ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 « Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου»

Μια μέρα που μας αφορά, άλλωστε το “σπίτι” των Freeminds ανήκει στον κόσμο του Internet….

freeminds

 Γνωρίζοντας  τις διαστάσεις που λαμβάνει στη ζωή μας το διαδίκτυο και τους κινδύνους που εγκυμονεί, η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης με στόχο την προώθηση  της πιο υπεύθυνης χρήσης των διαδραστικών τεχνολογιών  και κινητών τηλεφώνων. Οι εκδηλώσεις θα αποτελέσουν εφαλτήριο για ασφαλέστερη χρήση αυτών από μεγάλους και κυρίως από παιδιά και έφηβους.

Ίσως κάποιοι θεωρούν ευνόητο το πώς να χειρίζονται και να κινούνται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.  Ας μελετήσουμε όμως μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα με απώτερο στόχο τον προβληματισμό και εν τέλει την πρόληψη. Αρχικά, το 76% των νέων ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την καταπάτηση της ιδιωτικότητας και των προσωπικών τους πληροφοριών διαδικτυακά (online) καθώς και για την κλοπή της διαδικτυακής τους ταυτότητας μέσα από τη χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθαρρυντικό αφού οι νέοι εμφανίζονται πιο καχύποπτοι και προσεκτικοί σε αυτά τα μέσα.

Όμως (!) τα παρακάτω ποσοστά δείχνουν άλλα…. 34% των ερωτηθέντων εφήβων παραδέχονται ότι έχουν μοιραστεί τον κωδικό ασφαλείας τους με κάποιον άλλο πέρα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν πως μοιράζονται αρκετές προσωπικές τους πληροφορίες online. Πιο συγκεκριμένα, το 75% αποκαλύπτει το πλήρες όνομα τους, το 69% τη φωτογραφία τους, το 54% την ημερομηνία γέννησής τους, το 48% το όνομα του σχολείου που πηγαίνουν και το 47% τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους. Επιπλέον, 1 στους 5 εφήβους αποκαλύπτουν και τα 5 αυτά στοιχεία στο Διαδίκτυο.

Νομίζω πως τα στοιχεία μιας τέτοιας έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Γιορτής και πόσα ακόμα κρούσματα δεν συμβαίνουν καθημερινά?! Ανεπιθύμητα μηνύματα, παραπληροφόρηση, εθισμός, παραπλάνηση, ακατάλληλο περιεχόμενο, παιδική πορνογραφία, εκφοβισμός. Αυτά και περισσότερα θα ειπωθούν στο φετινό συνέδριο που διοργανώνεται από τη Δράση Ενημέρωσης Safeinternet.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και θα δώσει την δυνατότητα σε παιδιά και νέους να πρωταγωνιστήσουν με διάφορες δραστηριότητες. Θα ενημερωθούν- αφομοιώσουν-ενημερώσουν για το σοβαρό και επίκαιρο θέμα.

Οι κίνδυνοι, όπως προαναφέρθηκε, για τα παιδιά πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Στον κυκεώνα πληροφοριών που βρίσκονται οι νέοι, χρειάζονται έναν οδηγό για τον προσανατολισμό, την αναζήτηση σωστού περιεχομένου και πηγών. Τον ρόλο του οδηγού τον έχει ο γονέας ή και ο δάσκαλος, οι οποίοι επιβάλλεται πια να ακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις της τεχνολογίας.

freeΑς γίνουν η αρχή της  πρόληψης για το φαινόμενο αυτό. Θα μπορούσε η πλοήγηση στο διαδίκτυο να αποκτήσει  «συλλογικό» χαρακτήρα στο σπίτι και στο σχολείο. Αφιερώνοντας χρόνο σε αυτά, δείχνοντας κατάλληλες σελίδες, επιδεικνύοντας κανόνες  συμπεριφοράς σε sites κοινωνικής δικτύωσης, facebook, twitter, instagram και ότι άλλο «έρχεται στη μόδα»…τα αποτρέπουμε από συζητήσεις με άγνωστους σε διάφορα chat rooms. Τέλος, δε μπορούμε παρά να αναφερθούμε σε ένα σύγχρονο, αλλά και σύνηθες φαινόμενο, στον εθισμό στο Διαδίκτυο. Εντοπίζεται στους σύγχρονους εφήβους,  αφού περνούν ώρες αποξενωμένοι, με τρομερό φόρτο εργασίας από το σχολείο, το φροντιστήριο και ψάχνουν τρόπους διασκέδασης και χαλάρωσης. Συνεπώς, οι γονείς  οφείλουν να εφαρμόζουν τον έλεγχο και τα όρια πριν οι νέοι ξεφύγουν από τα πλαίσια του φυσιολογικού.

Ελάτε να μάθουμε, να προβληματιστούμε και να δράσουμε στις 227 εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Safeinternet.gr σε νηπιαγωγεία, σχολεία , βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, εθελοντικές οργανώσεις, πολλαπλασιάζοντας  έτσι την θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.

« Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Let’s create a better Internet Together! »

Ρούλα Τραχαλάκη

One thought on “ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Leave a Reply