Το μισό του ουρανού

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας για να τιμηθούν έτσι οι αδιάκοποι αγώνες των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότητα. Στις μέρες μας, οι γυναίκες συνηθίζουμε αυτή τη μέρα να την αφιερώνουμε στον εαυτό μας και να διασκεδάζουμε με τις κοριτσοπαρέες μας. Φέτος, λοιπόν, σκέφτηκα να γιορτάσω κάπως διαφορετικά αυτή τη μέρα. Πώς δηλαδή; Παρακολουθώντας «Το μισό του ουρανού»!

Half the sky

«Half the sky:Turning oppression to opportunity» είναι ο πλήρης τίτλος της συγκλονιστικής σειράς ντοκιμαντέρ με πρωταγωνίστριες γυναίκες και νεαρά κορίτσια του αναπτυσσόμενου ή αλλιώς τρίτου κόσμου, οι οποίες αν και ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δυστυχίας, έλλειψης δημοκρατίας και κοινωνικής πρόνοιας βρίσκουν την δύναμη και αγωνίζονται για να αλλάξουν τον κόσμο και να «μετατρέψουν την καταπίεση σε ευκαιρία».

Οι βραβευμένοι με Πούλιτζερ δημοσιογράφοι Nicholas Kristof και Sheryl WuDunn συνεργάζονται με διάσημες περσόνες του Hollywood και ακτιβίστριες, όπως η Eva Mendes και η Meg Ryan για να μεταφέρουν στην τηλεοπτική οθόνη τις ιστορίες ζωής γυναικών που   είναι θύματα εκμετάλλευσης και έχουν υποστεί κάθε μορφής βία, εξετάζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που δίνονται σε αυτές τις γυναίκες είτε απο κάποιες υποδομές είτε απο ευαισθητοποιημένους ιδιώτες ως μία σανίδα σωτηρίας και ελπίδας.

Η σειρά χαρακτηρίζεται ως «ένα παθιασμένο κάλεσμα»… κάλεσμα για ζωή, δράση και αντίδραση απέναντι στην αδικία και την καταπίεση, αφού μόνο έτσι γυρνά ο τροχός της ιστορίας, μόνο έτσι ανατέλλει ο ήλιος μέσα από τον βάλτο της απαιδευσιάς και της ιδιοτέλειας. Οι γυναίκες αυτές έχουν τον ήλιο στην ψυχή και το βλέμμα τους. Όμως, τους λείπει ο ουρανός… για να μπορέσει ο ήλιος τους να λάμψει χρειάζεται ένας καθαρός ουρανός… γι’ αυτόν παλεύουν, γι’ αυτόν ματώνουν, όσο δεδομένο κι αν θεωρείται για τους περισσότερους από μας.

ημέρα της γυναίκας

Τελικά, νιώθω τυχερή που είμαι γυναίκα και που ζω σε μια χώρα όπου ο ουρανός της έχει χώρο για τον ήλιο μου. Ταυτόχρονα, όμως, νιώθω και  μεγάλη ευθύνη γιατί ο ήλιος μου πρέπει να λάμψει όσο το δυνατόν περισσότερο, να διαλύσει όσα πιο πολλά σκοτάδια μπορεί και να μην  λιποψυχήσει, γιατί, όπως λέει και το  μότο της σειράς, «το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια των γυναικών παντού.».

 

Γεωργία Καλπαζίδου

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας