~με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Οι στόχοι δεν ήταν άλλοι παρά να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό, η οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους, να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο και να προωθήσει τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Επιλέγοντας ένα #lifelifebetter τρόπο ζωής επιλέγεις να ζήσεις καλύτερα χωρίς να στερηθείς τίποτα από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σου. Γνωρίζεις, όμως, πως να χρησιμοποιήσεις σωστά και καθημερινά τα φρούτα και τα λαχανικά στο διαιτολόγιό σου; Πόσα φρούτα και πόσα λαχανικά τρως κάθε εβδομάδα; Ποιόν τρόπο επιλέγεις να σερβίρεις τα φρούτα αλλά και να μαγειρέψεις τα λαχανικά; Η παγίδα βρίσκεται όχι μόνο στην ποσότητα και την επιλογή της διατροφής σου αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος.
Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι φύλαξης, διατήρησης και κατανάλωσης των λαχανικών αλλά δεν είναι καθένας από αυτούς το ίδιο αποδοτικός σε μία ισορροπημένη διατροφή. Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή και σε μορφή χυμού. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα αλλά η σύσταση και η θρεπτικότητα τους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
Μύθοι και αλήθειες από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρουσιάζονται παρακάτω και ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τους θησαυρούς της φύσης κάνοντας μία μικρή αποτοξίνωση από το κρέας εν όψι του Καλοκαιριού:
- Πρέπει καθημερινά να διαλέγουμε λαχανικά διαφορετικού χρώματος. Αλήθεια διότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε την θρεπτική αξία του γεύματός μας. Όλα τα λαχανικά δεν περιέχουν ίδιες ουσίες ούτε σε ίσες αναλογίες. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκύθι) και φρούτα περιέχουν φυλλικό οξύ και ωφελούν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, πιπεριές, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η β καροτίνη, βιταμίνες C και A καθώς και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη E και Α, η β καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μεταλλάσσουν τα κύτταρα, προκαλώντας γήρανση και ανάπτυξη όγκου, και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Τέλος, τα κόκκινα (ντομάτα, σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.
- Τα φρούτα μειώνουν την πείνα, δεν είναι μύθος αλλά μία αλήθεια που οφείλεται στην ποσότητα του νερού και των υδατανθράκων που περιέχουν. Μία μέτρια μερίδα δύο φορές την ημέρα αυξάνει το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μας πληροφορεί ότι έχουμε χορτάσει κι έτσι να ελαττώνεται η όρεξή μας.
- Με το μαγείρεμα χάνονται οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες, είναι εν μέρει μύθος διότι αν εξαιρέσουμε την βιταμίνη C και Β που καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά παραμένουν ίδια ή και…αυξάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαγειρεμένη ντομάτα της οποίας η σάλτσα περιέχει περισσότερο λυκοπένιο, και η επιλογή της κατανάλωσής της μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
- Μπορούμε να τρώμε όση ποσότητα φρούτων και λαχανικών θέλουμε, μύθος αφού όπως στο καθετί σε αυτή τη ζωή έτσι κι εδώ ισχύει το παν μέτρον άριστον και αυτό περιλαμβάνει δυο σαλάτες την ημέρα και πέντε με έξι φρούτα. Αυτό συμβαίνει για να προστατέψουμε το στομάχι μας από επίπονες διαδικασίες όπως η διάσπαση της κυτταρίνης των φρούτων και των λαχανικών. Συγκεκριμένα, για να επεξεργαστούν τα ένζυμα της πέψης μας αυτή την ουσία χρειάζονται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι για τη διάλυση των ζυμαρικών ή του κρέατος για αυτό και τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν στο στομάχι μας από τέσσερις έως επτά ώρες. Για τον ίδιο λόγο προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα μακριά από τα κύρια γεύματα και όχι μαζί με αυτά.
Και επειδή για τους περισσότερους από εσάς θα φαίνεται “βουνό” να εντάξετε στα γεύματα σας δύο σαλάτες και πέντε φρούτα για επτά ημέρες την εβδομάδα-εξαιρούνται οι αποφασιστικοί με τις εξαντλητικές δίαιτες της τελευταίας στιγμής-ορίστε μερικές συμβουλές για να βάλετε το #livelifebetter concept στη διατροφή σας:
- Ξεκινήστε από το πρωινό σας χρησιμοποιώντας φρούτα όπως η μπανάνα, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και το μήλο για να φτιάξετε ένα δροσερό smoothie ή να τα προσθέσετε μαζί με μερικά κατεψυγμένα berries στα δημητριακά σας.
- Κόψτε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και φυλάξτε τη αεροστεγώς στο ψυγείο. Χρησιμοποιείτε ποσότητα αυτής κάθε ημέρα, προσθέτοντας το dressing λίγο πριν το σερβίρισμα. Ομοίως, μπορείτε να φυλάξετε ψιλοκομμένα λαχανικά, αλλά και φρούτα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
- Δείτε τη σαλάτα σαν ένα κυρίως γεύμα! Οι επιλογές είναι αμέτρητες εάν σκεφτείτε πόσα διαφορετικά συστατικά μπορείτε να αναμίξετε!
- Τα λαχανικά είναι μία επιλογή που μπορεί να προστεθούν σαν παραλλαγή οποιασδήποτε συνταγής. Είτε είσαι λάτρης των ιταλικών μακαρονάδων, είτε επιθυμείς μία απλή πατατοσαλάτα, είτε αγαπάς θαλασσινά, οι πιπεριές, τα κολοκύθια και τα καρότα μπορούν να απογειώσουν το πιάτο σου με διαφορετικό τρόπο την κάθε ημέρα.
- Βουτήξτε κομμένα λαχανικά σε dip χαμηλών λιπαρών, όπως σε λίγο γιαούρτι με μπαχαρικά, για να τα κάνετε περισσότερο ελκυστικά!
- Παραγγέλνετε πάντα σαλάτα όταν τρώτε έξω.
- Προσπαθήστε ένα από τα σνακ της ημέρας να είναι απαραιτήτως φρούτο, και να θυμάστε πως τα αποξηραμένα φρούτα είναι και αυτά μία επιλογή.
- Τέλος, προσπαθήστε τα φρούτα και τα λαχανικά που επιλέγετε κάθε φορά να είναι της εποχής, έτσι γλιτώνετε από πολλά επιβαρυντικά για τον οργανισμό χημικά και αξιοποιείτε στο μέγιστο τις αξίες τους.
Β.Κ.