Χόμπι είναι..θα περάσει!

βρες το χομπι που σου ταιριαζει
και φτιαξε τη μερα σου…

Η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, κατά ένα μεγάλο μέρος της αναλώνεται στην εκπλήρωση υποχρεώσεων όπου η μια διαδέχεται την άλλη κι έτσι ο χρόνος που απομένει ελεύθερος είναι ελάχιστος και συχνά μένει ανεκμετάλλευτος καθώς η κόπωση υπερτερεί οποιασδήποτε πρόθεσης και διάθεσης για κάποια άλλη δραστηριότητα ή διασκέδαση. Οι μέρες έτσι, περνούν με τους ίδιους ρυθμούς και η ρουτίνα καταντά κουραστική αφου η ζωή επαναλαμβάνεται στο ίδιο μοτίβο και η κόπωση δεν είναι μόνο σωματική αλλά πλέον γίνεται και ψυχολογική. Και φυσικά, η λύση δεν είναι ο καναπές και η τηλεόραση καθώς αυτά όχι μόνο δεν σπάνε την μονοτονία αλλά εντείνουν κιόλας την αίσθησης της πλήξης και της ανίας. Είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχει, κατα τρόπο δημιουργικό και εποικοδομητικό, ικανό να γεμίσει τις μπαταρίες και να προσφέρει ψυχική ανάταση και ικανοποίση.

χόμπυ
Εκπλήρώνοντας, πέρα από τις καθιερωμένες υποχρεώσεις απέναντι σε οικογένεια, κοινωνία και εργασία, και μια προσωπική ανάγκη, αυτή της χαλάρωσης, της εκτόνωσης και της προσφοράς στον ίδιο σου τον εαυτό, αποβάλλεις ευκολότερα το άγχος και αποκτάς ψυχικά αποθέματα διατηρώντας παράλληλα και την ψυχική ισορροπία. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να γεμίσεις τη μέρα σου δημιουργικά και παράλληλα να εκτονώσεις την ένταση της καθημερινότητας μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, υιοθετώντας μια ενασχόληση, ένα χόμπι το οποίο ταιριάζει στο χαρακτήρα σου, στην καθημερινότητα σου και στον ελεύθερο χρόνο που απομένει μέσα σε μια ήδη γεμάτη μέρα.

Οι δυνατότητες είναι πολλές, εναλλακτικές και ευέλικτες αρκεί κανείς να έχει τη διάθεση να ασχοληθεί. Μια καλή, αποτελεσματική και ιδιαίτερα ευεργετική ενασχόληση για την υγεία είναι η γυμναστική καθώς οι επολογές είναι πολλές και κανείς μπορεί να επιλέξει είτε να εγγραφεί σε ένα γυμναστήριο ακολουθώντας προγράμματα τα οποία του ταιριάζουν, είτε να ξεκινήσει τρέξιμο στο πιο κοντινό γήπεδο ή στους δρόμους της γειτονιάς του. Ενδυναμώνεται σώμα κια πνεύμα και καθαρίζει η σκέψη αναμφισβήτητα. Εξίσου καλή επιλογή είναι η αφιέρωση εκείνου του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων καθώς αποτελούν απο τις πιο ωραίες και ξένοιαστες συντροφιές με τις ιστορίες τους, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντες και αναδεικνύοντας και άλλες πλευρές της ζωής. Tέλος, λύσεις βολικές, δημιουργικές και εξίσου χαλαρωτικές, κοντά στο σπίτι γι’ αυτούς που είναι ιδιαίτερα πολυάσχολοι και ο χρόνος που τους μένει κενός ειναι πολύ λίγος, είναι η ενασχόληση με την κηπουρική, την μαγειρική ή με μικρά μερεμέτια. Και ναι,  και ακόυγονται απλές και είναι καθώς βρίσκονται μέσα στο σπίτι ή και λίγο πιο έξω, στην αυλή, και δε χρειάζεται ιδαίτερη προετοιμασία, ούτε μετακίνηση.

Και φυσικά οι επιλογές δεν εξαντλούνται εδώ, όσο οι τυχόν πρόθυμοι και ενδιαφερόμενοι έχουν όρεξη, διάθεση και φαντασία, και προσαρμόζονται στα μέτρα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός. Όσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κατανοούμε τις προσωπικές μας ανάγκες και να βρίσκουμε, έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, αφού σε αυτόν στηριζόμαστε και χάρη σε αυτόν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι μας ζητηθεί. Εξάλλου, η ζωή δεν έχει μόνο υποχρεώσεις και καθήκοντα, αλλά και μικρές απολαύσεις και όμορφες στιγμές για να ζήσουμε.

Ας σχεδιάσουμε λοιπόν, τη μέρα μας και τη ζωή μας στα μέτρα μας και ας μην αφεθούμε στη δίνη των προβλημάτων, αφού λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει θέληση. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ούτε συνταξιούχος, ούτε μεγιστάνας για να ζήσει και μια πιο ξένοιαστη πλευρά της ζωής.

Έλενα Παπαιωάννου