Μια Νέα Σχολική Χρονιά Ξεκινά!

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Γεμάτη όνειρα και προσδοκίες ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Παιδιά διψασμένα να ξαναβρεθούν με τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους ξανά στη σχολική τάξη με τον δάσκαλο να τους εντρυφά στα μυστικά της μάθησης και της ζωής· για τα παιχνίδια και τις σκανδαλιές στην αυλή και στους διαδρόμους του σχολείου· για να ζήσουν ξανά τη μαθησιακή τους ζωή που τόσο πολύ τους έχει λείψει από την εμφάνιση της πανδημίας.

Τι λόγια να πει κάποιος για τους λιλιπούτιους μαθητές που πρωτοδιαβαίνουν το πλατύσκαλο του σχολείου γεμάτους ενθουσιασμό για τον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους και το άγχος αποχωρισμού από την ασφάλεια της γονεϊκής αγκαλιάς. Πρωτόγνωρα συναισθήματα! Η διάβαση στον κόσμο της γνώσης και της σοφίας ανοίγεται μπροστά τους. Με τις μικρές τους δυνάμεις κουνάν τα φτερά τους δυνατά, βλέπουν στα μάτια τον μπαμπά και τη μαμά και πετάν ψηλά στου δασκάλου την αγκαλιά.

Εκπαιδευτικός! Πρόσωπο ιερό! Κάθε στιγμή και λεπτό υπερβάλει εαυτόν! Πλάθει ψυχές! Διαμορφώνει το μέλλον του έθνους μέσω της παιδαγωγίας και της εκπαίδευσης των παιδιών. Αγώνας τιτάνιος με έπαθλο ένα χαμόγελο, μια ζωγραφιά, μια αγκαλιά, μια γλυκιά ανάμνηση χαραγμένη στην καρδιά κι ένα σταυροδρόμι που αλλάζει τη ζωή του κάθε μαθητή.

Σχολείο! Το σπίτι της ζωής! Το σπίτι της μάθησης! Το σπίτι της κοινωνικοποίησης! Το σπίτι της μετάβασης από την παιδικότητα στην ενηλικίωση! Εικόνα και βιώματα ανεξίτηλα μέσα στην ψυχή.

Η σχολική ζωή πιασμένη χέρι χέρι με την οικογενειακή μας ζωή. Μας πλάθει· μας διαμορφώνει· μας αντρειώνει.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Έρχεται στο νου μου η κ. Ελπίδα. Η δασκάλα που είχα τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μορφή γλυκιά, τρυφερή, με ιώβεια υπομονή. Πάντα έτοιμη να μας ακούσει, να μας στηρίξει, να μας καθοδηγήσει και να μας εντρυφήσει στον υπέροχο κόσμο των γραμμάτων. Να εδραιώσει μέσα μας την πίστη μας στον Θεό και την αγάπη μας για την πατρίδα. Ενέπνευσε μέσα μας τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργικότητα,  την ενσυναίσθηση και την ευγενή άμιλλα, την αγάπη για τη γνώση, το ήθος και την απαράμιλλη αγωνιστικότητα. Στο πρόσωπο της κυρίας Ελπίδας, βλέπω τον κάθε δάσκαλο, τον κάθε εκπαιδευτικό και αισθήματα σεβασμού και αγάπης κατακλύζουν την καρδιά μου.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά δυναμικά με στόχο, όσο είναι αυτό εφικτό, να μην κλείσουν τα σχολεία ξανά. Τα δια ζώσης μαθήματα είναι καταλυτικά στην ψυχοσυναισθηματική, πνευματική και σωματική υγεία, στην κοινωνικοποίηση,  και στη μεταλαμπάδευση γνώσης στα παιδιά. Αγώνας δύσκολος και πολυμέτωπος. Παρτίδα σκάκι με δυνατούς και απρόβλεπτους αντιπάλους, με συνεχείς ανατροπές και αναπάντεχες προκλήσεις. Ο αντίπαλος, όμως, δεν είναι πλέον άγνωστος ή άτρωτος. Είναι θέμα χρόνου η ανθρωπότητα, σαν νέος Ηρακλής, να τον κατατροπώσει και η ζωή όλων και ιδιαίτερα των παιδιών μας, να επανέλθει στην κανονικότητα.

Εκτός των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας υπάρχουν και άλλα, πλείστα προβλήματα, άλυτα εδώ και πολλά χρόνια, που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Όμως και η ζωή δεν είναι γεμάτη από προβλήματα και ανατροπές που καλούμαστε να λύσουμε εδώ και τώρα; Σημασία έχει ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα λύσουμε· κράτος, εκπαιδευτικοί και γονείς. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Πολεμάμε όλοι μαζί για τα παιδιά μας!

Καλή Σχολική Χρονιά!

Μαρία Τάνου Ανδρειανού
Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας