Το βραβείο Goncourt και η Λεϊλά Σλιμανί

βραβειο λογοτεχνίαςH ιστορία του βραβείου Goncourt  ξεκίνησε μέσω του κληροδοτήματος του Εντμόν ντε Γκονκούρ με πρώτη απονομή του στις 21 Δεκεμβρίου του 1903. Ο Εντμόν ντε Γκονκούρ ένας επιτυχημένος συγγραφέας, κριτικός και εκδότης που ίδρυσε τη φερώνυμη Ακαδημία (Académie Goncourt) και έδωσε το όνομα του αδερφού του και συνεργάτη του, Ζυλ ντε Γκονκούρ στο βραβείο του.

Το βραβείο Γκονκούρ απευθύνεται βασικά σε μυθιστορήματα και το χρηματικό ποσό που συνοδεύει τη βράβευση, ενώ αρχικά ανερχόταν σε πενήντα  γαλλικά φράγκα και κατέληξε σήμερα στο συμβολικό ύψος των 10 ευρώ. Παράλληλα όμως απονέμονται και άλλα ομώνυμα βραβεία για άλλα λογοτεχνικά είδη καθώς και για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, τα οποία παλαιότερα δίδονταν ως υποτροφία όπως το Βραβείο Ποίησης το οποίο απονέμεται σε έναν ποιητή για το σύνολο του έργου του στην αρχή κάθε χρόνου στο Παρίσι, το Βραβείο Μυθιστορήματος πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, το Βραβείο Νουβέλας  και το Βραβείο Βιογραφίας.  Ενώ, από το 1988 έχει θεσμοθετηθεί το βραβείο Γκονκούρ για μαθητές λυκείου, αρχικά σε τοπικό επίπεδο (Βρετάνη) και μεταγενέστερα σε εθνικό επίπεδο από γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων, το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας σε συνεργασία με την Ακαδημία.

Στην Λέιλα Σλιμάνι το βραβείο Goncourt

Φέτος, το βραβείο απονεμήθηκε στη  Leila Slimani (Γαλλίδα αλγερινής και μαροκινής καταγωγής) για το μυθιστόρημά της Chanson douce “Γλυκό τραγούδι” που αφορά τη δολοφονία δύο μικρών παιδιών από την γκουβερνάντα τους. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο όχι απλά διακρίνεται σε λογοτεχνικό επίπεδο αλλά ήδη αποτελεί μεγάλη επιτυχία και σε εμπορικό επίπεδο. Η Λεϊλά Σλιμανί είναι μόλις η τέταρτη γυναίκα την τελευταία εικοσαετία, που λαμβάνει το βραβείο Γκονκούρ

Η Λεϊλά Σλιμανί γεννήθηκε το 1981 στο Μαρόκο από Αλγερινή μητέρα και Μαροκινό πατέρα. Σπούδασε στο Παρίσι, ασχολείται με τη δημοσιογραφία και καταπιάνεται με θέματα που αφορούν σε ζητήματα της Βόρειας Αφρικής.  Το πρώτο της βιβλίο είχε θέμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα και από ότι φαίνεται και από τη θεματολογία του δεύτερου βιβλίου της είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη ως προς τη γυναικεία φύση.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η αφόρμηση λοιπόν, ήταν μια πρόσφατη ιστορία στη Νέα Υόρκη (2012), όπου μια νταντά σκότωσε τα δυο παιδιά ενός μικροαστικού ζευγαριού.Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας ο στόχος της ήταν να δείξει  το τραγικό και επώδυνο πεπρωμένο των γυναικών, γυναικών ανεξαρτήτων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της -μια «ασήμαντη» νταντά που κανείς δεν δίνει σημασία και μια μητέρα της οικογένειας που με δυσκολία συνεχίζει την καριέρα της. Ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν θρίλερ και είναι αμείλικτο όσον αφορά τις σχέσεις κυριαρχίας και την κοινωνική αθλιότητα.

Το «Chanson douce» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Αλεξάνδρα