Η θεωρία της Ισορροπίας του Nash προκαλεί αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα των θετικών επιστημών. Οι επιστήμονες στο πέρασμα των ετών προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο. Για 60 χρόνια καθηγητές και φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών μελετούν συστηματικά για να αναλύσουν την πολυσύνθετη και ιδυοφϋη σκέψη του John Nash.
H μαθηματική ιδιοφυϊα του Nash (Τζον Φορμπς Νας) κεντρίζει το ενδιαφέρον των καθηγητών του και οι παρουσιάσεις των εργασιών του αποτελούν έκρηξη Θαυμασμού των ακροατών του. Η σχιζοφρενή του προσωπικότητα τον οδηγεί στην εξέλιξη της θεωρίας της Ισορροπίας. Ο γρίφος του επηρεάζει τόσο τις υπόλοιπες επιστήμες όσο και την καθημερινότητά μας. Και αυτό ακούγεται τόσο επαναστατικό.
Προς έκπληξη των επιστημόνων, πρίν περίπου μια δεκαετία, η λύση του περίφημου γρίφου είναι γεγονός. Υπάρχει μπροστά τους σαν αμύθητης αξίας θησαυρός. Ο μεγαλύτερος λαβύρινθος στην ιστορία των μαθηματικών είχε αποκωδικοποιηθεί.
Ένας νεαρός τότε φοιτητής είχε καταφέρει το ακατόρθωτο για τα μέχρι τότε δεδομένα του επιστημονικού κόσμου.
Μια ελληνική ιδιοφυΐα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, «ταράζει» τα νερά στο Πανεπιστήμιο του Berkley.
Συνεργάζεται με αξιόλογους καθηγητές όπως ο Χρήστος Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και ο Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Η απόδειξη της θεωρίας του Nash έρχεται μέσω της διατριβής του με τίτλο «The complexity of Nash Equilibria». Διαπίστωσε πως για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Κοινώς, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο ίδιος δήλωσε πως η λύση του γρίφου ήρθε κάπως τυχαία. «Σε ό,τι και αν κάνεις υπάρχει ο παράγων τύχη, αλλά είναι ένα μικρό ποσοστό. Ένα κομμάτι της απόδειξης για τον γρίφο του Νας το σκέφτηκα σπίτι, όταν είχε “κρασάρει” ο υπολογιστής μου και περίμενα να ανοίξει. Αν δούλευε ο υπολογιστής, μπορεί να μην προχωρούσε το θέμα. Επίσης, από μια στιγμή και μετά ξέραμε ότι θα το λύσουμε. Νιώσαμε το απόλυτο δέος για αυτό που μπορούσε να συμβεί. Ένιωθα πως ήλθα σε επαφή με μια αρμονία στο σύμπαν».
Στα 28 του ο κρητικός αριστούχος επιστήμονας-του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου- γίνεται Επίκουρος καθηγητής του MIT(Massachusetts Institute of Technology). Αν και δέχτηκε δελεαστική προσφορά από την Microsoft να παραμείνει ως εργαζόμενος εκείνος επιλέγει τη θέση του καθηγητή. Επιθυμεί το «ζωντανό περιβάλλον» του Πανεπιστημίου.
Το λαμπερό του μυαλό τον έφερε σε επαφή με τη Microsoft όπου εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής αλλά και μια αξιόλογη διεθνή καριέρα με πολλές διακρίσεις.
Το 2006 τιμάται με το βραβείο Best Student Paper award at the ACM Conference on Electronic Commerce. Ακολουθεί το 2007 το Microsoft Research Ph.D. Fellowship. Ύστερα από την απόδειξη της θεωρίας του Nash το 2008 λαμβάνει δύο βραβεία Game Theory and Computer Science Prize, awarded by the Game
Theory Society και από το διεθνή οργανισμό ACM Doctoral Dissertation Award.
Το 2010 ακολουθεί Sloan Research Fellowship in Computer Science. Το 2011 τον βρίσκει με 3 βραβεία: το SIAM Outstanding Paper Prize, Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching και X-Window Consortium Chair. Οι διακρίσεις συνεχίζονται και το 2012 με το Microsoft Research Faculty Fellowship αλλά και το 2013 κερδίζοντας 2013 Best Paper and Best Student Paper Award in the 14th Conference on Electronic Commerce. Το 2015 τιμήθηκε με το Research and Development Award by the Batican Guissepe Sciacca Foundation. Το 2017 διακρίθηκε παίρνοντας με το Testing Limits Award at 2017 Conference on Electronics Theory( COLT).
Η πρόσφατη ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκάλεσε το αδιαχώριτο στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.
Η επικαιρότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι εξελίξεις της στο μέλλον καθήλωσε το «υγιές» κοινό που παρακολουθούσε. Μίλησε για τη σημαντικότητα της εφαρμογής της καθώς και τους ηθικούς-φιλοσοφικούς προβληματισμούς που θα τεθούν στο προσκήνιο. Ανέλυσε τις εκτιμήσεις του αναφέροντας πως αυτός ο κλάδος περιέχει προκλήσεις, διλλήματα, κινδύνους αλλά παραμένει υποσχόμενος.
H έρευνά του σήμερα εκτός από την Τεχνητή Νοημοσύνη επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά και την Στατιστική. Μάλιστα, η προσφορά του κ. Δασκαλάκη στην ελληνική σκέψη και το επιστημονικό έργο του αναγνωρίστηκε για ακόμα μια φορά στο Ριο της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών. Ήταν τεράστια τιμή και χαρά για τον ίδιο να διακριθεί και να βραβευτεί με το «Rolf Nevanlinna 2018»από τα σημαντικότερα διεθνή μαθηματικά βραβεία. Η λίστα με τους βραβευθέντες κάθε χρόνο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και είναι άκρως τιμητικό το να προστεθεί το όνομα ένος τόσο σπουδαίου Έλληνα σε αυτή.
Μαριαλένα Βιλλιώτη