

Αλεξάνδρα

Follow Dimitrios:
Follow The Music Medicine: