Τα δέκα σπουδαιότερα μουσεία μόδας (Μέρος δεύτερο)

#Φωνές_Κτιρίων

Ο θαυμαστός κόσμος της μόδας πάντοτε κέντριζε τον ενδιαφέρον για την τόλμη και την πρωτοτυπία του. Δημιουργήματα μεγάλων οίκων που έχουν αφήσει το στίγμα τους δεν θα μπορούσαν παρά να εκτίθενται σε μουσεία απαράμιλλου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τα οποία φέρουν τη δική τους ιστορία. Ας ανακαλύψουμε τα σπουδαιότερα μουσεία μόδας του κόσμου, χωρίς να μας προκαλεί εντύπωση πως τα περισσότερα από αυτά εδρεύουν στη Γαλλία. (Μέρος 1ο)


Victoria and Albert museum, Λονδίνο

Victoria and Albert museum, Λονδίνο

Μπορεί η Γαλλία να κατέχει τα πρωτεία στον χώρο της μόδας, όμως το μεγαλύτερο μουσείο μόδας και διακοσμητικών τεχνών βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα.  Από την ίδρυση του το 1899 από τη Βασίλισσα Βικτόρια διαθέτει 150 γκαλερί με συλλογές κοσμημάτων, γλυπτών, πινάκων ζωγραφικής, επίπλων, έργων κεραμικής. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την ύστερη αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και έως και τη σύγχρονη εποχή, ενώ οι τόποι προέλευσης τους εκτείνονται από την αρχαία Ελλάδα και την αναγεννησιακή Ιταλία έως την Βόρεια Αφρική, τον Ισλαμικό κόσμο και την Κίνα. Ο τομέας μόδας φιλοξενεί 15 χιλιάδες μόνιμα εκθέματα, επίσημα ενδύματα, εκκλησιαστικά άμφια, αξεσουάρ και νυφικά φορέματα, με το παλαιότερο από αυτά να χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα. Από το 1999 φιλοξενούνται εκθέματα γνωστών οίκων όπως οι  Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Missoni, Gianfranco Ferré, Christian Lacroix, Kenzo, Kansai Yamamoto, Chanel, Givenchy, Christian Dior, Balenciaga, Yves Saint Laurent, Guy Laroch και Pierre Cardin.

 

The Gucci Garden, Φλωρεντία

The Gucci Garden, Φλωρεντία

Ένα από τα πιο καλαίσθητα μουσεία μόδας εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2018. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου Gucci επέλεξε το εμβληματικό Palazzo della Mercanzia στη Φλωρεντία ώστε να φιλοξενήσει εκθέματα αποκλειστικά του μεγάλου οίκου. Τα παλαιότερα δημιουργήματα συνυπάρχουν με τα σύγχρονα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και αξεσουάρ απαράμιλλης αισθητικής, όπως χειροποίητες τσάντες, καπέλα και κοσμήματα.  Στον ίδιο χώρο υπάρχει και μπουτίκ με συλλεκτικά αντικείμενα του οίκου, αλλά και το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του διάσημου Ιταλού σεφ Massimo Bottura.

 

 Μουσείο Salvatore Ferragamo, Φλωρεντία

Μουσείο Salvatore Ferragamo, Φλωρεντία

Στην ίδια ιταλική πόλη, στο ισόγειο του Palazzo Spini Feroni, εδρεύει το μουσείο Salvatore Ferragamo. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 από την οικογένεια Ferragamo για να αποδώσει φόρο τιμής στον διάσημο Ιταλό σχεδιαστή παπουτσιών και να τονίσει τον σπουδαίο ρόλο του στην ιστορία της μόδας. Ειδικότερα, εκτίθεται συλλογή από βίντεο και φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά και 10 χιλιάδες σκίτσα-δείγματα της δουλειάς του Ναπολιτάνου σχεδιαστή από το 1920 έως τον θάνατο του το 1960. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και μια έκθεση παπουτσιών  από τις συλλογές των δεκαετιών 1950 και 1960. Όσα από τα εκθέματα έχουν δημιουργηθεί νωρίτερα παρουσιάζονται στο κοινό μέσα σε γυάλινες προθήκες. Τα δημιουργήματα του ανθρώπου που άρχισε να κατασκευάζει παπούτσια σε ηλικία εννέα ετών είναι δείγματα εκλεπτυσμένης τέχνης και αντανακλούν τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του Ferragamo. Επίσης, στον χώρο συχνά φιλοξενούνται και εκθέσεις μόδας με έργα άλλων γνωστών σχεδιαστών.

 

The Metropolitan Museum of Modern Art (The MET), Νέα Υόρκη

The Metropolitan Museum of Modern Art (The MET), Νέα Υόρκη

Από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου δεν θα μπορούσε να λείπει το Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης. Από το 1872 έως και σήμερα φιλοξενούνται περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκθέματα. Από το 1959 έχει συγχωνεύσει και το Ινστιτούτο Κοστουμιών (The Costume Institute), στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 33.000 ενδύματα και αξεσουάρ από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, προερχόμενα από τις πέντε ηπείρους. Από το 2014 στο Ινστιτούτο μετονομάστηκε σε Anna Wintour Costume Center, με σκοπό να τιμηθεί η Anna Wintour, αρχισυντάκτρια της Vogue. Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια θεματική έκθεση, η οποία έχει κοινή θεματική με το   πασίγνωστοThe Met Gala, στο οποίο συμμετέχουν διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας κα του θεάματος. Η έκθεση του 2018 με θέμα «Παραδεισένια Κορμιά» (Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination) συγκέντρωσε πάνω από 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα είναι διαθέσιμη στο κοινό έκθεση με τίτλο “Camp: Notes on Fashion”.

 

   Museum of Bags and Purses, Tassenmuseum, Άμστερνταμ

Museum of Bags and Purses, Tassenmuseum, Άμστερνταμ

Ένα διαφορετικό μουσείο περιμένει τους λάτρεις της μόδας στο Άμστερνταμ: ένα μουσείο από τσάντες μοναδικές και ιδιαίτερες. Μια τσάντα (στο κέντρο της φωτογραφίας) ήταν αρκετή ώστε για το ζευγάρι Hendrikje και Heinz Ivo να ξεκινήσει μια περιπέτεια αναζήτησης και συλλογής τσαντών απ’ όλο τον κόσμο. Μέχρι το 1996 είχαν συλλέξει περίπου 3,000 μοναδικές τσάντες και έτσι, έλαβαν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα μουσείο δύο δωματίων μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Με τη συμβολή της ιστορικού κόρης τους, Sigrid, κατάφεραν να οργανώσουν το μουσείο αλλά και να επεκτείνουν τη συλλογή τους, μέχρι που το 2007 ένας ανώνυμος δωρητής τους χάρισε ένα αξιόλογο ποσό με  το οποίο κατάφεραν να μετακινήσουν το μουσείο στο κέντρο του Άμστερνταμ. Το κτήριο μάλιστα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η συλλογή πια περιέχει 5.000 μόνιμα εκθέματα οίκων όπως οι Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Hermès  και 100.000 επισκέπτες ετησίως.

 

Ρία Ροροπούλου 

Τα δέκα σπουδαιότερα μουσεία μόδας (Μέρος πρώτο)