Ποσό σημαντικό είναι να εντάξουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητα μας…

Εσυ έβαλες τη γυμναστική στην καθημερινότητα σου; Διάλεξε την αθλητική δραστηριότητα που σε αντιπροσωπεύει και σε εκφράζει και ξεκίνα…κάνε το βήμα που θα δώσει νέα πνοή στη ζωή σας!

Ένας λόγος που μας παρακινεί για να ξεκινήσουμε γυμναστική είναι οι μυϊκοί πόνοι ,η απώλεια βάρους και γενικά η σωματική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες μια σωστή   παρακίνηση  αυξάνει την πιθανότητα να μείνεις πιστός στον στόχο σου,σε αντίθεση η αφοσίωση σου στην άσκηση μειώνεται αν ο μόνος σου στόχος είναι η απώλεια βάρους.Επιπλεον με τη μακρόχρονη και συστηματική άσκηση,οι μύες του σώματος ισχυροποιούνται, απαλλάσσονται από το περιττό λίπος, μορφοποιούνται, δίνοντας ομορφιά και ευεξία στο ανθρώπινο σώμα. Η ισχυροποίηση των μυών έχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα ,κάνει το άτομο ικανό να έχει άνεση στις καθημερινές σωματικές του ενέργειες και του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει κάθε πρόσθετο πρόβλημα με ευκολία. Το άτομο γεμίζει με αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση, συναισθήματα τόσο αναγκαία για τη ψυχική μας υγεία.
       καιρός για γυμναστική
Τα θετικά οφέλη από την άσκηση είναι

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση και βελτίωση διαφόρων δεικτών υγείας, όπως χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, οστική πυκνότητα για τη πρόληψη της οστεοπόρωσης
  • Οφέλη στη ψυχική υγεία, λιγότερο στρες, καλύτερος ύπνος,  διότι η συχνή και συστηματική άσκηση αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ευνοεί την απελευθέρωση σεροτονίνης που ενισχύει θετικά τη διάθεσή σου. Γι αυτό οπότε δεν είσαι και ‘στα καλύτερα σου’ ξεκίνα γυμναστική!!
  • Απώλεια βάρους-λίπους .Γενικά, καλύτερη σωματική σύσταση, που σημαίνει λιγότερο λίπος και περισσότερο μυϊκό ιστό
  • Με το γυμναζόμαστε προσέχουμε και δίνουμε πιο πολύ βάση στην σωστή διατροφή μας.

Ένας σωστός τρόπος εκγύμνασης για όλα τα επίπεδα ασκουμένων είναι

Προθέρμανση: Μην ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας χωρίς προηγουμένως να ακολουθήσετε με ήπια εισαγωγή λίγων λεπτών, που να περιλαμβάνει χαλαρό τρέξιμο, γενικές ασκήσεις και διατάσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων(ποδιών,κορμού)

Αποθεραπεία: Μετά το τέλος οποιουδήποτε προγράμματος, αφιερώστε 5 ακόμα λεπτά για να περπατήσετε-τρέξετε πολύ χαλαρά, μέχρις ότου η αναπνοή σας και οι σφυγμοί της καρδιάς αποκατασταθούν στα φυσιολογικά επίπεδα όπως ήταν πριν από την έντονη προσπάθεια .Επίσης διατάσεις των μυϊκών ομάδων που δουλέψατε, μένω σε διάταση από 10 έως 20 δευτερόλεπτα.

Έναρξη: Οι πρώτες φορές της άσκησης απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή. Στην αρχή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες κάντε λιγότερες ασκήσεις,πιο εύκολες και μικρότερης διάρκειας.

Ενυδάτωση: Μην παραμελείται τα μηνύματα του σώματος. Η δίψα που συχνά αισθανόμαστε κατά την διάρκεια της άσκησης μας προειδοποιεί ότι το σώμα έχει ανάγκη υγρών, γι αυτό έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό και φρόντιζε να καταναλώνεις περίπου μισό λίτρο νερό πριν από την άσκηση και να πίνεις άλλο 0,3 του λίτρου για κάθε 15 λεπτά που γυμνάζεσαι.

Άσκηση και γεύματα: Μην επιχειρήσετε ποτέ να ασκηθείτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αφήστε να περάσουν 3 τουλάχιστον ώρες. Αντίθετα,αν η άσκηση προηγηθεί από ένα γεύμα τότε μειώνουμε την όρεξη μας.

Αναπνοή: Η σωστή χρήση της αναπνοής θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την ένταση της άσκησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προτιμήστε την ήρεμη εισπνοή από την μύτη και εκπνοή από το στόμα.

Συχνότητα: Γυμναστείτε 3-5 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να υπάρχουν και ενδιάμεσα και μέρες ξεκουρασης.Προσπαθήστε να εφαρμόζεται το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, για καλύτερα, γρηγορότερα αποτελέσματα.

Ένταση: Γυμναστείτε μέσα στα όρια που σας επιτρέπουν οι ατομικές σας δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική σας κατάσταση, την ηλικία σας, το φύλο σας και πάνω από όλα τη διάθεση της  κάθε ημέρας. Μην επαναλαμβάνετε καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα,για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην ‘βαριέται’ γρήγορα το σώμα!

Eπιλογές άσκησης– Πλέον στις μέρες μας οι επιλογές είναι πολλές, αρχικά μπορώ να ξεκινήσω περπάτημα- τρέξιμο σε κάποιο χώρο άθλησης η γήπεδο στην γειτονιά μου, σε κάποιο γυμναστήριο είτε σε προγράμματα ατομικά στα όργανα του γυμναστηρίου είτε σε ομαδικά προγράμματα,επιπλέον μπορώ να ασχοληθώ με κάποιο ατομικό ή ομαδικό άθλημα(πχ κολύμπι ή βόλεϊ)και τέλος αν ο χρόνος μου είναι περιορισμένος έχω και την επιλογή του personal training.

καιρός για γυμναστική

Καλή αρχή και καλή προπόνηση λοιπόν!!

Μαρία Σταματάκη
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής/ Personal trainer

Leave a Reply