Freeminds είναι…

Δύο χρόνια πέρασαν από την πρώτη στιγμή… Δύο χρόνια από τη στιγμή που με το πρώτο άρθρο ανήκω και εγώ στην οικογένεια του Freeminds… Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι σημαίνει να θεωρείσαι «ελεύθερο μυαλό»; 

freeminds christmas

  • Freeminds σημαίνει ελευθερία. Ελευθερία γνώμης και έκφρασης. Δυνατότητα να καταγράψεις εμπειρίες, συναισθήματα και νέες ιδέες που στριφογυρίζουν αδιάκοπα στο μυαλό σου. Τόλμη να εκθέσεις τον εαυτό σου στα μάτια των άλλων, να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις σου για τη ζωή και τον κόσμο. Χέρι-χέρι με την ελευθερία, όμως, βαδίζει και η ευθύνη για έγκυρη πληροφόρηση και παρουσίαση της αλήθειας, που όμως δεν είναι πάντα ιδανική και εξωραϊσμένη, αλλά συγκεχυμένη και αβάσταχτη.
  • Freeminds σημαίνει γνώση και πολιτισμός. Γνώση αστείρευτη και ποικίλη, που δεν περιορίζεται μόνο σε έναν τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά που εκτείνεται στους χώρους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης. Επιπλέον, η συνεχής ενημέρωση για πολιτισμικά δρώμενα, εκπαιδευτικές καινοτομίες, κυκλοφορίες βιβλίων, για κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις είναι απαραίτητη ώστε το άτομο να ξεφύγει από την αγχώδη μονοτονία της καθημερινότητας.
  • Freeminds σημαίνει άνθρωπος. Δεν μπορείς να διατηρήσεις το μυαλό ελεύθερο, αν δεν αφουγκραστείς το συνάνθρωπο. Εκείνος έχει να σου εξομολογηθεί κάτι παραπάνω, να σου διδάξει πολύτιμα διδάγματα, που ο ίδιος αποθησαύρισε μέσω της εμπειρίας του. Στη διάρκεια του ταξιδιού μας, λοιπόν, συνομιλούμε με ανθρώπους, των οποίων η συμβολή στον χώρο που ο καθένας διαπρέπει είναι καθοριστική. Επιπλέον, ανατρέχουμε στο παρελθόν και πληροφορηθήκαμε για τη δράση αξιόλογων και ίσως αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων που με τη δράση τους καθόρισαν τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου πολιτισμού και σφράγισαν με τη δράση τους την ιστορία.
  • Freeminds σημαίνει ταξίδια. Σουλατσάρουμε σε χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αράχοβα, σε ηλιόλουστες ελληνικές παραλίες και ξεχωριστές περιοχές, όπως η Κορινθία. Εξερευνούμε χώρες και πόλεις του εξωτερικού, όπως το Βερολίνο και η Νέα Υόρκη. Ανακαλύπτουμε μικρές γωνιές της Αθήνας και γευόμαστε πρωτότυπες γαστρονομικές δημιουργίες σε καλαίσθητα μέρη της πρωτεύουσας. Έτσι, ταξιδεύοντας και μόνο, διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Συνειδητοποιούμε πως δεν βρισκόμαστε στο κέντρο ενός μικρόκοσμου, αλλά στις αποσκευές μας φέρουμε μνήμες και εμπειρίες, κειμήλια ενός κόσμου πολύτροπου και αεικίνητου.
  • Freeminds σημαίνει συλλογικότητα. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί επάξια χωρίς αρωγή και υποστήριξη. Ελευθέρα μυαλά είναι εκείνα που δείχνουν κατανόηση, ευγένεια, συμπάσχουν και συνδράμουν σε κάθε ευκαιρία. Που είναι δημιουργικά και έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το ταλέντο, χωρίς να νοιάζονται για ιδιοτελή συμφέροντα και ανούσιες σκοπιμότητες. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι με την αισιοδοξία τους αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Ρία Ροροπούλου