H γύρη αναπόσπαστο κομμάτι μιας φυσικής διατροφής

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρεφόμαστε σε  ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφής για να βελτιώσουμε την γενική εικόνα της υγείας μας, τη φυσική διατροφή. Ακολουθώντας κάποιος τη φυσική διατροφή θα πρέπει να καταλώνει τα τρόφιμα στην πιο φυσική τους κατάσταση όπου αυτά περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ένα καθόλα φυσικό προϊόν που θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας είναι η γύρη.

Η γύρη ανθέων είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια και βότανα. Αν και θεωρητικά μαζεύεται από όλα τα φυτά, υπάροχυν μυστικά στη συλλογή της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι προτιμάμε αυτή από τσάι του βουνού, γιατί είναι πιο γευστική και πιο καθαρή σε σχέση με αυτή που προέρχεται από τη βρούβα γιατί έχει πολύ πικρή γεύση. Δεν περνάει από καμία χημική διεργασία ούτε κατά τη συλλογή της, αλλά και ούτε πριν την κατανάλωση της. Την γύρη την συλλέγουμε με τις γυρεοπαγίδες, στη συνέχεια την κοσκινίζουμε για να καθαρίσει και  μετά τη βάζουμε πάνω σε κόσκινα και την αφήνουμε για 5-7 ημέρες να αεριστεί  και να αποξηραθεί. Και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

 

γύρη
Το ερώτημα είναι “Γιατί να εντάξεται τη 
γύρη στη διατροφή σας; “

Xημική ανάλυση της γύρης 
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
: κάλιο, βάριο, χλώριο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, βολφράμιο, ιρίδιο, κάδμιο κλπ.
Πρωτεϊνες: που φθάνουν στο 40%,
Βιταμίνες: Β1, Β2, Β5, Β6, C, Ε, A, P ή R Παντοθενικό οξύ, βιοτίνη, φολικό οξύ, κλπ

Aμινοξέα: βαλίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθιονίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρενίνη, ιστιδίνη, αργινίνη, γλουταμενικό οξύ, ασπαραγινικό οξύ κ.α.
Ένζυμα: Αμυλάση, ιμβερτάση, καταλάση, φωσφατάση κλπ.

Ζάχαρα: οι υδατάνθρακες νέκταρος σε ποσοστό (30-40%)

Γύρη για τους άνδρες
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών της πυγμαχίας Κάσιους Κλέϊ ή Μωχάμεντ Άλι αποδίδει τις επιτυχίες του σε μεγάλο ποσοστό στην κατανάλωση και στην χρήση της γύρης των μελισσών κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του πριν από τους αγώνες. Αυτή είναι μια γενικά αποδεκτή άποψή, καθώς πολλοί αθλητές  αποδίδουν τις επιτυχίες τους σε μεγάλο ποσοστό στην συχνή λήψη γύρης ως αποτελεσματικό διατροφικό συμπλήρωμα για ενέργεια και δύναμη.   Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά το ότι η γύρη περιέχει μια γονοδοτρόπο ορμόνη παρόμοια με την βλεννογόνο ορμόνη τη γονοδοτροπίνη που λειτουργεί σαν τονωτικό γενετικών αδένων των φύλλων του ανθρώπου. Ενώ, πέρα από ενέργεια και δύναμη βοηθά και καταπολεμά την στειρότητα και την ανικανότητα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μέλι και βασιλικό πολτό.

Γύρη για τις γυναίκες

ΔιατροφήΠεριέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος. Γενικότερα, προσδίδει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση.

Εμμηνόπαυση: Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήριος).

Βάλτε τη γύρη στη διατροφή σας

γύρη

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στη γύρη βάζοντας 2-3 κόκκους στον ουρανίσκο  περιμένοντας μήπως εμφανιστούν κάποια συμπτώματα.

Δοσολογία 

Περίπου μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε όλα τα συστατικά της γύρης που είπαμε πιο πάνω. 
Συγκεκριμένα, μ
ια κουταλιά  γύρης μετά το φαγητό για μια εβδομάδα. Επειτα, μια κουταλιά γύρης κατά την διάρκεια του φαγητού τους για ακόμη μια βδομάδα. Κατόπιν μεταθέτουμε την λήψη της γύρης για την ίδια ποσότητα πριν από το φαγητό και μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη δοσολογία για πάντα. 

Αλέξανδρος Νικολάου