Φάκελος Σειρές: Δε φταίει το Homeland που σταμάτησες να το βλέπεις

homeland-season-5
Το άρθρο περιέχει μικρο-spoilers για όλους τους κύκλους

To imdb δεν το έχω για θεό όπως πολύς κόσμος. Όπως εδω και πολλά χρόνια δεν έχω για θεό τα Όσκαρ, τα Emmy, τις Χρυσές Σφαίρες (οκ αυτές τις εκτιμώ/εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο από τα προαναφερθέντα). Όμως ξέρω τι έχουν να μου δώσουν. Για παράδειγμα το imdb είναι ένα εξαιρετικό στατιστικό δείγμα για το τι αρέσει στους 15-45 (ιντερνετοάνετους δηλαδη). Έχει μέσα ανθώπους mainstrem,ποιοτικούς,μη-ποιοτικούς,ψαγμένους,μη-ψαγμένους και τα συναφή. Από όλον τον κόσμο. Άρα ναι είναι ένα συμπαθητικό δείγμα.

Είναι λοιπόν απόγευμα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και ψάχνω τι άρθρο να γράψω για συτή την εβδομάδα. Το βράδυ έχω κανονισει με τον εαυτό μου να φτιάξουμε pancakes και να δούμε ολοκαίνουριο Homeland s05E01. Αποφασίζω λοιπόν να γράψω άρθρο με τον παραπάνω τίτλο γιατί είμαι σίγουρη ότι το αποψινό επεισόδιο θα είναι καλό. Αλλά για να μην καταστραφώ και μείνω χωρίς άρθρο σκέφτομαι να κάνω ένα τσεκ. Μπαινω λοιπόν imdb και κάνω τη μικρή μου έρευνα:

Homeland S01E01 imdb rating 8.4

Homeland S01E02 imdb rating 8.5

Homeland S01E03 imdb rating 8.0

Homeland S01E04 imdb rating 8.4

Homeland S01E05 imdb rating 8.9

Homeland_Season_5Ωρα 23.30. Το είδα.

Κατ’αρχάς να πω αυτά που έχω σκεφτεί απο πρίν: δε φταίει το Homeland που σταμάτησες να το βλέπεις. Φταίς έσυ που δεν κατάλαβες τι είναι. Γιατί αν είχες καταλάβει οτι δε μας νοιάζει το λαβστόρι Carrie-Brody δεν θα το είχες σταματήσει. Απλά τα πράγματα. Όλοι μπερδευτήκαμε. Όλοι αναρωτηθήκαμε στο φινάλε της 3ης σεζόν “και τώρα τι;” αλλά επιστρέψαμε,καταλάβαμε,ενθουσιαστήκαμε. Ο 4ος κύκλος ήταν πάρα πολύ καλός και θύμισε τους υπέροχους 1-2 κύκλους που όλοι είδαμε τρελαμένοι. Όπως έχει πει και ο δημιουργός, στόχος της σειράς είναι να δείξει “πόσο δύσκολο είναι να είσαι Αμερικάνος στη σύγχρονη επόχη”.  Παίρνει λοιπόν τους κεντρικούς του χαρακτήρες και τους πάει και τους φέρνει ανα τον κόσμο. Αμερική,Βυρηττός,Τεχεράνη,Ισλαμαμπάντ και τώρα Βερολίνο. Σε εντέλως διαφορετικό σκηνικό με ως συνήθως νεους διαίτερους αρακτήρες. Αν λοιπόν το θέμα της τρομοκρατίας και της Αλ Κάιντα θεωρήθηκε ευαίσθητο λόγω 9/11 στην Αμερική τότε το θέμα των Τζιχαντιστών ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολο λόγω των πολύ πρόσφατων-και συνεχιζόμενων γεγονότων. Και δε μιλάμε μόνο γι’αυτό αλλά και για πολλά σημεία στο επεισόδιο που προβάλλεται αρνητικά η στάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Δύσκολο πράγμα να λέγονται αλήθειες από την Αμερική για την Αμερική.

Το επεισόδιο λοιπόν,χωρίς να είναι κάτι το συγκλονιστικό μας εισάγει ιδανικά στο πώς θα κινηθεί ο κύκλος. Η Carrie απομονωμένη στο Βερολίνο και αποκομμένη από τη CIA έχει πέισει τον εαυτό της ότι έχει αλλάξει ζωή. Αλλα δε νομίζω ότι θα καταφέρει να υποστηρίξει το ρόλο της “καλής μητέρας”. Ο Quinn μετά απο δύο χρόνια στη Συρία (τόσα έχουν περάσει στη σειρά) θυμίζει ξανά τον Quinn που πρώτογνωρίσαμε. Κατεστραμμένος σαν άνθρωπος,ψυχρός εκτελεστής και παράλληλα με ένα έντονο ένστικτο δικαίου. O Saul είναι αυτός που ξέραμε-πάντα ήταν.

quinn

Το στόρι λοιπόν εξελίσσεται με την Carrie να πρέπει να ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους και χωρίς να θέλει (;) στην εμπόλεμη ζώνη και μάλιστα για να το καταφέρει με ασφάλεια ερχεται σε επαφή με τη Χεσμπολάχ. H CIA αντιμετοπίζει επίθεση χάκερ και την απειλή να δημοσιευθούν απόρρητες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους με τους Γερμανούς κάτι που φέρει την καράρρευση στις σχέσεις τους. Όλα αυτά τα γεγονότα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν αλλά οι οιωνοί είναι σίγουρα καλοί για το φετινό Homeland. Για να δουμε!

Σταυρούλα Κουλίτση

Leave a Reply