Tο φίδι του φασισμού εκτρέφεται και μεγαλώνει μέσα στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, που το επωάζει και το ταΐζει σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα η ίδια εμφανίζεται έκπληκτη στο θέαμα της ανάπτυξή του. Η γέννηση του φασισμού, η άνοδός του, αλλά και η σημερινή του αναβίωση αποτελεί απόλυτη έκφραση της επιβεβαιωμένης ιστορικά αλήθειας ότι µια κοινωνία, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να οδηγείταικάποιες φορές σε παρεκκλίνουσες κατάστασεις.
O Δημήτρης Κουσουρής (ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας στη Γερμανία) αναφέρει “οι δυνάμεις της αντεπανάστασης, κάτω από διαφορετικά ονόματα και κοστούμια, κερδίζουν ολοένα και πιο γρήγορα έδαφος. Αργά αλλά σταθερά στην αρχή, παρακολουθήσαμε τις πρώτες συμμετοχές νεοφασιστών σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρώτα το 1994 στην Ιταλία, γενέθλια γη του ιστορικού φασισμού, και έπειτα στην Αυστρία το 2000. Στη συνέχεια, είδαμε αυτή την εξέλιξη να επιταχύνεται, ιδίως από την κρίση του 2008 και μετά, με την εκλογική νίκη τουΕθνικού Μετώπου στη Γαλλία, τη ραγδαία άνοδο νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων στην καινούργια περιφέρεια της ηπείρου, όπως και στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία με τη συμμετοχή τους στην προσωρινή κυβέρνηση.”
Ο φατσισμός, λοιπόν κερδίζει σταδιακά την Ευρώπη….
– ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΛΕΠΕΝ
– ΨΕΥΤΟ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
– ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ, Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ που κατακλυζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
και όλοι εμείς παρατηρητές ;
Ίσως ο μοναδικός ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού είναι η παιδεία. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες) πρέπει αφού προσεγγίσουν το φαινόμενο, να αναζητήσον λύσεις σε πρακτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του φασιστικού φαινόμενου. ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, η λύση να μην είναι άλλη από την εξάπλωση ανθρωπιστικών ιδεών και αξιών. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, λοιπόν με απώτερο στόχο όχι την παραγωγικότητα και τη γνώση, αλλά τη διάπλαση προσωπικοτήτων που διακατέχονται από το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του. Και κυρίως, μια παιδεία που θα στοχεύει στο να οξύνει την κριτική ικανότητα, ώστε να δίνει το ίδιο το άτομο λογική εξήγηση σε όσα συμβαίνουν γύρω του και δε θα δέχεται άκριτα τον καταιγισμό παραπλανητικών πληροφοριών από τα ΜΜΕ, να στοχάζεται, να αποφασίζει ελεύθερα και να δρα….. Μια παιδεία που πλάθει πολίτες πρόθυμους να αγωνιστούν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Γιατί..Αυτό που οι φασίστες μισούν πάνω απ’ όλα, είναι η ευφυΐα.
Miguel de Unamuno, 1864-1936, Ισπανός συγγραφέας & φιλόσοφος
«Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια», Μπέρτολτ Μπρεχτ
Αλεξάνδρα…