Τα δέκα σπουδαιότερα μουσεία μόδας (Μέρος πρώτο)

#Φωνές_Κτιρίων

Ο θαυμαστός κόσμος της μόδας πάντοτε κέντριζε τον ενδιαφέρον για την τόλμη και την πρωτοτυπία του. Δημιουργήματα μεγάλων οίκων που έχουν αφήσει το στίγμα τους δεν θα μπορούσαν παρά να εκτίθενται σε μουσεία απαράμιλλου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τα οποία φέρουν τη δική τους ιστορία. Ας ανακαλύψουμε τα σπουδαιότερα μουσεία μόδας του κόσμου, χωρίς να μας προκαλεί εντύπωση πως τα περισσότερα από αυτά εδρεύουν στη Γαλλία.

  1. Palais Galliera, Παρίσι

	Palais Galliera, Παρίσι

Στο Παρίσι, λοιπόν, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των μεγάλων οίκων, βρίσκεται το παλαιότερο μουσείο μόδας της Γαλλίας. Κατασκευάστηκε το 1894 κατ’ εντολή της κόμισσας της Γκαλιέρα, μιας από τις πλουσιότερες και πιο μορφωμένες Γαλλίδες της εποχής της, η οποία θέλησε να καταστήσει τις προσωπικές συλλογές έργων τέχνης της προσιτές στο ευρύ κοινό. Η κατασκευή του διήρκησε δεκάξι χρόνια υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Léon Ginain, που κατάφερε να παντρέψει την αναγεννησιακή τεχνοτροπία με καινοτομίες του 19ου αιώνα. Μόλις το 1977 άνοιξε τις πύλες του ως μουσείο, όπου πια φιλοξενεί συλλογές ενδυμάτων και εσωρούχων του 18ου αιώνα (ανάμεσα τους και ενδύματα της Μαρίας Αντουανέτας), του 19ου και των αρχών του 20ου, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της μόδας. Ακόμη, στις συλλογές εμπεριέχονται και εκθέματα υψηλής ραπτικής διάσημων οίκων όπως:  Balenciaga, Balmain, Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Givenchy, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent. Όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το μουσείο, θα πρέπει να περιμένει έως το τέλος του 2019, διότι  εκτελούνται εργασίες συντήρησης, καθώς θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση με ενδύματα του οίκου Chanel.

 

  1. Μουσείο Christian Dior, Granville, Γαλλία

Dior

Όπως γράφει ο Christian Dior στα απομνημονεύματα του, η χαρακτηριστική ροζ οικία που αγοράστηκε από τον πατέρα του στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτέλεσε το έναυσμα της πορείας του στον χώρο της μόδας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η βίλλα Les Rhumbs, η οποία παραπέμπει στην Belle Époque μετατράπηκε σε μουσείο του ομώνυμου οίκου. Έκτοτε φιλοξενεί συλλογές ετήσιας διάρκειας αφιερωμένες είτε στα δημιουργήματα του ίδιου του σχεδιαστή είτε σε γυναίκες που διαμόρφωσαν με το στυλ τους την παγκόσμια μόδα. Μέχρι τα τέλη του 2019 θα φιλοξενείται συλλογή αφιερωμένη στην Grace Kelly, της μούσας του Dior,  με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τη γέννησή της.

Dior

 

  1. Musée des Arts Décoratifs (MAD), Παρίσι

Musée des Arts Décoratifs (MAD), Παρίσ

Από τη λίστα των σπουδαιότερων μουσείων μόδας δεν θα μπορούσε να λείπει το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, που εδράζεται στο Παρίσι. Από πολλούς θεωρείται το ομορφότερο μουσείο παγκοσμίως. Κατασκευάστηκε το 1905 στη δυτική πτέρυγα του Λούβρου, που ονομάζεται Pavillon de Marsan. Συνολικά φιλοξενούνται 150.000 εκθέματα, από τα οποία 6.000 παραμένουν μόνιμα στο μουσείο. Πολλά από αυτά αποτελούν δωρεά διάσημων σχεδιαστών, όπως οι Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Cristóbal Balenciaga and Christian Lacroix. Η πιο εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου πραγματοποιήθηκε το 2017, με τίτλο: «Christian Dior, ο σχεδιαστής των ονείρων», όπου φιλοξενήθηκαν τα πιο εμβληματικά δημιουργήματα του σχοδιαστή. Οι επισκέπτες των εκθέσεων ξεπερνούν ετησίως το μισό εκατομμύριο.

 

  1. The Yves Saint Laurent Museum, Παρίσι

The Yves Saint Laurent Museum, Παρίσι

Πού θα μπορούσαν να εκτίθενται τα απαράμιλλα δημιουργήματα του μαιτρ της μόδας Yves Saint Laurent;  Σαφώς στον χώρο όπου γεννήθηκαν… Από το 1961 και έπειτα, το κτήριο της οδού Marceau των 450 τετραγωνικών μέτρων, που απέχει ελάχιστα μέτρα από την Galliera, έγινε έδρα του οίκου απασχολώντας πάνω από διακόσιους μόδιστρους. Από το 1974 αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για τον σχεδιαστή, ο οποίος εγκατέστησε εκεί το προσωπικό του ατελιέ. Επί σχεδόν τριάντα χρόνια  το κτήριο έγινε συνώνυμο της φινέτσας και της υψηλής ραπτικής, έως το 2002, όταν ο σχεδιαστής ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του και συνάμα το κλείσιμο του οίκου. Μετά από πλήρη  ανακαίνιση, που διήρκησε δύο χρόνια, ξεκίνησε να  λειτουργεί ως μουσείο με πλήθος εκθέσεων. Πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του και δεύτερο εντυπωσιακό μουσείο αφιερωμένο στον σχεδιαστή στο Μαρόκο, στην καρδιά της ερήμου.

  1. The City of Lace and Fashion, Callais, Γαλλία

The Yves Saint Laurent Museum, Παρίσι

Η βορειοδυτική γαλλική πόλη Calais, φημισμένη για τις δαντέλες που παράγει, φιλοξενεί το Μουσείο Δαντέλας και Μόδας. Η ιστορία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το 1870 οι αδερφοί Boulart, ενδιαφερόμενοι για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής δαντέλας, ανήγειραν ένα τετραώροφο κτήριο με μεγάλα παράθυρα (το φως αποτελεί σημαντική παράμετρο στην διατήρηση του συγκεκριμένου υφάσματος) και το εξόπλισαν με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα της εποχής. Στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν δημιουργηθεί ογδόντα δωμάτια στο εσωτερικό του εργοστασίου, σε καθένα από τα οποία συντελούνταν και διαφορετικό τμήμα της επεξεργασίας της δαντέλας. Η λειτουργία του έπαψε το 2000, ενώ το 2009 μετά από ανακαίνιση μετατράπηκε σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περίπου 500.000 εκθέματα και 30.000 έργα από δαντέλα. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει εκθέσεις των οίκων Chanel, Dior, Valentino, Jean Paul Gaultier και   Givenchy.  Το μουσείο αποτελεί σύμβολο της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομίας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μέχρι το τέλος του 2019 φιλοξενείται έκθεση με δημιουργήματα του Βέλγου σχεδιαστή Olivier Theyskeks.

The Yves Saint Laurent Museum, Παρίσι

 

Ρία Ροροπούλου