Ημέρα της Γης

Στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα.Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Σκοπός αυτής της ημέρας δεν είναι άλλος από την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και μέρα με τη μέρα εντείνοεται. Ερχόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών και των υδροβιότοπων, η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, η μείωση των ποσοστών όζοντος στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι από τις διαπιστώσεις να προχωρήσουμε στη δράση και από την απόγνωση στην επίγνωση με απώτερο στόχο να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις αισιοδοξίας.

Η Google αφιερώνει στην Ημέρα της Γης το σημερινό της Doodle και παραθέτει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που όλοι θα έπρεπε να συμμεριζόμαστε.  Στο παραπάνω βίντεο, στέλνει το δικό της μήνυμα της η Δρ. Τζέιν Γκούντολ, η ειδικός της συμπεριφοράς των ζώων, ακτιβίστρια και λάτρης των ζώων, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος. Με απώτερο στόχο την εξάπλωση του μηνύματος ότι όλοι να κάνουμε κάτι για να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βίντεο για τη ζωή στον πλανήτη Γη και την Ημέρα της Γης.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της για περισσότερες πληροφορίες.. 
http://www.earthsite.org/

Δ. Κουφιωτάκη