Halloween : Κέρασμα ή ξεγέλασμα ;

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αναρωτιέται τι είναι αυτό το Halloween που κάποιοι ξένοι λαοί γιορτάζουν, και γιατί αυτοί και όχι εμείς; Είναι απόκριες, είναι θρησκευτική εορτή ..η μήπως είναι η γιορτή της κολοκύθας ;

Mα τι είναι πια ; 

Ήρθε η ώρα να μάθουμε λοιπόν …

Την νύχτα της 31 Οκτωβρίου οι περισσότεροι λαοί του δυτικού κόσμου γιορτάζουν το γνωστό σε όλους πια Halloween. Η παράδοση θέλει την νύχτα εκείνη, τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται,σε κάτι «τρομαχτικό» όπως σε μία μάγισσα ή σε έναν σκελετό (Μπρρρρ) και να επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ρωτώντας τους ιδιοκτήτες «Κέρασμα ή ξεγέλασμα;»

<<Trick or treat?>>  Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε τον Μεσαίωνα όταν οι φτωχοί ανήμερα του Hallowmas (1 Νοεμβρίου) χτυπούσαν την πόρτα σε γειτονικά σπίτια και έλεγαν ευχές για την Ημέρα των Ψυχών με αντάλλαγμα το φαγητό.happy Halloween

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγιων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις μάλιστα θέλουν το Χάλοουιν να συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα καθώς η μέρα αυτή θεωρείται ως μία ευκαιρία για να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων.

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά. 

10751991_10205443591311052_1393999576_n

Και προς τι η κολοκύθα ; 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (o Τζακ)κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ δέχτηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει να μην μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε ολόκληρη τη Γη για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

TIPS:

  • Πέρα όμως από την κολοκύθα την τιμητική τους έχουν και τα μήλα (μάλλον γιατί τώρα είναι η εποχή της συγκομιδής τους). Καραμελωμένα μήλα, κολοκυθόπιτες, ψωμί από κολοκύθα αλλά και καραμελωμένο ποπ κορν είναι στο μενού. Στην Ιρλανδία, ειδικότερα, αρέσκονται στο να φτιάχνουν ένα είδος σταφιδόψωμου Barmbrack, στην Αγγλία φτιάχνουν Bonfire toffee  αλλά και Soul cakes, το κέικ των ψυχών. Όλες τις παραδοσιακές συνταγές μπορείτε να τις βρείτε εδώ : http://www.bbcgoodfood.com/search/recipes?query=halloween
  • Εμείς για την μέρα του Halloween σας προτείνουμε την ταινία αναφορά για την γιορτή αυτή, το θρίλερ Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις. 

Φιωτάκη Μαρία

Leave a Reply