Tα αρχαία Ελληνικά …. Κατακτούν το Facebook

facebook

Μια από τις νέες προσθήκες που παρουσίασε το Facebook είναι η  δυνατότητα επιλογής των αρχαίων ελληνικών ως βασικής γλώσσας προτίμησης. Εδώ και λίγες ημέρες, οι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, μέσα από μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους, μπορούν να δουν την αρχική τους σελίδα να κατακλύζεται από πλήθος αρχαίων εκφράσεων που έχουν μάλιστα αποδοθεί σύμφωνα με το πολυτονικό σύστημα γραφής.

Όπως είναι φυσικό, οι βασικές λειτουργίες του συστήματος εμφανίζονται στα αγγλικά, όμως μπορεί κανείς με έκπληξη να παρατηρήσει κάποιες βασικές αλλαγές. Η αρχική σελίδα αναφέρεται ως “oἷκος», η κοινοποίηση ως «Μεταδιδόναι», οι εκδηλώσεις ως  «Ὧ γέγονε». Αν ο χρήστης επιθυμεί να δει τα μηνύματά του τότε θα πρέπει να καταφύγει στην επιλογή  «ἀγγέλματα», ενώ αν θέλει να αποσυνδεθεί από το προφίλ του, στην επιλογή «Ἐξιέναι». Αν πάλι θελήσει να προσθέσει κάποιον στη λίστα των φίλων του, θα εμφανιστεί η επιλογή «φίλον προστιθέναι», ενώ το γνωστό σε όλους “like” έχει αντικατασταθεί από το «ἀρέσκει» και τα πολυπόθητα «views» έχουν μετατραπεί σε «θεάσεις». Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός πως οι μήνες και οι ώρες έχουν αλλάξει μορφή.

maps

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται σε συνάρτηση με την ισχύουσα πολιτική του Facebook που επιθυμεί να διευρύνει συνεχώς το εύρος των  διαθέσιμων γλωσσών.  Αυτή τη στιγμή, είναι διαθέσιμες 43 γλώσσες, ενώ μέσω του εργαλείου της μετάφρασης μπορούν να υποστηριχθούν άλλες 60, υπερβαίνοντας έτσι το φράγμα των 100 γλωσσών μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Οι ιδρυτές του απασχολούν χιλιάδες μεταφραστές έχοντας διπλό στόχο. Αφενός προσπαθούν να προσελκύσουν χρήστες διαφόρων εθνικοτήτων, με διαφορετικό πολιτιστικό και πολιτικό υπόβαθρο, ενισχύοντας έτσι την πολυπολιτισμικότητα στους κόλπους του. Αφετέρου, συνεργαζόμενοι με γλωσσολόγους προσπαθούν να συμβάλλουν στη διατήρηση γλωσσών με λίγους φυσικούς ομιλητές που βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης και αποδεδειγμένα μέσα σε εκατό χρόνια θα έχουν χαθεί.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πως τα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελείς για τη διάδοση των αρχαίων ελληνικών.   Με μια σύντομη αναζήτηση, μπορεί κανείς να εντοπίσει πλήθος εκπαιδευτικών σελίδων, σελίδων πανεπιστημίων και προφίλ χρηστών που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, στην ιστορία και τη φιλοσοφία. Συχνά μάλιστα παρουσιάζονται έρευνες, προτείνονται βιβλία, καταγράφονται αποφθέγματα και κοινοποιούνται εκδηλώσεις, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για τα κλασικά γράμματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά, οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και γι αυτό διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη και από συσκευή σε συσκευή. Οι λάτρεις, όμως, του αρχαίου κόσμου δέχθηκαν την προσθήκη αυτή ως κάτι θετικό μέσα στο δυσοίωνο κλίμα της υποβάθμισης των ανθρωπιστικών σπουδών που γενικότερα επικρατεί.

archaia ellhnika facebook

Ρία Ροροπούλου